söndag 5 oktober 2014

Fiender.


Ibland så lämnar jag dagspolitiken och nyheterna och fokuserar på.... känslor.... relationer....filosofi....det där vi människor har att hantera. Varenda en av oss.


Kolla det här Youtube-klippet på 4 sekunder. George W Bush, f.d. president i USA framför följande efter terrorattacken 2001.
Either you are with us or you are with the terrorists
Antingen är du med oss - eller emot oss. Givetvis kan vi raljera om det här. Och som socialliberal är jag synnerligen kritisk emot Georg W Bush och hans knökkonservativa politik. Men jag tror också Bush här framförde något mänskligt - i dess egentliga mening.

Jag har konstaterat att depressioner ofta leder till en polariserad bild av andra människor. De indelas i vänner - och fiender. Och när Bush framförde det här var han möjligen i en personlig depression (efter terroristattentaten), om inte annat var USA i närmast en depression kollektivt. Det är då vi människor - när vi är som mest ledsna, besvikna, arga - enklare delar in andra i "goda" och "onda".

När vi människor mår bra har vi lättare att se nyanserna, att samma människa som gjort något dumt faktiskt också genomfört bra saker. Nästa gång du ser en stökig a-lagare, hemlös, tiggare, arbetslös, sjukskriven, besviken sd-sympatisör eller sympatisör till vilket annat parti som helst som verkar misstänksam och inte tackar för din hjälp. Kom ihåg det här.

Det där är en primitiv instinkt inom oss alla. Den civilisation som utvecklats senaste 500 åren är ännu bara ett tunt lager. I verkliga kriser kommer ursprungliga instinkter fram.

Hos oss alla.

Trevlig lördag kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar