fredag 14 oktober 2016

Robert Hannah (l) vill Sverige gör en vitbok om tidigare statlig HBT-fientlighet.


Det här är andra delen av min granskning av riksdagsmotioner från den allmänna motionstiden. Några veckor varje höst får riksdagsledamöter lämna förslag om i princip vad som helst. En av de ledamöter som oftast är engagerad i HBTQ-relaterade debatter är öppet homosexuelle Robert Hannah (bilden) från Liberalerna. Och han har lämnat en motion om en s.k. vitbok om tidigare statliga HBT-fientliga åtgärder och lagar. Från motionen.
.... Vitboken om myndigheternas övergrepp och kränkningar av romer i Sverige belyste ett sekel av förtryck.... Förtrycket av romer var regeringspolitik. Systemet med vitbok är ett ytterst bra koncept för Sverige att göra upp med historiskt förtryck av svenska minoritetsgrupper.... Det är dags för den svenska staten att göra upp med sin historia genom att ta fram en vitbok i ämnet. Det kommer skänka en bättre förståelse för det svenska samhället om hur kampen för hbt-rättigheter har sett ut i Sverige rent historiskt. Dessutom kan Sverige genom sitt agerande återigen bli en förkämpe för hbt- personer rättigheter i världen eftersom många av de statliga ingrepp som Sverige historiskt ägnat sig åt mot hbt-personer frihet fortfarande praktiseras i majoriteten av världens länder....
Det är onekligen ett intressant förslag som partierna allvarligt bör pröva. Liberalerna har inte tagit ställning för motionen men kan givetvis, precis som andra partier, göra det när den senare behandlas i riksdagen.

Absurt att Liberalerna inte kan förklara att partiet är för ett tredje juridiskt kön.

Liberalerna har lämnat den mest omfattande HBTQ-motionen. Det är givetvis positivt. Däremot förtjänar l:s riksdagsgrupp, och partiets HBTQ-politiska talesperson Barbro Westerholm, kritik för att de i motionen nonchalerar att partiet vid sitt landsmöte (kongress) november 2015 blev officiellt för att införande av ett tredje juridiskt kön. Detta trots att jag i våras mailade l-riksdagsgruppen om en tidigare sådan fadäs och en politiskt anställd erkände det var ett misstag. Det erkännandet sände jag också sedan till hela riksdagsgruppen. Trots det låtsas l som att de ännu tvekar om reformen.

Vanligen brukar partier framställa sig som bättre inom HBTQ-politiken än de egentligen är. Men Liberalerna har tydligen tvärtom problem ibland att kommunicera utåt att de blivit för reformer. "Vi får inte bli för tydliga". Absurt.

Dessbättre har Robert Hannah en egen motion om dels att införa ett tredje juridiskt kön (som l alltså är för i sak), dels att införa könsneutrala personnummer (där l:s attityd är "möjligen"). S och mp lovade i valrörelsen 2014 att om de blev regeringspartier skulle de tillsätta en utredning om ett tredje juridiskt kön, hittills har de dock svikit det löftet.

Några HBTQ-negativa motioner från sd och kd.

Det finns många HBTQ-vänliga motioner från ledamöter från s, m, v och l. Färre från mp, c och kd.  Ingen från sd. I en motion kommenterar partiet visserligen att hedersrelaterat våld även drabbar människor med "avvikande sexuella läggningar". Men begreppet avvikande är nedlåtande. Att sd-politikerna inte själva fattar det är avslöjande.  Sd har, precis som tidigare, även en motion om Sveriges Television (SVT) och argumenterar emot "sexuell representation" (sic!). Något jag granskat. Det kommenteras dock inte i sd-motionen om "Bonnier-judar" påverkar SVT för mycket.

Jag har tidigare avslöjat att Sverigedemokraterna vill avveckla Diskrimineringsombudsmannen (DO) fram till 2018. Kristdemokraterna argumenterar emot att ensamstående kvinnor får bli inseminerade vid svenska kliniker och emot att barn ska kunna få fler än två vårdnadshavare.

Vänsterpartiet har en motion om HBTQ-rättigheter internationellt där det bl.a. föreslås att s-mp-regeringens handlingsplan för en feministisk utrikespolitik ska revideras så att det inte bara blir resonemang om män och kvinnor utan även transpersoner.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar