tisdag 11 november 2014

Folkpartiet vill utvärdera lagen om asyl för HBTQ-flyktingar.


För några veckor sedan skickade jag en lång lista till ett 30-tal riksdagsledamöter med tips om vad de kan lämna motioner (förslag) om när det gäller HBTQ-reformer. Sista dag för ledamöterna att lämna in motioner om vilket område som helst var i måndags, den s.k. allmänna motionstiden.

Nu tror jag inte det var främst mitt mail (det var mer en påminnelse) som orsakade att det blivit så bra resultat men man bör vara nöjd. Samtliga HBTQ-reformer jag tipsade om har minst en riksdagsledamot lämnar motioner om förutom att Sverige ska jobba för en HBT-konvention i FN samt att sambopar (samkönade eller olikkönade) i långvariga relationer ska kunna bli prövade som adoptivföräldrar.

För 5-10 år sedan var det flera partier som gjorde "HBT-motioner" där förslag från olika områden samlades. Senaste åren har det inte förekommit men i år börjar Folkpartiet (som nu blivit oppositionsparti) med det igen. I insatser för HBT-personers rättigheter och möjligheter är det gamla välkända åsikter från partiet men en nyhet finns med.
Folkpartiet anser att hbt-personer inte ska förnekas asyl för att de tvingas stanna i garderoben, särskilt när själva anledningen till att de inte kommer komma ut i hemlandet är på grund av landets förtryckande sociala och rättsliga normer. Därför behöver rättstillämpningen utvärderas vad gäller hbt-flyktingars möjlighet att beviljas asyl i Sverige.
Många motioner från s- och v- ledamöter.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet är sedan tidigare för en sådan utvärdering.

Bland övriga motioner med HBTQ-koppling i höst är de flesta från socialdemokratiska och vänsterpartistiska riksdagsledamöter. Det är dock inga officiella partimotioner, förutom några från v.

Det finns inga motioner om att direkt försämra HBT-personers rättigheter. Sverigedemokraterna har dock lämnat förslag om att avskaffa DO (Diskrimineringsombudsmannen) och kraftigt strama åt  flyktingpolitiken (vilket även skulle drabba HBTQ-asylsökande).

Du kan själv besöka riksdagens hemsida när det gäller avdelningen motioner och använda sökords-funktionen för något du är intresserad av.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar