lördag 12 december 2009

Allt är möjligt.

Ibland så lämnar jag dagspolitiken och nyheterna och fokuserar på.... känslor.... relationer....filosofi....det där vi människor har att hantera. Varenda en av oss. Första delen kallade jag Hopp, andra delen Besinning, tredje delen Dömande, fjärde delen Mörker, femte delen Köp dig lycklig, sjätte delen Tröst, sjunde delen Framgångsrik, åttonde delen Syndabock, nionde delen Flyktsoda, tionde delen Yttrandefrihet, elfte delen Fördomsfri. Använd sökfunktionen för de bloggposterna.Det här är tolfte delen, "Allt är möjligt".

Det var en varm sommardag. Möllevången i centrala Malmö sommaren 2008. Han var där, snackade inför en publik. Jag måste stanna, kolla vad det var för en snubbe. Han sa "Allt är möjligt".Jag reagerade för två saker. Dels att han var ganska söt. En ung kille, kanske 20-25 år. Inte snygg egentligen men charmig. Sedan så konstaterade jag att han nog är socialist. Det var ironiskt. Som jag förtydligat här på bloggen är jag själv liberal och borgerlig. Men jag har ju kysst socialistiska killar förr. En sån sak som partipolitik hindrar inte någon från att älska någon.

Jag gillar både Möllevångsfestivalen och de kvarteren av Malmö. Trots att det är en ganska "röd" festival. En del av er vet nog inte vad Möllevångsfestivalen är men jag vill beskriva det för er. Möllevången är Malmös "alternativa stadsdel". Ungefär som Södermalm i Stockholm. Sedan många år är det är Malmös mest homotäta stadsdel. Men också många andra typer av "alternativa" människor bor där.Möllevångsfestivalen har startat som en "reaktion" på att Malmöfestivalen blivit kommersiell och "mainstream". Egentligen håller jag med dem. Jag trivs ganska bra på Möllevångsfestivalen. Främst kanske för att det är så opretentiöst. I de här kvarteren kan du ha smoking eller sitta med bar överkropp. Ingen bryr sig. Och så ska det vara.

Men vad var det snubben hade för budskap. Jo, att "allt är möjligt". Är det sant?
Paris sommaren 1789.

- Hej Jean hur är det?- Hej, jo det är alright. Men jag hade en besynnerlig fantasi. Jag fick för mig att vi här i Paris skulle störta kungen.-Störta kungen?
Är du galen? Vet du hur omöjligt det är? Varje del av Europa är styrd av kungar och kejsare. Och så måste det fungera. Du är galen.
- Nej, det är sant. Jag fantiserade om att vi störtade kungen och fixade så att varje man här i Frankrike fick rösta. Att vi fick kontroll över staden här. Varje enkel arbetare. Visst, jag vet att det inte är realistiskt men så var det. Och vet du vad som var ännu värre?
- Nej, Jean. Är det möjligt det kan bli mer extremt? Vad fick du för dig?- Jo, att vi i Frankrike startade en trend som fick hela Europa att till sist tillåta vanliga människor att avgöra politiska beslut.
- Du är galen. Det konstaterar jag. Vet du något om politik? Du är helt absurd. Varje kung och kejsare har militärer. Och vem skulle jobba för vanliga fattiga människor som oss?- Jo, jag vet. Ibland är jag orealistisk.

Till Sverige igen 2009. Jo, allt är möjligt. Det gäller både för oss som människor och för samhället.

Givetvis är jag inte så cynisk så jag låtsas som att varje situation är möjlig att få bort. Men ofta är det där "omöjligt" egentligen "möjligt".Så oavsett om vi är unga eller gamla, män eller kvinnor, homo eller hetero, vita eller svarta etc. Allt är möjligt.Är ditt liv jobbigt? Jo, jag vet hur det är. Tyvärr. Men jag vet även att det möjligt att byta till något annat. Till optimism. Dessbättre. Det är också så för samhället.Sommaren 1789 var det orealistiskt att människor i ett parlamentsval skulle byta regering. Idag är det normalitet. Vitryssland får kritik för att man inte följer den trenden.
Allt är möjligt.
Jag önskar mina bloggbesökare en trevlig helg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar