onsdag 29 oktober 2014

I princip alla moskéer tillämpar könsapartheid.


I princip alla muslimska samfund i världen har följande saker gemensamma. Bilden är Allah på arabiska.

1. Homofientliga.

Accepterar inte att människor både kan vara muslim och leva i en samkönad relation. Undantagen är få, det är några samfund som startats av HBTQ-muslimer själva, tydligen finns det en HBTQ-vänlig församling (där de flesta är hetero) i London också. I övrigt är homofientligheten kompakt. Inget muslimskt samfund där de flesta är hetero välsignar eller viger samkönade par.

Situationen i kristna och judiska samfund är betydligt mer blandad, många judiska (kanske majoriteten) och en del kristna samfund accepterar att man kan vara religiös jude respektive kristen och leva i en samkönad relation. Vissa kristna och judiska samfund välsignar och viger samkönade par.

2. Nästan alla muslimska samfund tillåter bara manliga imamer.

Det är synnerligen få muslimska samfund som tillåter även kvinnliga imamer. Situationen i kristna och judiska samfund är betydligt mer blandad, många kristna samfund och en del judiska tillåter präster respektive rabbiner av båda könen.

3. Nästan alla moskéer hänvisar män och kvinnor till olika platser i lokalen.

Kvinnor får en sämre och undanskymd plats. Kristna samfund hade för några århundraden samma könsapartheid i sina religiösa lokaler men det övergavs från 1600-talet fram till början av 1800-talet. Ett fåtal ortodoxa judiska samfund har ännu könsapartheid i sina lokaler men där sitter respektive kön till höger och vänster i lokalen utan någon rangordning. Illa ändå givetvis. Men i muslimska samfund är könsapartheid norm och det är tydligt männen får den främsta platsen.

Det här handlar alltså inte bara om några "extremister" inom islam, det här tre sakerna är norm inom i princip alla muslimska samfund i världen.

4. Kristendomen och judendomen utgår från att Bibeln respektive det kristna kallar Gamla testamentet är skrifter gjorda av människor, det är tolkningar av Guds vilja.

Sedan finns det kristna och religiösa judar som är bokstavstrogna men det finns inget budskap om att det är Gud som dikterat vad som ska vara med i Bibeln, det är människor som tolkat Guds vilja). Islam hävdar däremot att varje ord i Koranen är direkt från Allah. Det är säkert en orsak till att kristendomen, och ännu tydligare judendomen, reformerats betydligt senaste 100-200 åren medan islam är långt efter i den processen.

5. Enligt Koranen ska muslimer, om de är i minoritet, anpassa sig till de lagar som gäller i det land de bor så långt som möjligt.

Det här har gjort att naiva svenska politiker från höger till vänster åkt till moskéer och fått budskapet "vi följer svenska lagar" och trott att det måste betyda de har progressiva värderingar. Men även islamister (majoriteten av världens muslimer är inte islamister, däremot en betydande minoritet, alltså hävdar att Koranen ska vara lagboken i ett land) kan ha som mål att det ska bli en muslimsk majoritet i ett land och sharia-lagar då ska införas men när muslimer är i minoritet så ska inte sharia-lagar genomföras. För sharialagar gäller bl.a. dödsstraff för homorelationer och förtryck av självständiga kvinnor, även förföljelse av judar. Det är en typ av diktatur som i Iran och Saudiarabien Det är ungefär som att tycka fascisterna i Svenskarnas parti verkar snälla eftersom de först om de får stöd av en majoritet av svenska folket vill införa en fascistdiktatur.

6. Islamofobi är ett problem som ska bekämpas.

Även om i princip alla muslimska samfund är reaktionära finns det en del muslimska individer som är HBTQ-vänliga, en del är HBTQ-personer själva. En del muslimska individer är för jämställdhet mellan män och kvinnor. Att smeta ut skulden på alla muslimer för vad vissa muslimer gör eller kommenterar är oacceptabelt. Precis som det är oacceptabelt att smeta ut skulden på alla kristna för vad vissa kristna gör eller kommenterar.

Att som folk i och nära Sverigedemokraterna hävda att islamister håller på att vinna den politiska makten i Europa är absurt. Just nu finns det vad jag vet ingen islamist i riksdagen, förra mandatperioden fanns däremot islamisten Waberi (m) vilket är en skam för Moderaterna. Däremot finns det grupper i Europa, och de är inte obetydliga som vissa naivt gissar, som har som mål att införa sharia-lagar även här. De bör bekämpas med samma kraft som fascister och kommunister, representanter för två andra totalitära ideologier.

Bör bedömas med samma måttstock

Reaktionära muslimer bör bedömas med samma måttstock som reaktionära kristna. Den som tycker konservativa präster i Svenska kyrkan som vill att samfundet bara tillåter manliga präster och tycker man inte både kan vara kristen och leva i en samkönad relation är reaktionära och bör fördömas måste rimligen då fördöma alla muslimska samfund i Sverige.

Men många svenska politiker har dubbla måttstockar och för det förtjänar de skarp kritik. Och många svenska politiker är fruktansvärt obildade när det gäller religioner generellt.

Till sist.

7. Är jag islamofob är du anti-semit som ibland är kritisk emot Israels politik. Det är samma nivå på debatten.

8. Är det något sakfel jag lämnat i den här bloggposten kan du kommentera det. Du kan väl försöka googla runt och hitta om det är något som inte stämmer. Du borde tacka mig för att jag gett dig kunskap annars. :-)


Uppdatering 1.

Mp-riksdagsledamot från Malmö hävdar att han är emot dubbla måttstockar.


Jag har nyss mailat många politiker från diverse partier, samtliga riksdagsledamöter från mp och v men även från andra partier i och utanför riksdagen, och bifogat den här bloggposten.

Rasmus Ling, nyvald ledamot för mp från Malmö, har jag träffat några gånger tidigare. Bl.a. på ett tidigare gayställe i Malmö. Han har dock dementerat att han skulle vara icke-hetero. Och själv har jag alltid tyckt det väl är bara bra om heteros som är openminded besöker HBTQ-ställen. Rasmus mailade mig nyss.
Hej Bengt! Tack för ditt mail. Även för dina tidigare. Jag läser det jag får, tyvärr har jag inte hunnit svara på alla. Jag uppskattar ditt starka engagemang för HBTQ-personer. Det är givande att läsa och ta del av, även i de fall jag inte håller med. När det gäller dubbla måttstockar, så är min hållning att människor ska ha samma förväntningar på sig. Förväntningar som innebär att vi ska behandla varann med respekt, oavsett kön, sexualitet, religion eller annat. Det är inte okej att utifrån någon diskrimineringsgrund, diskriminera någon annan på annat sätt. Hoppas att allt är bra med dig!
Dels är jag upprörd över att fb stänger av mig i 24 timmar för ett fb-meddelande där jag explicit tar avstånd från islamofobi. Men givetvis är den här bloggposten också delvis provokativ. Ibland har HBTQ-rörelsen flyttat fram debatten just genom provokationer. Jag vet givetvis att det finns röd-gröna politiker och sympatisörer som jobbar emot kulturrelativism och hedersrelaterat våld. Några av dem är mina Facebook-vänner.

Men tyvärr är det många andra som duckar i debatten. Och där har även en del borgerliga politiker en skuld. Hur kunde Waberi bli nominerad för Moderaterna efter att han offentligt i TV försvarat kvinnomisshandel? Hade m placerat en kristen extremist som tycker kvinnomisshandel är bra som "sista lösning" eller är för kristna "sharia-lagar" (om majoriteten vill det) vilket betyder dödsstraff för homorelationer på en valbar plats på en riksdagslista? Givetvis inte. M sålde ut sin själ för att få några extra röster i Göteborgs förorter. Och det gör nog tyvärr också vissa röd-gröna politiker ibland. Men jag tror många andra människor, oavsett ursprung, ser igenom taktiserandet.

Jag fattar ju att politiska partier vill få större stöd. Men ett parti måste stå upp för centrala principer man tror på oavsett om det ger fler röster eller inte. Vissa värderingar ska inte ett parti kompromissa om.

Och Rasmus Ling mötte jag i valstugan för mp vid Gustav adolfs torg i början av september. Jag hade laddat upp med kritik emot mp för att de vid ett tidigare möte i Malmö vänslats med islamister från Syrien (något jag ännu är synnerligen kritisk emot) Rasmus höll dock snabbt med mig att det var fel (om det vara sant, vilket det var, han kände dock inte till det), och han ser så snäll ut, att det blev omöjligt att bli arg på honom. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar