tisdag 22 februari 2011

Regeringsskiften i tre länder 2011 betyder förbättrade HBT-rättigheter.

Det hålls ett antal nationella val det här året. Får de någon betydelse för HBT-politiken? Och om svaret är ja blir det förbättringar eller försämringar? Det ska jag granska i den här bloggposten.

Först måste jag givetvis gardera med att inget vet (i en fungerande demokrati) vilket resultat det blir innan valet är genomfört. Mina bedömningar här handlar om opinionsmätningar och regeringsskiften som jag bedömer som hyfsat sannolika. Men partiers popularitet kan som bekant ändras snabbt inom politiken.

Ett annat viktigt förtydligande är jag här inte bedömer och recenserar partiernas politik generellt utan fokuserar bara på deras attityd till HBT-rättigheter.

Wikipedia är det en lista med årets val. Jag har granskat de länder och regioner där jag vet att det är en viss HBT-politisk debatt. I många av dem lär det inte bli några radikala förändringar, det gäller bl.a. Finland som håller parlamentsval 17 april. De flesta partier är där för den planerade könsneutrala lagen där samkönade par får adoptera på samma villkor som olikkönade. Det är bara Kristdemokraterna och främlingsfientliga Sannfinnländarna som är emot. Inget av dem lär hamna i någon ny regering.

Danmark.

I Danmark kan däremot valet (måste hållas senast 12 november, fyra år efter senaste parlamentsvalet) betyda en annorlunda HBT-politik. Den borgerliga regeringen och dess stödparti, främlingsfientliga Dansk folkeparti, vann valet 2007 med bara något mandats marginal i parlamentet. Sedan dess har de tre partierna, som i princip varit emot varje förbättring av HBT-lagar, minskat till ca 39 % i de senaste opinionsmätningarna.

Alla oppositionspartierna i parlamentet är HBT-vänliga, för en könsneutral äktenskapslag och att religiösa samfund ska få viga samkönade par juridiskt. Med dagens opinionssiffror skulle nog Socialdemokraterna, Socialistisk folkeparti och vänsterliberala Radikale venstre bli de som bildar regering. Oppositionspartierna är också för att förbjuda diskriminering p.g.a. sexuell läggning inom i princip alla samhällsområden (idag är det bara förbjudet inom några, bl.a. arbetsmarknaden) och för en helt könsneutral namnlag vilket landet inte har idag.

Blir det regeringsskifte i Danmark lär alla länder i Norden inom något år ha en könsneutral äktenskapslag där samkönade och olikkönade par har samma rättigheter (även adoptioner och inseminationer).

Irland

På Irland är det parlamentsval på fredag, 25 februari. Regeringspartiet borgerliga Fianna Fael har minskat från ca 42 % i valet 2007 till ca 16 % i de senaste opinionsmätningarna. Raset är givetvis orsakat av den allvarliga ekonomiska krisen. Tre partier är för en könsneutral äktenskapslag och att samkönade par ska få adoptera på samma villkor som andra par, socialdemokratiska Labour, vänsternationalistiska Sinn Fein och Green Party. Labour har dock förtydligat att en könsneutral äktenskapslag för dem är "ett långsiktigt mål". De tre partierna ökar tillsammans från ca 22 % i senaste valet till 32 % i de senaste opinionsmätningarna.

Det parti som därmed lär avgöra mycket av politiken framöver är borgerliga Fine Gael. Även om partiet inom den ekonomiska politiken är något till höger om sina konkurrenter i Fianna Fael är partiet samtidigt också något mer HBT-vänligt. Fine Gael som ökat från ca 27 % i förra valet till ca 37 % i opinionsmätningarna idag är inte för homoäktenskap och homoadoptioner. Partiet har sagt att de tycker den nya partnerskapslagen är tillräcklig nu men att de är "beredda diskutera fler reformer för homosexuella par senare". Det är redan tillåtet för lesbiska kvinnor att bli inseminerade vid kliniker.

Den gamla regeringen (Fianna Fael och även Green party innan de lämnade regeringen för någon månad sedan) har förberett ett lagförslag om att tillåta transsexuella att juridiskt byta kön. Irland är ett av få länder i Europa som ännu inte gör det, även om det möjligt att genomföra operationer i vården. Sannolikheten att förslaget hyfsat snabbt går igenom lär öka om Finna Fael hamnar utanför nästa regering.

Kroatien

I Kroatien är idag högerpartiet HDZ i regeringen ihop med kristdemokratiska HSS. De har sagt ja till en sambolag (med begränsade rättigheter som bara gäller för de som bott ihop mer än 3 år ) för både samkönade och olikkönade par men varit emot mer radikala reformer. En del ministrar i regeringen har gjort homofientliga kommentarer offentligt.

I de senaste opinionsmätningarna får regeringspartierna dock bara ca 28 % mot 42 % för socialdemokratiska SDP, liberala HNS och några mindre partier som tillsammans har bildat "Allians för förändring". De är för en partnerskapslag med nästan samma rättigheter som äktenskap (förutom bl.a. adoptioner och inseminationer) och att det ska bli möjligt med officiella partnerskapceremonier. Den katolska kyrkan i Kroatien är emot förbättringar för samkönade par.

Kroatien planera hålla nästa parlamentsval i slutet av 2011.


Uppdatering 1.

Även om den här bloggen främst fokuserar på HBT-rättigheter argumenterar jag också för mänskliga rättigheter generellt. De senaste dagarna har modiga människor i den extremt repressiva diktaturen Libyen försökt störta Gadaffi som i decennier styrt landet.

När då utrikesminister Carl Bildt (m) kommenterar det med följande.
Det handlar inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att få stabilitet och rimlig utveckling
är det fullständigt oacceptabelt och förtjänar skarp kritik. En svensk utrikesminister ska inte vara neutral mellan en grym diktator och folk som vill störta regimen. Sverige ska givetvis stödja "ena sidan", de som protesterar mot Gadaffi.

Jag har tidigare här på bloggen kommenterat hur hycklande det var när socialdemokratiska politiker kritiserade Bildts agerande vid revolten i Egypten. S har ju själva i decennier varit med i samma Socialistinternational som bl.a. f.d. diktatorn Mubarak, något som är mångfalt värre. Visst hyckleri är det också från Vänsterpartiet som ofta är helt fixerade vid Israels brott mot mänskliga rättigheter när de ska kommentera situationen för mänskliga rättigheter i Mellanöstern. Inte för att kritik mot Israel skulle vara fel, tvärtom, men samtliga andra länder i området beter sig än värre. Men har sällan fått kritik av v-politiker.

Det är möjligt att Bildt var för tyst och försiktig i sin kritik mot Mubarak. Men när det gäller Libyen är felet mycket värre, när han kommenterar situationen där låtsas han vara "neutral". Det är nästan så man önskar att han verkligen varit tyst.13 kommentarer:

 1. Detta låter ju onekligen väldigt bra!

  Jag tycker dock det är sanslöst illa att ett utvecklat land som Danmark inte har en ordentligt hbt-rättighets lag (eller whatever man kan kalla det). Det är en skymf i mina ögon.

  SvaraRadera
 2. Nathaniel

  Jo, det är en paradox. Danmark och Nederländerna var de två första länderna att bli homovänliga.

  Medan Danmark på 1980-talet hade debatt i samhället om att tillåta homoäktenskap så resonerade svenska politik om vi skulle införa en sambolag för homopar. Debatten om äktenskap slutade sedan i Danmark med en kompromiss, partnerskapslagen 1989.

  Om det blir ett regeringsskifte i Danmark ska man inte förvänta sig någon radikal förändring inom invandrings- och integrationspolitiken. Själva lagreglerna lär stanna kvar ungefär som de är idag, möjligen några lättnader av vissa av dem. Socialdemokraterna är helt ense med regeringen inom invandringsområdet. Radikale venstre och Socialistisk folkeparti är för att avskaffa en del av de restriktiva reglerna men har också, nog främst av taktiska orsaker, tonar ner den delen av sin politik.

  Även om reglerna och lagarna tyvärr nog förblir desamma (med absurda poängsystem och 24-årsgränser som krav för att få gifta sig med någon utländsk medborgare) så lär en ny regering få en annan framtoning. Dels att Dansk folkeparti försvinner som central maktfaktor inom dansk politik (även om de lär fortsätta påverka andra partier via utspel inför opinionen), dels så kommer två av partierna att inte vara så tydligt engagerade för nuvarande politik som Venstre och Konservative folkeparti är.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Att den konservativa högerregeringen i Danmark är HBT-fientlig kom inte direkt som en överraskning för mig i alla fall. Tyvärr är oppositionen fundamentalistisk åt andra hållet - man vill kriminalisera sexköp efter svensk nypuritanskt exempel. Det tror jag vore mycket dåligt för Danmarks sexarbetare (som flera gånger reagerat mot de danska socialdemokraternas kampanjer).

  SvaraRadera
 4. Sverige är och har alltid varit ett neutralt land så lång jag minns.. Kan inte vi bara förbli så…?
  Det är ju alla dessa politiska motsättningar, internet tjafs och internet politiska forum debatter som har skapat våldsamheter i andra länder.

  Vi bör fokusera mer på skolan, vård och omsorg, teknik utvecklingen osv.
  Omvärldsansvar kan man ha på annat sätt, på andra håll där det faktiskt frågas efter vår hjälp.

  Och ge fan i att dra hit mer flyktingar från alla dessa arabländer med muslimsk tro. Då blir det ännu fler SD röster nästa val.

  SvaraRadera
 5. Christoffer

  Jag skulle inte kalla den borgerliga regeringen i Danmark för HBT-fientlig. Flera centrala personer i högerliberala Venstre är personligen för en könsneutral äktenskapslag och homoadoptioner. Men majoriteten i partiet är ännu heteronormativa och konservativa inom det här området. Partiet är av tradition populärast på landsbygden men det kan inte vara hela förklaringen för även där är nu de flesta för en könsneutral äktenskapslag. Venstres attityd är inte värdig ett liberalt parti i ett land där majoriteten av befolkningen är HBT-vänlig.

  Det är ingen av de danska ministrarna som gjort några HBT-fientliga kommentarer. Istället handlar det om heteronormativitet, en attityd att man ska respektera samkönade relationer men att olikkönade relationer är "idealet". Tydligast gäller det för Dansk folkeparti de säger det tydligt. Även Konservative folkeparti är explicit heteronormativa. Venstre är internt oeniga med en HBT-vänlig minoritet och deras representanter i politiska debatter brukar oftast hänvisa till mer formella argument, typ "vi tycker inte den här reformen behövs".

  Intressant är att när reformer väl blivit genomförda (ibland tack vara att några ledamöter från Venstre röstat med oppositionen) så brukar regeringen sällan ha problem med att acceptera dem. Undantaget är när det danska parlamentet röstade ja till att lesbiska kvinnor (återigen) skulle få bli inseminerade vid kliniker. Då ville Konservative folkeparti sedan avskaffa reformen (och fick stöd av Dansk folkeparti) men Venstre stoppade de planerna.

  När det gäller sexköpsdebatten har jag varit tydlig här på bloggen att jag är emot kriminalisera sexköp eftersom jag bedömer att det gör mer skada än nytta för manliga och kvinnliga prostituerade. Men givetvis måste samhället agera med kraft emot trafficking. Själv tycker jag straffen borde skärpas för de människor som köper sex av människor där de kan anta som vanligt får rättsväsendet göra en bedömning) att den som säljer sex inte gör det frivilligt. Sådana sexköp bör ge fängelsestraff.

  Är du säker Christoffer på att hela oppositionen i Danmark är för en sexköpslag enligt svensk modell?

  Anonym

  Ja, Sverige har varit militärt neutralt. Tyvärr. Själv menar jag att vi borde gått med i NATO för länge sedan precis som de flesta andra demokratier i Europa.

  Om Sverige är neutralt idag är verkligen omtvistat, vi har i praktiken så nära samarbete med NATO att det bara är vissa delar kvar av neutraliteten, främst plikten att ömsesidigt militärt försvara andra länder om de blir attackerade. Men som medlem i EU kan Sverige eller något annat land i unionen inte vara helt neutral om ett annat medlemsland blir attackerat.

  Men bortsett från det får neutralitet aldrig betyda någon tvekan om att demokrati är bättre än diktatur. Och att vi ska värna mänskliga rättigheter. Även i Libyen.

  Din kommentar om att "dra hit" flyktingar är något udda. Uppfattar du verkligen att migrationsminister Tobias Billström (m) har som mål att "dra hit" så många flyktingar som möjligt? Med din retorik borde du väl själv närmast vara glad om sd får fler röster i riksdagsvalet 2010 eller?

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Ska komplettera infon om Danmark. För er som inte har detaljkoll på dansk politik.

  Det finns två till partier i parlamentet där. Dels Liberal Alliance som är ett liberalt borgerligt parti (till höger om vänsterliberala Radikale venstre inom den ekonomiska politiken och en del andra områden) men som precis som Radikale venstre och Socialistisk folkeparti är för liberaliseringar av invandringsreglerna.

  Enhedslisten är det parti som är mest till vänster i parlamentet. De är ett parti för "alternativ vänster" och ensamma i parlamentet om att vara emot EU. De är också ensamma om att vara för en tydligt generös flyktingpolitik.

  Liberal Alliance och Enhedlisten är båda lika HBT-vänliga som de tre andra oppositionspartierna. Liberal Alliance kan komma med i nästa regering. Däremot så vill nog varken Enhedslisten själva eller övriga oppositionspartier att det partiet ska komma med i regeringen eftersom de är för avvikande mot övriga inom flera områden.

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Angående Bildts kommentar:

  Jag tycker att han skall avgå ärligt talat. Ett sådant utspel är bara människofientligt och fegt.
  Löjeväckande att denna åsna får fortsätta som minister i Sverige.

  SvaraRadera
 8. Nathaniel

  Jag tycker Bildt är kompetent som utrikesminister. Han är kunnig. Och han har inte gjort bort sig ofta jämfört med en del tidigare utrikesministrar. Men det här var ett klavertramp.

  Egentligen publicerar jag inte "anonyma" (du skriver bara ditt förnamn) som kallar folk för åsnor (jag gjorde det själv en gång men med fullständigt namn).

  Men Bildt är en sådan offentlig person att han väl får tåla det. Och att jag utgår från att du Nathaniel är djurvän och egentligen gillar åsnor (om än kanske inte att någon med avlånga öron och fyra ben ska bli utrikesminister).

  :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 9. Bengt
  Jag fick ta det första bästa då jag satt på jobbet :).

  SvaraRadera
 10. Nathaniel

  Alright

  Nu när du lämnat efternamnsgarderoben får du kalla vem du vill för åsna. Men räkna med att vederbörande kanske kallar dig för dromedar då. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 11. Hahahahaha

  Det är lugnt!

  SvaraRadera
 12. Bengt: Skönt att höra att det inte var så illa som jag trodde i Danmark. Jag fruktade att Dansk Folkaparti skulle vara lika HBT-fientliga som Sverigedemokraterna, men om det är så verkar det som Venstre i så fall lyckas hålla emot.

  Jag håller helt med när det gäller trafficking. Slaveri har ingen plats i vår tid. När det gäller sexköp så är möjligen Radikale Venstre splittrat i frågan. Övriga är för kiminalisering vad jag förstått i alla fall. Men man kan ju alltså hoppas på att det faller på att RV går emot.

  SvaraRadera
 13. Christoffer

  Jag kallar inte Sverigedemokraterna för ett HBT-fientligt parti heller. Sd är för partnerskapslagen, för närståendeadoptioner för samkönade par och har accepterat den könsneutrala äktenskapslagen (även om de ännu är principiellt emot den). Jag har svårt att kalla ett sådant parti för HBT-fientligt när jag granskar många partier i andra länder i Europa som är emot varje juridiskt erkännande av samkönade relationer och ibland också försöker förbjuda gayparader.

  Däremot är det en minoritet inom sd som är HBT-fientlig, bl.a. nr 2 i partiet, Björn Söder, vilket givetvis är illa nog.

  Generellt tycker jag ord som rasism, främlingsfientlighet, antismitism, islamofobi och HBT-fientlighet ofta felanvänds i debatter och slängs runt slentrianmässigt mot de som tycker annorlunda än en själv i sakfrågor.

  Dansk folkeparti är nära sd inom HBT-politiken. Pia Kjersgaard är heteronormativ och konservativ som Jimmie Åkesson men till Kjersgaards fördel ska sägas att hon gjort homovänliga kommentarer ibland utan att blanda in islam, något som Åkesson vad jag vet aldrig gjort. Bl.a. har Pia Kjersgaards kritiserat våldet mot homosexuella i bl.a. Köpenhamn och att det är oacceptabelt att bögar och lesbiska inte ska få besöka barer och andra träffställen och bli respekterade för det.

  Konservative folkepartis HBT-politik är ungefär som kd:s.

  Venstres HBT-politik är ungefär som Moderaternas för 10 år sedan. Dvs man röstar emot nästan alla nya reformer men säger nästan aldrig något varken positivt eller negativt i den offentliga debatten.(om inte ansvarig minister är tvungen till det). Och accepterar reformerna när de väl är genomförda.

  Bengt

  SvaraRadera