lördag 22 oktober 2016

HBTQ-kultur. Nemesis - Martin Ekman.


Från presentationen av Nemesis (2015) av Martin Ekman.
1979. Två unga pojkar hittar ett svårt sargat lik i en båt på Svartån. Polisen är förbryllad men lyckas trots intensivt arbete inte lösa mordet, något som tar mycket hårt på Håkan Steen, en av de främsta utredarna på fallet. 2004. Mårten Steen, nyss hemflyttad från Stockholm till staden där han vuxit upp, blir chef för roteln för grova brott i Örebro, ett jobb han tar över efter sin far. Mårten kastas nästan genast in i jakten på en mördare som inte bara verkar ha kopierat ett tjugofem år gammalt mord, men som också verkar ha någon annan agenda och fler människor är sannolikt i allvarlig fara. Men det Mårten och hans kollegor har svårt att hitta, liksom poliserna hade 1979, är ett motiv. För att hitta det, förstå sammanhanget och förhindra fler mord, måste Mårten och hans närmaste kollega, Anna-Lena Hallberg, dyka djupt i mördarens mörka sinne. Och djupt i den svenska historien,
Det här är något så ovanligt som en svensk kriminalroman där polisen som är främst ansvarig att hitta en mördare är bög. Men dessbättre blir det inte en viktig del av boken, han bara råkar vara intresserad av andra män och inte kvinnor. Martin Ekman har tidigare själv jobbat som polis men är nu anställd i Svenska kyrkan. Och visst blir det tydligt att hans tidigare yrke påverkat honom.

Granskar man boken litterärt är den medioker. Närmast som rapporter om vad som hänt. Inte dåligt, inte något mästerverk men acceptabelt. Ekman är däremot bra när det gäller att få en berättelse intressant. Trots att det här är hans debutroman (efter att ha gett ut några noveller) har han lärt sig att dramatisera händelser. Örebrotrakten,  som annars inte brukar vara i centrum för deckare, skildras. Och spåren i det här mysteriet kommer till slut att nå fram till både Engelbrekt Engelbrektsson (legend från 1400-talet) och f.d. statsministern Olof Palme.

Den här boken är spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar