tisdag 4 oktober 2016

C och Emil Källström sviker HBTQ-personer i sitt budget-alternativ.


Centerpartiet har idag presenterat sitt budgetalternativ för 2017. Och det är en besvikelse. Jag ska inte anklaga partiledaren Annie Lööf för att vara ointresserad av HBTQ-rättigheter - för jag vet att hon personligen har ett genuint engagemang där. Hur homo-vänlig partiets ekonomisk-politisk talesperson Emil Källström från Örnsköldsvik av alla städer (en kommun som rankats som Sveriges minst HBTQ-vänliga) är för HBTQ-rättigheter vet jag inte. Bara att jag möttes av en viss misstänksamhet när jag mailade honom för första gången som HBTQ-aktivist för några år sedan. Men han hade kanske bara en stressig dag.

Det är ett problem att c bortprioriterat HBTQ-politiken senaste åren. Givetvis är det inte bara Källström som avgör vad Centerpartiets dokument ska innehålla. Ansvaret faller även på Lööf och c:s gruppledare Anders W Johnson. Men medan röd-gröna tävlar med l om att ha mest om HBTQ-rättigheter är det - igen - inget om det i c:s budgetalternativ. Det är nästan som att c fallit tillbaka till 1980-talet. "De där bögarna bor i storstäderna - vi i c finns på landsbygden" Precis som att HBTQ-personer inte finns i hela Sverige. Men det finns överallt Emil - även i Örnsköldsvik.

Fascinerande att c inte ens kommenterar att hedersrelaterat våld drabbat HBTQ-personer.

Centerpartiet lämnar ifrån sig ett budget-alternativ där hedersrelaterat våld kommenteras utan att hänvisa till att HBTQ-personer är en av de mest drabbade grupperna. Där c vill minska anslagen med 89 miljoner på jämställdhetsåtgärder och kamp emot hedersrelaterat våld i jämförelse med röd-gröna budgetförslaget. Med hänvisning till att c vill göra en annan satsning om 10 miljoner emot hedersrelaterat våld. -79 miljoner.  Centerpartiet ointresse för att med ekonomiska resurser bekämpa hedersrelaterat våld är fascinerande - och tragiskt.  Men det blir väl så i en nyliberal teori - varje individ kan ju själv välja och strunta i patriarkala strukturer - "bara de där blattarna får ett låglönejobb blir de integrerade".

C vill drastiskt minska anslagen av Åtgärder emot rasism, diskriminering etc.

Och c tycker tydligen att det är fin-fint att röd-gröna i princip halverar statsbidragen emot hiv-preventionen till regioner och landsting. Något som drabbar storstadsregionerna extra hårt. Men jag gissar det möjligen inte bekymrar Källström från Örnsköldsvik. "int´har jag mött någon hiv-drabbad här". Och c vill drastiskt minska budgetposten Åtgärder emot rasism och diskriminering m.m. där statsbidragen till HBTQ-organisationer är en del, från 91 till 63 miljoner om året. Vilka nerskärningar det eventuellt skulle få för HBTQ-organisationer, bl.a. RFSL,  har Lööf, Källström etc inte preciserat.

Emil Källström, partiets ekonomisk-politiske talesperson bör skaffa sig HBTQ-kompetens som gör att han och hans parti skärper till sig inför kommande c-budget-alternativ. Han får gärna välja ett vinstdrivande privat företag för att HBTQ-utbilda sig.

Det kallar jag valfrihet på riktigt. ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar