torsdag 20 oktober 2016

HBTQ-kultur. Stulna blickar.


Från presentationen av filmen Stulna blickar (2016) av regissören Lorenzo Vigas.
Medelåldersmannen Armandos ensamhet och längtan efter närhet driver honom till Caracas kaotiska slum. Där finns liv, och där finns unge Elder. Från motsatta världar - välbärgade Armando äger ett företag som skapar tandproteser, medan Elder knappt ens är myndig med ändå ledare för ett kriminellt gäng - möts de två i vad som växer till en ömsesidig kärlek. Men mellan de två står förutom en djup samhällsklyfta även spöken från Armandos förflutna som döljer sig i ensamheten.
Det här är inte någon feel-good-film. Ingen av karaktärerna är egentligen sympatisk. Men filmen från Venezuela är verkligen inte ointressant. När Armando (spelad av Alfredo Castro) möter Elder (Luis Silva) blir det direkt en konflikt. Relativt välbeställde Armando vill att unga fattiga killar ska klä av sig mot att de får pengar. Inte för att han vill röra dem - utan för att tillfredsställa sig själv. Elder slår Armando och tar hans pengar. Men trots det behåller de senare kontakten. Det är som att de motvilligt dras till varann.

Sedlar kan tolkas som symboliska.

Silva spelar väl den råbarkade ynglingen som successivt blir "civiliserad". Castros dystre och oftast tigande medelålders man är däremot för stereotyp om man ska betrakta det här som att handla om ett drama i verkligheten. Men svängarna i filmen är så udda att den nog inte har den ambitionen. Medelklassen i sina lägenheter i huvudstaden Caracas skulle kunna vara som hämtad från Västeuropa. Men några kvarter bort finns slumkvarteren. Fattigdomen. Och kriminaliteten. Latinamerika har de största inkomstklyftorna i världen - även i Venezuela efter många år av auktoritärt vänsterstyre men där det nu förs en politisk maktkamp. När Armando plockar fram sedlar och använder dem för att få unga killar att posera kan det tolkas som något symboliskt.

Men den här filmen är inte främst politisk. Den visar att maktrelationer kan vara komplicerade. Elder utnyttjar för egen ekonomisk vinnings skull att Armando egentligen söker en ung kille att "ta hand om". Socialt - inte sexuellt. När de så småningom har sex med varann är det Elder som vill det - Armando är negativ. Ett centralt tema är fäder och söner. I synnerhet som Armando själv har en dålig relation till sin pappa. Ett mord genomförs i filmen - något som får dramatiska följder senare.

Inget tydligt budskap.

Tekniskt är filmen synnerligen bra. Kameravinklingarna förmedlar vad som händer även om ingen kommenterar något. Att filmen ibland saknar dramatik och Armandos tystnad i vissa scener blir dock så småningom negativt. Det här är inget att rekommendera för den som söker efter att kolla något med "tydligt budskap". Stulna blickar är udda men så konstnärligt intressant att den är något bättre än medioker.

Trailer (Youtube)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar