måndag 21 december 2009

Bögnoja vanligt problem inom sporten.

Gareth Thomas, tidigare kapten för rugbylaget i Wales, har offentligt berättat att han är bög.

Från den brittiska HBT-siten Pinknews.

Thomas told the Daily Mail that the coach then told two of his team mates, Stephen Jones and Martyn Williams, who then said to Thomas: "We don't care. Why didn't you tell us before?"....

Explaining why he's only come out publicly now, Thomas explained that rugby is "the toughest, most macho of male sports, and with that comes an image.

"In many ways, it is barbaric, and I could never have come out without first establishing myself and earning respect as a player.


Det är tragiskt att det är så få inom sporten som är öppet homosexuella och bisexuella. Medan acceptansen ökat dramatiskt i övriga samhället är det oftast ännu tabu bland manliga fotbollsspelare, rugbyspelare, idrottare etc att berätta att de är bögar. Även vissa lesbiska har det svårt men ofta är situationen något lättare för dem. En orsak är nog att manliga grupper inom sporten ännu har någon typ av machofixering - trots att fåfänga blivit vanligare även bland dem senaste åren.

Något som också är tragiskt är att så många heterosexuella killar inom sporten offentligt tiger om homofobin. I flera länder har man engagerat sig emot rasism vilket givetvis är viktigt. Men homofientlighet är ett annat problem som man borde tydligt jobba emot. Men få vill engagera sig.

Från en artikel i Dagens Nyheter.

Det engelska fotbollsförbundet har tillsammans med klubbarna under lång tid arbetat hårt mot rasism inom sporten. Men en planerad kampanj mot homofobi ska enligt Independent on Sunday ha ställts in eftersom inga fotbollsstjärnor ville delta i den film som skulle visas på arenor landet runt.

Både en representant för förbundet och Max Clifford pekar på fotbollspublikens attityder som orsak till spelarnas ovilja att berätta öppet om sin läggning.

- Om man tittar runt i samhället ser man att öppet homosexuella personer i musik, tv, politik, kyrka och det är inget problem, inte heller i flera andra sporter. Det är inte heller så att fotbollsspelare är homofobiska, men supportrar kan vara oerhört elaka, säger Clifford.


En egenskap som man brukar kalla manlig är mod. Även om det är fel att generalisera om egenskaper och kön så låt oss anta att det är manligt att vara modig. Då kan man konstatera att Gareth Thomas är extremt manlig för sitt civilkurage medan fotbollskillar som inte vill engagera sig emot homofobi av rädsla för vad supportrar ska tycka, eller är ängsliga för lagkamraters kommentarer, de där heterokillarna är ganska icke-manliga.

En annan artikel med koppling till manligt och kvinnligt och queer för den delen är avslöjandet i Dagens Nyheter att många ungdomar, främst tjejer, inte vill definiera sig enligt de traditionella kategorierna, homo- hetero- och bisexuell. Några forskare har frågat ungdomar om deras känslor.

De annonserade på internetsajterna Playahead, Spray och Passagen, och dessutom mejlade de till alla studenter vid Malmö högskola. På så vis fick de kontakt med 855 ungdomar i åldern 18–24 år som svarade på deras frågor över nätet. Gruppen är enligt forskarna själva i stort sett representativ för alla ungdomar i Sverige i den åldern

31 procent av de unga kvinnorna och 7 procent av de unga männen sade att de visserligen oftast hade varit sexuellt attraherade av personer av motsatt kön, men ibland hade de känt sig attraherade av personer med samma kön.

39 procent av kvinnorna och 8 procent av männen i studien hade haft sexuella fantasier om både killar och tjejer.


Mitt tips är att svaren även handlar om hur ärliga folk är om sina känslor. I den traditionella mansrollen så har killar en fixering, att inte vara bög. I den traditionella kvinnorollen bör man också vara hetero. Men det är mer viktigt i mansrollen.

Många fler män än idag erkänner nog så småningom inför sig själva att de kan vara attraherade av båda könen. Dessbättre så börjar vi få en ny mansroll, även om processen är långsam.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar