onsdag 22 oktober 2014

HBT-kultur. Yves Saint Laurent.Yves Saint Laurent är en av de mest kända modeskaparna genom tiderna. Förutom att han var en synnerligen begåvad designer skulle han också kunna betraktas som queer. I betydelsen att han på 1960-talet utmanade de strikta könsrollerna inom modebranschen och gjorde kläder som som ibland var "unisex". Regissören Jalil Lespert visar i filmen Yves Saint Laurent (2014) huvudpersonens liv i några decennier.

Yves träffade sin partner Pierre Bergé  i slutet av 1950-talet. De levde ihop till Yves Saint Laurent dog 2008. Filmen avslöjar dock att de, ibland, även hade sexuella relationer med andra.  Privat var Saint Laurent blyg, närmast folkskygg, fick ofta depressioner och hans missbruk av alkohol och narkotiska skulle så småningom bli omfattande.

Det här skulle alltså kunna bli en intressant film. Men den har sina tydliga brister. Visst är miljöskildringarna av Paris på 1950- och 1960-talet fascinerande. Många av de kläder som visas av de kvinnliga modellerna är vackra (tydligen har regissören fått fram originalkläderna från Laurents modehus). Huvudrollen spelas ok (men inte mer) av Pierre Niney. Problemet är att han ser ut som en 20-åring även när han ska vara en medelålders Saint Laurent.

Det främsta problemet är dock att filmen sällan blir spännande. Visst finns det sådana scener men de är för få. Även om den lyfter fram sidor av Yves Saint Laurent som de flesta av oss inte kände till tidigare.

Trailer (Youtube) till Yves Saint Laurent

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar