söndag 13 april 2014

HBT-kultur. In Addition To Sleep - Galleri Vasli Souza.


Det var en något annorlunda känsla när jag besökte den här utställningens vernissage 4 april hos Galleri Vasli Souza vid Gustav adolfs torg i Malmö. I princip alla foton utgörs av nakna människor i olika ställningar. Det är alla typer av konstellationer, soloporträtt, två män, två kvinnor, en man och en kvinna, gruppbilder etc. Vi var väl ungefär 100 besökare i lokalen. Trots nakenheten som tema för fotona från Hen Rang verkade få som var närvarande generade. Men det blev en något annorlunda stämning jämfört med ett vanligt vernissage.

Från siten Världskulturmuseerna om utställningen Secret love 2012, där foton av Hen Rang fanns med.
När det gäller Rens egen homosexualitet så vet alla hans vänner om det, men inte hans föräldrar som bor långt från Beijing. Jag frågade honom vad han hade för tankar om att vara med i utställningen Secret Love, med mångfald kring sexualitet och kön som tema.... Dessa frågor måste lyftas fram och diskuteras öppet, menar Ren Hang. Men han hoppas att framtida utställningar inte ska vara kopplade till sexuell läggning. För denna unga och nyexaminerade universitetstudent är det en förhoppning att man i framtiden inte ska använda etiketterna "heterosexuell" och "homosexuell" för att skilja på människor.

Välkomponerade bilder.

Ren Hang har betydande problem att få sina foton utställda hos gallerier i sitt hemland Kina. Nakenhet inom konsten är ännu ett tabu i landet och myndigheter har stängt flera av hans hemsidor. Gallerier riskerar att att bli åtalade för "spridande av pornografiskt material" vilket är förbjudet i Kina. Visst är en del av hans foton lätt porriga, det är några explicita bilder av penisar och slidor. Men han förenar nakenheten med en betydande dos konstnärlighet. Bilderna är välkomponerade. Ren Hang är ovanligt begåvad som fotograf.

Utställningen In Addition To Sleep hos Galleri Vasli Souza pågår fram till 25 maj.

Ren Hangs egen hemsida.

Kortfilmen The Art of Taboo om Ren Hang (Youtube).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar