söndag 12 oktober 2014

Därför fick Gardell Zlatan att kommentera offentligt att han är bisexuell.


Eftersom både Björn Söder (sd) och Zlatan Ibrahimovic (fotbollsspelare) är aktuella och debatterade i media i höst publicerar jag den här bloggposten igen. Av någon slump är de båda skåningar dessutom.


I Expressen idag (sid 22-23) lämnar fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic äntligen den sanna versionen av varför han höll sin medspelare Gerard Pigué kärleksfullt i hand (bilden till den här bloggposten) för några år sedan. I intervjun i Expressen förtydligar Zlatan att han "oftast är hetero" men även haft en del sexuella relationer med killar "för några år sedan".

Att han berättar det här kan vi egentligen tacka Jonas Gardell för. På kultursidorna 23 mars kritiserade han i en debattartikel den homofobi och machoattityd som är vanlig inom fotbollen.
För något år sedan spreds över hela världen bilder på Zlatan när han på en parkeringsplats höll handen med lagkamraten Gerard Piqué.

Kommentarerna var hånfulla och smått hysteriska, och Zlatan återupprättade sin ifrågasatta maskulinitet genom att erbjuda sig att visa en kvinnlig journalist att han "inte var bög" och hon fick gärna ta med sin syster också!

Blir med detta som bakgrund Anton Hysén en sorts förrädare mot gruppen? En trojansk häst? En krackelering av hur man definierar maskulinitet?
Johan Hilton (själv öppet homosexuell) som är kulturchef på Expressen fick då idén att sammanföra Ibrahimovic och Gardell. Vill förtydliga att vi är många HBT-människor i Malmö som sedan länge har koll på att Ibrahimovic även är intresserad av män. Trots att han aldrig besökt något gayställe har flera avslöjat att de haft sex med honom. Men av princip "outar" jag inte folk här på bloggen. Men efter Anton Hysén komma-ut-process är det här ännu ett tecken på att attityderna håller på att förändras till det bättre. Hysén ska dock ha en extre eloge för att han var först i Sverige bland elitfotbollsspelare.

Bifogar Expressens artikel från idag.
Zlatan Bi-brahomovic?

Nu får Anton Hysén konkurrens. Inte bara på fotbollsplanen utan som Sveriges främste fotbollsbög. Nåja, att kalla Zlatan Ibrahomovic för bög är inte något han själv gör. Han berättar själv, exklusivt för Expressen, varför han träder fram idag.

"För mig är det här inte något jag egentligen planerat. Blev kontaktad av Johan Hilton (kulturchef för Expressen red. anm.). som jag känner hyfsat eftersom vi har gemensamma vänner. Han frågade om jag ville träffa Jonas Gardell för att "snacka manlighet". Först blev jag förvånad, varför snacka manlighet med någon som själv kallar sig riksfjolla (ha,ha) men sedan förstod jag det var allvar.

Nu blev det aldrig någon träff eftersom vi båda är upptagna men däremot snackade vi i telefon en kväll. Och Gardell fick mig att inse att jag inte kan hålla på att ljuga. Det var ganska omoget att förneka att jag och Gerard (Pigué red. anm) faktiskt tyckte om varandra. Mycket om du förstår vad jag menar. (ha,ha). Det är nog den enda man jag varit förälskad i, men visst har jag haft sex med andra. För flera år sedan. Nu har jag flickvän och barn och det räcker för mig."

Lars-Åke Lagrell nöjd.

Även om Zlatan tonar ner det är det klart att han avslöjande lär nå media inte bara i Sverige utan också i andra länder. Expressen har försökt nå diverse människor för att få kommentarer.

Lars-Åke Lagrell, ordförande för Fotbollsförbundet tycker det är bra att Zlatan känner han kan berätta om sina tidigare relationer med män.

- För oss som jobbat med värdefrågor så är det givetvis bra, att attityderna blir öppnare. Men till sist måste det vara något som varje spelare själv avgör.

De politiska kommentarerna har hittills varit få trots att Zlatan är välkänd. Statsminister Fredrik Reinfeldt skriver i en skriftlig kommentar till Expressen att det här visar att samhället har blivit mer tolerant.

Expressen har också sökt de två partiledare som ibland blir anklagade för att vara homofober.

Sd-politiker attackerar Zlatan.

Socialminister Göran Hägglund (kd) visar inga som helst negativa reaktioner utan framför i telefon följande.

- Så länge Zlatan gör mål bryr jag mig inte om han är bisexuell, vänsterhänt eller något annat. Men det är först den dag han ansluter sig till HV71 (Hägglunds favoritlag red.anm.) han kan få mitt fulla stöd.

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson är något mer allvarlig i sin kommentar och framför bara följande.

- Det här är inget som Sverigedemokraterna som parti har några synpunkter på.

Det trots att Åkesson har partikolleger som tidigare ifrågasatt om Zlatan verkligen är "svensk". Men deras gruppledare i riksdagen, Björn Söder, är mer pratsam om Zlatans bisexualitet.

- Jag tycker det här visar att mångkulturen är ett riskabelt projekt. När alla i Landslaget hette Andersson, Johansson eller liknande var det aldrig några med bögtendenser. Vi i Sverigedemokraterna har inget emot bisexuella egentligen, men det får aldrig bli en norm. Och det är precis det som kan bli resultatet när en välkänds fotbollspelare berättar att han har sex med alla kön.

Men brukar inte ni i Sverigedemokraterna varna för att invandrare är homofober och försöka värva röster bland HBT-personer med det resonemanget? Borde ni då inte tycka Zlatans berättande om sin bisexualitet är något positivt.

- Ditt resonemang utgår från en politisk korrekt logik som vi i sd inte tillämpar.

Jonas Gardell är däremot uppspelt över att "som riksbög fixat någon som är riksbi".

Anton Hysén tycker det är "coolt" att han fått sällskap. "Känner ingen som helst konkurrens (ha,ha) , tvärtom ju fler som är öppna desto bättre. Men själv är Zlatan inte min typ, han är något för fjollig för att vara min idealkille. "

Fjollig eller macho, Zlatan Bi-brahimovic lär förändra en del attityder med sitt avslöjande.
Den här bloggposten publicerades 1 april 2011. Nej, Zlatan har inte kommit ut som bisexuell och det är inte heller rykten i Malmö, vad jag vet, om att han haft sex med andra män.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar