tisdag 1 februari 2011

DO, teknikbögar och muslimska extremister.


Den borgerliga regeringen har beslutat att Katrin Linna, Diskrimineringsombudsman (DO), omedelbart ska lämna sin post. Det är verkligen positivt. Tydligen har Linna fungerat synnerligen dåligt som chef för myndigheten. Än värre från samhällssynpunkt är att hon drivit en rabiat attityd där ärenden ska drivas som diskriminering även om de inte är det. Eller som direkt diskriminering när det egentligen handlar om indirekt diskriminering juridiskt.

Hon har också haft en undfallande attityd mot muslimska extremister utan några nyanseringar. Det handlar bl.a. om att män på arbetsplatser ska ha rätt att vägra hälsa i hand på kvinnor medan de utan problem hälsar i hand på män. (däremot har Linna och DO nogsamt undvikit att förtydliga om vita kristna har rätt att vägra hälsa i hand på svarta, judar och muslimer) Eller att kvinnor klädda i burka ska ha rätt att ha den på sig vid utbildningar trots att det är en extremt patriarkal klädsel som försvårar kommunikationen mellan lärare och elev.

Var tionde (sic!) som jobbar på DO känner sig diskriminerad enligt en enkät.

Som engagerad för mänskliga rättigheter och emot varje typ av diskriminering konstaterar jag att DO närmast varit en belastning, inte en tillgång, för det arbetet de senaste åren. Vissa kanske resonerar som att det aldrig är fel driva ett ärende om en anmälan om diskriminering. "Det kan ju inte skada". Jo, det kan det.

Jag ska lämna ett påhittat exempel.

En man anmäler till DO att han blivit kallad teknikbög av sina kolleger. Han anmäler det trots att kollegerna menade det som skämt och att teknikbög är ett vedertaget ord för de som är mycket fascinerade av teknik. DO lyckas få till stånd en s.k. förlikning och arbetsgivaren döms att betala skadestånd.

Samma dag blir ett bögpar som håller varann i hand på en restaurang utkastade från stället "vi vill inte ha perversa bögar" är attityden.

Om folk först läser händelse 1 tycker de DO är galen. När det sedan blir händelse 2, på restaurangen, har många människor kvar känslan av att DO beter sig oseriöst. Att det nog inte har varit så allvarligt egentligen det som hände på restaurangen.

Att använda fel metoder emot diskriminering är förödande för att få engagemang bland befolkningen emot problemet.


Uppdatering 1.

Sommaren 2008 gjorde jag en rapport om situationen för HBT-personer i diverse länder i Europa. Ett av resultaten var att vissa stater hade absurt homofientliga lagar som inte är förenliga med den policy som EU har. När jag idag återigen kollat situationen i Bulgarien är det tydligt att landet nu tydligen har jämställt sina sexualbrottslagar så att de är lika för "samkönade" och "olikkönade" brott. Tidigare var det någon lag som gav längre straff för "samkönade" sexbrott.

Det betyder därmed att det "bara" är 3 länder i EU som har så allvarligt diskriminerande lagar att de egentligen skulle kunna vara tvungna att lämna unionen.

Irland och Litauen tillåter ännu inte någon att juridiskt byta kön

Grekland har högre åldersgräns för manliga samkönade relationer (17 år) än för olikkönade och kvinnliga samkönade relationer (15 år).

I Europa utanför EU har Albanien ännu förbud mot att juridiskt byta kön. Serbien, Vitryssland och Turkiet tillåter inte homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret. Makedonien, Moldavien, Vitryssland, Ukraina och delar av Ryssland har förbud mot gayparader. Generellt är situationen värst för HBT-personer i diktaturen Vitryssland där aktivister ofta blir trakasserade och förföljda.

Jag har idag även kollat några HBT-föreningars hemsidor för att eventuellt hitta nyheter för bloggen. Sveriges förenade HBTQ-studenter (SFQ) skriver bl.a. att de granskat 21 lärosätens likabehandlingsplaner och bara Linköpings universitet klarar enligt föreningens rapport kraven i lagen.

Men jag vill inte heller undanhålla er bloggbesökare den bild (bifogar den till den här bloggposten) som SFQ publicerar på sin förstasida om kön, sexualitet och normalitet.


Uppdatering 2.

Ännu en artikel om att Katrin Linna lämnar sin post inom DO.

Även Felix König, ordförande för RFSL-Ungdom, kommenterar i en debattartikel i SvD. Det blir närmast komiskt när König sprider sina antydningar om sin definition om vad som är rasism. Låt oss granska några saker König skriver.
Islamofobin och rasismen ökar i Sverige, och tvingar personer med ett arabiskt klingande namn att ta ett jobb som taxichaufför, även om man är utbildad läkare eller ingenjör. Människors rätt att uttrycka sin religiösa åskådning gäller kristna med kors runt halsen men inte muslimer.

Och slutligen har ju det fria tyckandet kring personer som på något sätt klassificeras in i invandrar-facket blivit totalt genom att rasismen i Sverige tilltar och etablerade partier vill locka över Sverigedemokraternas väljare.
Först ska det (återigen) förtydligas. Rasism, främlingsfientlighet och islamofobi är allvarliga samhällsproblem. Jag bemöter ofta argument från sd-sympatisörer och andra intoleranta människor i debatter här på bloggen.

Att islamofobin ökat är nog sant men däremot har forskare visat att rasismen och främlingsfientligheten minskat betydligt bland befolkningen i Sverige de senaste 20 åren. Och om König jämför ett kors runt halsen med att använda burka eller niqab som skolelev avslöjar det bara återigen hur absurt han resonerar. Det är nog få som har invändningar om en del elever har någon muslimsk symbol i ett halsband. Men kanske König var otydlig.

Ännu värre blir det när han låtsas som att de "etablerade partierna" sprider "rasism". Låt mig gissa, det är reformer som språkkrav för medborgarskap (fp), svenskkontrakt (m), att nya invandrare måste bo i en viss kommun (s). Man kan tycka vad man vill om de förslagen, för eller emot, men att kalla det för rasism är att devalvera ordet tills det inte har något som helst värde kvar.

König resonerar inte med ett ord om att alla muslimska samfund i varje land är homofientliga. Medan situationen är mer blandad för kristna och judiska samfund. Men det är väl också rasism att berätta fakta König?

Att König ogillar "fritt tyckande" är problematiskt. Vi har yttrandefrihet oavsett om han gillar det eller inte. Själv har König velat att affischer "äktenskapet = pappa, mamma, barn" borde förbjudas som reklam i Stockholms tunnelbana. Även om budskapet är fånigt i sak avslöjar det hur extremt människor som König tolkar vad som är oacceptabelt. Det är de lättkränktas julafton.

Igår publicerade den norska HBT-tidningen Blikk en artikel om homofobi bland muslimer i Norge. Förmodligen är den tidningen därmed också rasistiskt enligt König. Att muslimer inte är en ras är en annan sak..

Förresten har jag avgjort att König är antisemit. Han är kritisk emot delar av Israels politik tydligen. När ska du bli av med ditt judehat König? För HBT-rättigheter handlar om att slänga runt sig tillmälen slarvigt eller?

Med vänner som Felix König och Katrin Linna behöver kampen för HBT-rättigheter och emot rasism inte några fiender.

5 kommentarer:

 1. En applåd för detta inlägg! DO har inte värnat jämlikheten! Jämlikheten bör, enligt DO, vara underordnad religionen!

  SvaraRadera
 2. Det är två problem med DO:s hittillsvarande policy i relation till muslimsk extremism.

  Dels att religion går före kön när det blir konflikt. Trots att det är betydligt lättare att byta religiösa värderingar än att byta kön.

  Men DO ägnar sig också åt att exotisera muslimer. Som jag tidigare argumenterat emot här på bloggen är att man buntar ihop alla som är från länder där de flesta är muslimer, ca 400 000, för att vara muslimer. Trots att en del av dem är kristna, andra ateister, en del bryr sig inte om religion. Även invandrarnas barn blir då "muslimer" enligt den här snedvridna logiken. Ingen skulle väl få för sig att kalla någon för kristen bara för att vederbörandes föräldrar är från Norge där kristendomen är den vanligaste religionen.

  I verkligheten är antalet religiösa muslimer nog ungefär hälften ca 200 000. Av dem är det ca 100 000 som är med i något muslimskt samfund och ibland besöker någon moské.

  Bland dem är det en del som är mer liberala medan de flesta är konservativa.

  Men även bland konservativa muslimer är vägran att hälsa i hand på folk av motsatt kön något extremt och udda. Detsamma gäller för användandet av burka och niqab.

  Jag har varit mycket i Rosengård när jag var integrationspolitiker för några år sedan. (för fp, sedan fyra år är jag inte med i något parti).

  Jag har aldrig varit med om att folk vägrat hälsa i hand på någon av motsatt kön trots att jag träffat hyfsat många konservativa muslimer. Och nästan aldrig mött någon kvinna klädd i burka eller niqab som tycker att hon måste skydda sitt ansikte för (hetero)mäns blickar. Varför är det inga muslimska män som har burka eller niqab för att skydda sig mot (hetero)kvinnors blickar? Och hur fungerar blickarna från bögar och lesbiska, ska någon skyddas mot dem?

  Men DO försöker få det till att vara en betydande grupp bland muslimer. ungefär som att de utgjorde hälften av alla muslimer. Istället är det en extremt liten minoritet som har de här absurt patriarkala attityderna.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Har arbetat internationellt med muslimer i över 30 år och skriver under på det du säger Bengt. Jag har varit med om att en kvinna som hälsade på mig tittade bort när hon tog mig i handen, EN GÅNG. Troligen är det analfabeter och obildade människor som driver dessa stolligheter.

  SvaraRadera
 4. Linna missköte sitt uppdrag på ett alldeles uppenbart sätt. Istället för att rättsligt pröva fallen bedrev DO politisk agitation och opinionsbildning. Det framstod som ganska klart att vissa grupper i samhället per automatik var mer diskriminerade än andra. Offerrollen hade Linna i sin klarsynthet tilldelat muslimer.
  Exempelvis när de rättsliga beslutet inte kunde ge niqab kvinnan rätt så förhalades beslutet tills det inte längre spelade någon roll. Och när jämställdhet ställdes mot islam (som i fallet med latino kvinnan i SFI) då trumfade de religiösa dårarna igen.

  SvaraRadera
 5. Kim

  Latinokvinnan i SFI? Är det någon debatt som varit i media?

  Jag håller annars med dig i din analys. Mycket tyder på att Linna medvetet fördröjde beslutet, förutom av den orsak som du nämner kanske även för att det inte skulle hamna före riksdagsvalet. Men är det så är det oacceptabelt givetvis, avgöranden ska inte styras av hur de eventuellt gynnar eller missgynnar vissa partier i ett val.

  Sedan tycker jag mycket av debatten är hycklande. Många människor som värnar extrema muslimers rätt att vägra hälsa i hand på folk av motsatt kön, ha burka på sig vid en utbildning etc. är samma människor som protesterade när Europarådet avgjorde att anställda och sjukhus bör få vägra utföra aborter.

  Var är konsekvensen?

  Att slippa tvingas vara med om att döda ett foster borde väl vara mer prioriterat för den som in absurdum värnar religionsfrihet än att få slippa hälsa i hand med folk av motsatt kön.

  Notera att jag i princip är för det som gäller i Sverige, att vårdpersonal ska vara skyldiga utföra de sysslor de ska göra och att det inte ska vara någon religiös dispens. Men det är hyckleriet och inkonsekvensen jag vänder mig emot.

  Förmodligen är orsaken att många politiska och kulturella debattörer menar att vara emot abort är "höger" (koppling till katolska kyrkan) medan vägra hälsa i hand är "vänster" (progressivt eftersom det handlar om mångkultur).Trots att det senare, hälsningsvägran, är ännu mer reaktionärt och extremt än att hänvisa till kolleger som vårdanställd för att man är emot abort..

  Bengt

  SvaraRadera