fredag 3 oktober 2014

Nya s-mp-regeringen har ingen minister som är öppet HBTQ.


Stefan Löfven (s) som i riksdagen igår valdes till statsminister har idag både presenterat regeringsförklaringen och ministrarna i den nya regeringen. Om vi börjar med det senare kan vi konstatera att - återigen - finns det ingen som är öppet HBTQ i en socialdemokratiskt ledd svensk regering.

Låt oss granska antalet ministrar som är öppet HBTQ i regeringarna senaste 20 åren.

1994-1998 S-regering  0
1998-2002 S-regering  0
2002-2006 S-regering  0
2006-2010 M-c-fp-kd-regering  2 Tobias Billström (m) och Andreas Carlgren (c)
2010-2014 M-fp-c-kd-regering  2 Tobias Billström (m) 2010-2011 Andreas Carlgren (c)
2014-  S-mp-regering  0

Totalt har det varit ca 60 olika personer som varit s-minister i svenska regeringar senaste 20 åren. Ingen har varit öppet HBTQ. Inte heller någon av de 6 nya mp-ministrarna, "queerpartiet". Vi kan jämföra med att ca 40 olika personer varit borgerlig minister i svenska regeringar 2006-2014, varav 2 varit öppet HBTQ. I den nya riksdagen är ca 3,4 % öppet HBTQ. 

S lever inte som de lär.

Det är nästan en prestation (om än en negativ sådan) att Socialdemokraterna senaste 20 åren (när de varit i regering)  kunnat undvika att nominera folk som är öppet HBTQ. Tolka mig rätt. Jag är inte för kvotering. Men givetvis måste det finnas en viss balans representationsmässigt. Och det finns säkert kompetenta HBTQ-personer också.

Och just s och mp gillar ju själva kvotering - om det handlar om börsbolagsstyrelser och könsfördelning Men de två partierna, i synnerhet s, lever inte som de lär när det gäller representation av politiker som är öppet HBTQ.

Ny s-minister försvarade homofientlig s-politiker.

Granskar vi de 24 nya ministrarna i s-mp-regeringen är det dock tydligt att många, kanske mer än i någon tidigare svensk regering, har ett genuint HBTQ-engagemang. Gabriel Wikström (s) försvarade dock häromåret Omar Mustafa som valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse bisarrt nog. Trots att han som ordförande för Sveriges unga muslimer i radio förklarat att han inte tycker man både kan vara muslim och leva i en samkönad relation, en absurt homofientlig attityd givetvis. Han har även igen och igen bjudit in imamer som bedrivit hatpropaganda emot homosexuella och judar. Trots det väste Gabriel Wikström att de som kritiserade Mustafa var islamofober. Men då är Wikström själv antisemit eftersom han är kritisk emot Israels politik. Two can play that game, Wikström.

Ny mp-minister har inte förtydligat explicit att någon kan vara både homo och muslim.

Mehmet Kaplan
(mp) har i flera år först varit engagerad som ordförande för Sveriges unga muslimer och sedan Muslimska rådet, en paraplyorganisation för muslimska organisationer. Vad jag vet har Kaplan har aldrig framfört själv något HBT-negativt, tvärtom har han besökt Stockholm pride. Men han har heller aldrig tydligt förklarat att man både kan vara muslim och leva i en samkönad relationer. Och att han rekommenderar att muslimska samfund bör välsigna och viga samkönade par. Precis som Svenska kyrkan och flera andra kristna och judiska samfund redan gör.

Så till regeringsförklaringen.
... Föräldraförsäkringen ses även över för att underlätta för de familjer som identifierar sig som stjärnfamiljer.... Allt fler unga, särskilt kvinnor, hbtq-personer och personer med funktionsnedsättning, mår dåligt i dagens samhälle. Sjukvården behöver förstärkas så att det blir lättare att få hjälp med ätstörningar, ångest eller depressioner.... Rasismen och fördomarna i vårt samhälle begränsar människors liv. De skapar hinder och murar. De reducerar oss till vår hudfärg, vår sexuella läggning eller könsidentitet, vår religion eller vårt ursprung. Det är oacceptabelt i ett demokratiskt samhälle....
Det är kanske rekordmycket om HBTQ i någon svensk regeringsförklring hittills. Positivt. Men nu har den den nya s-mp-regeringen ett betydande ansvar att leverera politiskt.


Uppdatering 1.

RFSL och RFSL Ungdom kommenterar regeringsförklaringen.


Uppdatering 2.

Socialdemokraterna i Stockholms kommun får 7 mandat, inte 6 som i den första beräkningen. Och eftersom både Stefan Löfven som väntat blir statsminister men även Anders Ygeman hamnar i regeringen stannar öppet homosexuelle Börje Vestlund på plats 9 på listan kvar i riksdagen.

Därmed är det 12 öppet HBTQ-personer i riksdagen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar