lördag 18 oktober 2014

HBT-kultur. Orthodox calendar.Snart kommer Orthodox calendar 2015. En produkt som närmast är en orgie i homoerotik och kitch men även har som mål att motarbeta homofobi. Från företagets hemsida.
OC (Orthodox Calendar) is the title of wall calendars and videos first published in 2012, featuring nude and semi-nude photographs of members of the Orthodox Church. The calendar is the brainchild of a group composed mostly of Orthodox eastern Europeans of the former communist region. The primary goal was to create the very first organized global effort against homophobia in the Orthodox Region. At the same time, the calendar takes an ironic approach to the Orthodox Church itself, which in recent years has been embroiled in artist repression, questionable behavior and homophobia. Through their unconventional and bold images, OC’s creative Team seeks to counteract the negative and outdated influences of most of the Orthodox Church leadership. While recognizing that change might not come quickly to the official Orthodox Church position, OC nonetheless believes that at least it can encourage people (believers or not) to reflect and realize that there is an urgent need for an update in values as part of the modern society.
Det kan tyckas vara ett vällovligt projekt men det finns också flera saker som bör problematiseras i samband med det. Bilderna är onekligen snygga och koreografiskt skickligt gjorda. Jag gillar ju både homoerotik och kitch. Men vad är det främsta syftet med dem? Är det att folk ska bli kåta av dem eller att förändra attityder emot homofobi och att visa att många kristet-ortodoxa är HBTQ-personer? För det är faktiskt olika saker.

Starta en parad för folk som vill vara extremt lättklädda.

Tolka mig rätt. Jag är porr-liberal. Företag ska givetvis t.o.m få göra kalendrar med "full-frontal nudity". Men risken är att det här bara spär på fördomar (bland kristet-ortodoxa som ofta redan är homofientliga) om att homosexuella bara fokuserar på nakenhet och sex. Inte ens en religiös kalender kan de göra utan att rumpor och överkroppar ska finnas med.  Det kan bli kontra-produktivt. Den här debatten finns ju också om de mest lättklädda i gayparader. Det är ok att vara extremt lättklädd för min del men det måste kanske inte vara just i en gayparad. Även om 99 % av övriga deltagare är påklädda som de flesta andra. Varför inte arrangera en parad för folk som gillar vara nästan nakna på offentlig plats, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet? Jag lovar att jag inte kommer protestera.

Jag vill förtydliga att det jag främst reagerat emot är bilderna för kalendern för 2014 (bilden till bloggposten är från den). Tidigare versioner har varit mer "politiska" och mindre "sexuella". Enligt förhandsvisningarna av kalendern för 2015 lär det bli mer fokus på politik och religion igen.

Homosexuell = man.

Men det finns också en annan invändning. Nästan alla medverkande är män. Men så har det ofta varit i delar av gay-rörelsen och är det ibland ännu. Homosexuell = man.

För de kunde ju haft bilder av lesbiska som vill bli kristet-ortodoxa präster som många bögar är det redan idag (men döljer det utåt). Då hade det varit verkligt revolutionerande. Bortom homoerotiken och kitchen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar