lördag 8 oktober 2016

Trump är nu förmodligen chanslös i presidentvalet.


Som jag kommenterat tidigare fokuserar jag här på bloggen främst på svensk HBTQ-politik och kulturrecensioner. Det handlar om att göra det jag är bäst på. Det finns många andra siter som ägnar sig åt det viktiga jobbet att granska HBTQ-rättigheter i andra länder. Men jag har gjort vissa undantag inför USA:s presidentval i november. Eftersom valutgången där påverkar även Sverige och andra länder.

Varken Demokraternas Hillary Clinton eller Republikanernas Donald Trump är populära politiker i USA. Valet handlar främst om vem av dem som USA:s mittensympatisörer (som är betydligt längre till höger än i Sverige) ogillar mest. Att båda kandidaterna i somras hade förtroendesiffror runt bara 35 % är unikt i landet moderna historia. Sittande demokratiske presidenten Barack Obama är verkligen också kontroversiell, populär i början med närmare 70 %, var nere på ca 40 % 2014 men har i år nått över 50 %.  Det är därför Obama så tydligt ger stöd åt Clinton offentligt. Många av USA:s mittensympatisörer är tveksamma inför henne men gillar honom. En ironisk twist är att Hillary Clinton är populär bland svarta. Det är främst bland andra grupper som Obama kan få fler att vilja rösta på henne.

Republikanska politiker fördömer Trump.

26 september hölls den första politiska debatten mellan de två presidentkandidaterna. Trump presterade dåligt och Clinton som ofta haft problem medialt var kanske bättre än någonsin. Kolla debatten här. Efter det har Clintons förtroendesiffror ökat till drygt 40 %. Dåligt men nästan godkänt. Trump är kvar på drygt 30 %. Och efter nya avslöjanden om sexistiska kommentarer skakas Republikanerna av den värsta skandalen hittills. Den är så allvarlig att Trump tvingats att för första gången be om ursäkt offentligt. Att ledande republikanska politiker går ut och hårt kritiserar Trump är unikt ca en månad före ett presidentval.

Mitt tips är att Clinton som redan tidigare var favorittippad kommer att vinna presidentvalet och att Trump inte kan återhämta sig från den senaste skandalen. Det enda som kan förändra situationen enligt min bedömning är att Clinton-kampanjen gör fullständigt bort sig, en katastrofal fel-bedömning närmaste veckorna. Eller att ett islamistiskt terroristattentat inträffar i USA med hundratals döda.

Måtte det inte hända.


Uppdatering 1.

Trump klarade sig bättre än väntat i andra debatten.

Republikanerna har de senaste dagarna haft sin värsta kris hittills inför presidentvalet i november. I första presidentkandidats-debatten var Trump oförberedd och Clinton vann. I gårdagens andra debatt som finns här blev det i princip oavgjort. Trump gick på offensiven även om det ofta handlade om att han avbröt Clinton. Det viktiga för honom var att återigen mobilisera sina supportrar vilket han säkert gjorde. Däremot är mitt tips att han vann få nya sympatisörer med sin aggressiva attityd och där han ofta bytte ämne och inte höll sig till sak-debatten. Jag vidhåller mitt tips att han är chanslös att bli president men han stoppade genom gårdagens debatt ytterligare förluster. .Inga kommentarer:

Skicka en kommentar