onsdag 5 november 2014

Efter USA-valet -reformstopp inom HBT-området.


Från brittiska HBT-siten Pinknews.
Democrat Mike Michaud has conceded defeat in his bid to become the first openly gay US governor.
något vis är det här symptomatiskt för valet i USA igår. Det blev en betydande framgång för Republikanerna som generellt är HBT-negativa i relation till Demokraterna som oftast är HBT-vänliga. Republikanerna ökade sin majoritet i representanthuset och fick 242 av 435 mandat, den högsta siffran för partiet efter 1945. I senaten gick de från minoritet till majoritet och har nu 52 av 100 mandat.

USA är dock, när det gäller de fyra etniska grupper som finns officiellt där, ett delat land. Stödet för Republikanerna var enligt en opinionsmätning 60 % bland vita, 49 % asiater, 35 % latinos och 10 % svarta. 85 % bland de som definierar sig som konservativa röstade på Republikanerna, 44 % bland de som kallar sig för moderata medan siffran för liberaler var 11 %.

Jag kommenterade inför USA-valet 2012 vilka HBT-reformer som var mest centrala för kontgressen 2010-2016.
Employment Non-Discrimination Act... that would prohibit employment discrimination on the basis of sexual orientation and gender identity. 

Tax Equity for Health Plan Beneficiaries Act... that would equalize tax treatment for employer-provided health coverage for domestic partners and other non-spouse, non-dependent beneficiaries. 

Respect for Marriage Act... that would repeal the Defense of Marriage Act. 

Uniting American Families Act... that would amend the Immigration and Nationality Act to provide same-sex partners of U.S. citizens and lawful permanent residents the same immigration benefits that legal, opposite-sex spouses of U.S. permanent residents enjoy.
Presidenten kan blockera HBT-fientliga förslag från kongressen.

Ingen av de fyra reformerna har fått stöd av en majoritet i kongressen. Högsta domstolen i USA har dock dömt ut delar av DOMA (defence of marriage act) som inte vara förenlig med konstitutionen, de par som bor i delstater som juridiskt erkänner samkönade äktenskap får nu också del av samma förmåner som olikkönade par får i de delstaterna.

Det som händer närmaste 2 åren är att det blir reformstopp på central politisk nivå. Även om en ökande minoritet i Republikanerna är HBT-vänliga kommer det inte räcka för att få majoritet 2014-2016 för någon HBT-reform av betydelse. Å andra sidan kan president Barack Obama (Demokraterna) blockera genom sitt veto (då måste 60 ledamöter i senaten rösta för ett förslag för att det ska gå igenom) HBT-fientliga förslag från Republikanerna.

Det avgörande närmaste två åren är alltså vad som händer på delstatsnivå samt i domstolsväsendet när det gäller mänskliga rättigheter för HBT-personer. Idag är det rekordmånga delstater som accepterar samkönade äktenskap. Om det återkommer jag senare här på bloggen.


Uppdatering 1.

Daniel Riazat, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, har efter att jag mailat om kritik emot islamism mailat följande.
Jag vill be dig att sluta skicka mail till mig.
Det händer mycket sällan att riksdagsledamöter beter sig som Daniel gör, det har varit en sd- och en s-riksdagsledamot som gjort så tidigare. Och jag har samma budskap oavsett parti. Nej, ni kan inte avsäga er att få mail från mig. I ert uppdrag ingår att få mail från HBTQ-aktivister och andra. Gillar ni inte innehållet i det jag framför kan ni lämna kommentarer och låt oss ha en fri debatt om det offentligt. Men människor som Daniel Riazat är ofta argumentlösa. Men då får de lämna riksdagen om de inte vill få mail om HBTQ-personers mänskliga rättigheter.

Daniel Riazat verkar inte vara engagerad för HBTQ-rättigheter. Han kanske har en viss sympati för reaktionära muslimer. Men desto viktigare att han står kvar på min maillista. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar