måndag 7 april 2014

Sd vill inte återinföra tvångssteriliseringar av transsexuella.
Riksdagen beslutade 2013 att avskaffa kravet att en människa måste vara steril för att få byta kön juridiskt. Den beslutade också att transsexuella ska få spara könsceller (sperma respektive äggceller) för att efter en eventuell "könsbytesoperation" kunna bli biologiska föräldrar. Sd var ensamt riksdagsparti att vara emot de båda reformerna

Per Ramhorn (bilden), partiets ledamot i riksdagens socialutskott, meddelar i telefon att sd principiellt ännu är emot förslagen men nu har accepterat dem och inte vill avskaffa reformerna.  Hans motivering till det senare är att "det är inte prioriterat för oss, det finns andra saker vi tycker är viktigare att förändra".

Sd förtjänar givetvis skarp kritik för att de i sak tycker att tvångssteriliseringar av en grupp människor är ok 2014 (hade deras politik fått råda hade sterilitetskravet ännu varit kvar). Att de nu accepterar reformerna visar dock att även de är påverkade av mer HBT-vänliga attityder i samhället. Idag ger det tack och lov inte många nya sympatisörer för ett parti genom att det kampanjar för att återinföra tvångssteriliseringar.

Kd och sd för att behålla 18-årsgränsen för juridiska könsbyten.

Per Ramhorn berättar också att sd är för att behålla nuvarande 18-års-gräns för juridiska könsbyten. Anders Andersson, Kristdemokraternas ledamot i riksdagens socialutskottet, avslöjar i telefon att det partiet tycker detsamma. Att kd:s "ingångsvärde" är att vara emot en sänkning av åldersgränsen men att de senare ska utvärdera den utredning som ska lämna sin rapport senast 31 december 2014.

Det är en borgerlig regering och socialminister Göran Hägglund (kd) som tillsatt utredningen. Vanligen brukar regeringspartier tillsätta utredningar för att de är för eller i alla fall intresserade av att förändra någon lag. Att nu både m och kd, två av regeringspartierna, berättat att de principiellt är emot reformen är något udda. Förhoppningsvis kommer utredningens resultat att sprida mer kunskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar