lördag 8 oktober 2016

HBTQ-kultur. Sanning med modifikation - Sara LövestamFrån presentationen av Sanning med modifikation (2015) av Sara Lövestam.
.... Privatdetektiv. Kontakta mig om polisen inte kan hjälpa dig. Det är obehagligt att ens nämna polisen, men Kouplan måste göra det för att få rätt kunder. Han måste ha pengar och han vägrar att diska en enda tallrik till på Azads grill. Julia är borta. Ena sekunden höll hon Pernillas hand, i nästa ögonblick var hon försvunnen. En kvinna med andra erfarenheter skulle ha gått till polisen. För Pernilla är det inte ett alternativ. Kouplans jakt på kidnapparen leder honom in i Stockholms undre värld, men samtidigt är det något med Pernillas förflutna. Vad gör man när sanningen, som den först ser ut, visar sig vara något helt annat? Sanning med modifikation är Sara Lövestams femte roman, och den första boken om Kouplans överlevnad....
Det här är första boken jag läst av Sara Lövestam. Hon kan  - med viss rätt - anklagas för att vara politiskt korrekt när man granskar hennes krönikor i HBTQ-tidningen Qx. Den där PK-aktigheten finns till viss del även i Sanning med modifikation. Som när en asylsökande från Iran främst blir misstänksam emot en kristen präst och aldrig kommenterar något negativt om muslimska mullor och imamer i sitt gamla hemland. Alltså de som förföljt hen. Å andra sidan blir det tydligt i boken att många av de som sysslar med trafficking (och även brottsoffren) i Sverige har invandrarursprung.

En del av HBTQ är med.

Men när den invändningen är framförd bör det konstateras att den här romanen är bra litterärt. Lövestam har en känsla för detaljerna i svenska språket. Ironiskt nog blir det än tydligare när huvudpersonen har invandrarursprung. Genom att få fram en "iraniers" perspektiv blir det möjligt att resonera om saker som för de flesta etniska svenskar är "självklara". Som begreppet "sanning med modifikation". 

Sara Lövestam är skicklig att tydliggöra människors utsatthet i diverse situationer. Jag är själv helt för att tillståndslösa i Sverige ska utvisas och behåller den attityden även efter att ha recenserat boken. Men det är alltid enklare när någon är anonym - och inte en karaktär som Kouplan som man fattar delvis finns på riktigt. Öppet lesbiska Lövestam har även fått med en del av HBTQ i den här romanen men hur ska jag inte avslöja. Men det handlar inte bara om gruppers diskriminering, hon har en förmåga att redogöra för individers svåra situation utan att det blir sentimentalt.

Den här boken är inte en av de främsta jag recenserat men däremot bland de 10 bästa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar