onsdag 19 oktober 2016

HBTQ-kultur. Stand.


Från presentationen av filmen Stand (2014), regisserad av Jonathan Taïeb.
After taking a wrong turn in their car, a young gay Russian couple witnesses what they believe is a vicious gay bashing. The slow-burning film is highly topical, given the intense worldwide outrage over Russia’s mistreatment of gays and the country’s 2013 federal law prohibiting homosexual “propaganda.” Anton and Vlad make a handsome pair, sharing a loving and natural chemistry in the comfortable privacy of their Moscow apartment. For Anton, the burden of what they may have witnessed outweighs Vlad’s fear of probing too deeply into the incident. Anton talks his skeptical lover into launching their own amateur investigation into the hate crime. Their risky search for the truth has unexpected and grim consequences.
Den franske regissören Jonathan Taïeb fick inspiration till den här filmen efter att Ryssland för några år sedan införde en lag emot "homosexuell propaganda". Hatbrotten emot HBTQ-personer hade ökat dramatiskt i landet efter det. Att främst göra en film med ett politiskt syfte är vanskligt - ofta är det på den konstnärliga kvaliténs bekostnad. Även om dokumentärer givetvis är berättigade. Dessbättre är den ryska HBTQ-fientliga politiken inte i fokus i den här filmen. Istället handlar den främst om ett bögpar i Moskva och hur de tvingas hantera homofientliga stämningar. Temat var så känsligt i Östeuropa att regissören valde att filma i Ukraina utan att meddela myndigheterna där officiellt.

Ensamma i sin kamp att få fast mördarna.


Huvudpersonerna är Anton (spelad av Renat Shuteev) och Vlad (Andrey Kurganov). Skådisarna har ett fint samspel och är trovärdiga som ett par som ibland är oense men älskar varann. Efter att ha bevittnat ett hatbrott och fått reda på att personen avlidit förändras saker. Att bara kontakta polisen räcker inte - de bryr sig inte om hatbrott. Antons skuldkänslor gör att att han närmast blir fixerad vid att försöka få tag på de ansvariga. Pojkvännen Vlad dras motvilligt med.

Anton försöker via gaysiter på internet bli ett lockbete och och möta de som misshandlade en person till döds för att avslöja dem. I Ryssland försöker en del hatare få kontakt med folk via sådana siter genom att låtsas vara homo. Hade den här filmen utspelats i USA eller Västeuropa skulle storyn lätt blivit banal. Men i Ryssland är de ensamma i sin kamp för att få fast mördarna. Det här är en lågbudgetfilm. Ingen thriller i dess konventionella betydelse. Men trots det är den relativt bra. Fransk filosofi blandas med ryskt vemod.

Det handlar om stämningen som närmast är "film noir" och antyder att Anton - trots sitt mod - har gjort ett ödesdigert beslut. Som kan få fruktansvärda konsekvenser.

Trailer (Youtube)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar