tisdag 11 november 2014

HBT-kultur. Johannasviten - Patrik Rochling och Li Österberg.


Böcker med tecknade serier har ofta 50-100 sidor. I Johannasviten (2014) av Patrick Rochling och Li Österberg är det 464 sidor (sic!). Från förlagets presentation av boken.
Johannasviten är ett ovanligt serieprojekt som började på nätet redan år 2000, med korta berättelser om en ung arg feminist Johanna. Projektet växte alltmer under åren och följde Johannas brokiga väg genom livet, med bifigurer, sidospår och tillbakablickar, och har nu vuxit till ett stort litterärt verk med det samlande namnet ”Johannasviten”. Här är nu den första kompletta samlingen med allt material från 2003 fram till och med 2010.
Bögar måste inte vara intresserade av att följa en serie om lesbiska kvinnor. Och vice versa. Men jag ville ge den en chans. Visst är den "rörig" ibland. Det är ofta återblickar till när huvudfiguren Johanna var barn. Och det anges inte utan plötsligt kan det mitt på en sida starta och några bilder senare sluta. Men det är också en del av bokens charm. Och visst blir boken något för lång.

Men den här serien är fascinerande just för att man ofta kan identifiera sig med figurernas reaktioner oavsett ens egna sexuella läggning, kön eller könsidentitet. Teckningarna är sällan vackra men ofta träff-säkra när det gäller att visa ansiktsuttryck och känslor hos de inblandade.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar