söndag 13 februari 2011

Storbritannien planerar införa könsneutral äktenskapslag.


Flera tidningar skriver om att Storbritanniens regering om några dagar förväntas presentera planer på en könsneutral äktenskapslag. Redan inom det närmaste året ska religiösa samfund kunna förrätta partnerskap för samkönade par vilket hittills inte varit möjligt. Flera brittiska kristna och judiska samfund är intresserade av att förrätta vigslar för homopar. Bl.a. Quakers eller som de kallas i vårt eget land, Vännernas samfund i Sverige kväkarna, som även de är homovänliga. De flesta men inte alla av folk i samfundet kallar sig kristna.

Från Dagens Nyheter.
Homosexuella par i Storbritannien kan komma att få ingå partnerskap i kyrkobyggnader, rapporterar The Sunday Times.

Jämställdhetsministern Lynne Featherstone väntas hålla rådslag i frågan nästa vecka, enligt tidningen.

Regeringen kan även komma att föreslå en strykning av definitionen av äktenskap som en förening mellan man och kvinna.Anglikanska kyrkan är splittrad i frågan medan liberala rabbiner redan utför ceremonier för att välsigna gaypar.
Den borgerliga brittiska regeringen skickar om några dagar ut ett förslag om en könsneutral äktenskapslag på remiss, "consultation". Först efter remissrundan beslutar regeringen om den ska tillåta samkönade äktenskap.

Men chansen för att landet får en könsneutral äktenskapslag är betydande. Det ena regeringspartiet, Liberal Democrats, är redan för reformen medan deras kolleger i konservativa Tory är avvaktande. Det största oppositionspartiet, socialdemokratiska Labour, har ännu inte formellt sagt ja till reformen, däremot har deras ordförande Ed Miliband förtydligat att han är positiv till att tillåta homoäktenskap. Bland borgerliga politiker är det kanske främst Simon Hughes, öppet bisexuell och vice ordförande i Liberal Democrats, som varit pådrivande för en könsneutral äktenskapslag.

Rasistiska BNP emot en könsneutral äktenskapslag.

Om den borgerliga regeringen om några år lämnar ett förslag om en könsneutral äktenskapslag blir det nog främst två av de mindre partierna i Storbritannien som kommer att försöka kampanja emot det. Dels rasistiska British National Party (BNP), men även konservativa Democratic Unionist (kandiderar bara på Nordirland). Flera av de andra mindre partierna, Greens, vänsterpartiet Sinn Fein (kandiderar bara på Nordirland) och vänsterpartiet SNP (kandiderar bara i Skottland) är redan för homoäktenskap.

När brittiska tidningar kommenterar äktenskapsdebatten är det ofta med bilder av sångaren Elton John och David Furnish. De har offentligt sagt att de är för att samkönade par ska få rätt att ingå äktenskap i Storbritannien. Deras kändisskap har nu nått en sådan nivå att ett annat manligt par blivit uppkallade efter dem.

Smickrande? Ja, det är det nog. Även om paret nr 2 av "Elton och David" är extremt håriga och ibland kanske blir anklagade för att apa sig. Det är nämligen två spindelapor som hittat varann avslöjar brittiska HBT-siten Pinknews.
A pair of male spider monkeys at Drayton Park Zoo have been named Elton and David by their keepers...

Colin Bryan, the managing director of Drayton Manor Theme Park, said: “They have been inseparable since they got together last year, and they love to spend their time cuddling and kissing one another.

“They make a wonderful couple and to celebrate their first Valentine’s Day we plan to give them a special romantic meal.”

Vem som är Elton och vem som är David av dem (se bilden till den här bloggposten) har jag inte kunnat utröna. :-)


Uppdatering 1.

Flera tidningar idag skriver om Socialdemokraternas process med att välja ny partiordförande och ompröva sin politik. Gabriel Wikström, kandidat till att bli ny ordförande för partiets ungdomsförbund Ssu, framför idag i en debattartikel i SvD bl.a. följande.
Socialdemokratin är en frihetsrörelse. Alla viktiga reformer, alla viktiga vägval som socialdemokratin har stått inför har handlat om frihet.... kampen för HBT-personers rättigheter.... är alla del i en strävan efter att frigöra människor och ge alla en chans till ett värdigare och bättre liv.
Det här är inte någon partipolitisk blogg så jag ska inte kommentera debatten om sossarnas relation till frihet generellt. Men Wikström har rätt i att HBT-reformer är frihetsreformer. Socialdemokraterna (förutom vissa muslimska medlemmar i Broderskapsrörelsen) är idag hyfsat eniga om en HBT-vänlig politik. Precis som de andra riksdagspartierna förutom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Kandidaterna till ny ordförande i s, eller ssu för den delen, är nog ganska ense i sak när det gäller HBT-rättigheter. Det avgörande är istället hur mycket man vill prioritera arbetet.

För någon vecka skrev jag om att riksdagsledamöter från Folkpartiet och Centerpartiet struntade i att framföra att de två partierna är för att transpersoner ska bli omfattade av lagen om hets mot folkgrupp. Var så säkra på att det även är en del inom s som tycker att man "ska prioritera annat" än rättigheter för bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner. Kanske även några av de som är möjliga kandidater till att bli ny ordförande i partiet. Här bör HBT-vänliga människor inom s pressa dem att avslöja sina prioriteringar. För s ska väl vara ett parti även för andra än heterosexuella etniskt svenska manliga industriarbetare eller?

Demonstrationer hålls idag på 470 ställen i Italien mot statsminister Silvio Berlusconis kvinnofientliga politik. Högerregeringen politik där är även HBT-fientlig och främlingsfientlig. Den har konsekvent röstat nej till alla reformer för att förbättra situationen för bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner. Förutom att förbjuda diskriminering p.g.a. sexuell läggning inom arbetsmarknaden, något som Italien är tvunget till som medlem i EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar