fredag 25 februari 2011

Obama tar strid för homoäktenskap - i några delstater.

Vissa i USA har kallat det att president Barack Obama kastat "a bombshell" i äktenskapsdebatten. Bokstavligt betyder det en granat men bildligt en bomb.

Svensk HBT-media har i princip inte skrivit något om det ännu. Det har inte heller blivit någon nyhet i svensk mainstreammedia. Inte ens de flesta republikanska möjliga presidentkandidater har ännu reagerat officiellt.

Men de som kämpar i USA för att samkönade par ska ingå äktenskap jublar. Och många från den kristna högern rasar. Onsdagen 23 februari kan bli ett historiskt datum för HBT-rörelsen i USA.

HBT-siten 365.com sammanfattar situationen.
Today, Attorney General Eric Holder sent a letter to the Speaker of the House John Boehner saying that

1. The Justice Department believes that sexual orientation should be in the same protected class as race, gender, religion and ethnicity – that is, that laws should be evaluated using “heightened scrutiny”;

2. Because of this determination, DOJ (and President Obama, apparently) believe that section 3 of DOMA is unconstitutional and violates the equal protection clause of the Fifth Amendment;

3. So therefore, the Department of Justice will no longer defend DOMA in court.

Does this mean DOMA is over? No. Or – not yet.

DOMA requires the Federal Government to not recognize same-sex marriages, even if they are legal in the state in which they are performed. Usually, the Federal Government allows the individual states to decide which marriages are legal.

Holder said that DOMA will continue to be enforced by the Executive Branch until Congress repeals section 3, or a court renders a “definitive verdict” on whether DOMA is constitutional.

Until that happens, DOMA will continue to block access to 1,138 Federal rights and responsibilities for gay couples.

Forgot the text of Section 3 of DOMA? Here it is:

Section 3. Definition of ‘marriage’ and ’spouse’:

In determining the meaning of any Act of Congress, or of any ruling, regulation, or interpretation of the various administrative bureaus and agencies of the United States, the word ‘marriage’ means only a legal union between one man and one woman as husband and wife, and the word ’spouse’ refers only to a person of the opposite sex who is a husband or a wife.
En av få svenska tidningar som skrivit om det här Dagen som dock felaktigt fått för sig att Obama förklarat hela DOMA-lagen för oförenligt med konstitutionen.

Något förenklat kan man säga att DOMA som föreslogs av dåvarande president Clinton i mitten på 1990-talet har två delar. Dels att delstater inte ska vara tvungna att erkänna samkönade äktenskap ingångna i någon annan delstat. (när ett gift samkönat par flyttar till en delstat som inte har infört homoäktenskap). Dels att de nationella äktenskapsförmånerna bara ska tillfalla olikkönade par - även i delstater som tillåter samkönade äktenskap. Det är alltså bara den senare regeln som president Barack Obama och hans regering nu ifrågasätter som oförenlig med landets konstitution. Men redan det är tillräckligt radikalt i ett land där samkönade äktenskap är extremt kontroversiellt.

Barack Obama sa inför presidentvalet 2008 att han är för partnerskap för samkönade par där de juridiska rättigheterna blir exakt desamma som för olikkönade par som ingått äktenskap. Men att han tyckte att ordet äktenskap var något för "en man och en kvinna". Dock var han tydlig redan då att han tyckte DOMA var onödig och stigmatiserande mot homosexuella och bisexuella.

Det som hänt därefter är att han bl.a. kritiserat de som försökte avskaffa den könsneutrala lagen i California (och som lyckades i alla fall tillfälligt efter en folkomröstning). I januari i år avslöjade Obama att han "brottas" med sig själv om samkönade par ska kunna ingå äktenskap. Och i onsdags närmade han sig ännu mer ett ja till en könsneutral äktenskapslag även om han i ett uttalande samma dag förklarade att han inte bytt åsikt. Men givet är att han inte längre är emot samkönade äktenskap även om han ännu inte är officiellt för heller.

Man kan jämföra det med en människa som ska promenera 10 meter där starten betyder inget som helst juridiskt erkännande av samkönade relationer. 2 meter en sambolag för homopar och 5 meter en partnerskapslag, 10 meter är målet, en könsneutral äktenskapslag.

Barack Obama har nu nått 9 meter. Vissa tror att han före nästan presidentval säger sig vara för en könsneutral äktenskapslag.

Obama har, med rätta, blivit anklagad de senaste åren för att inte tillräckligt ha prioriterat att försöka få igenom de HBT-reformer han lovade 2008. Givet är att Obama nu tar en politisk risk som han inte varit tvungen att göra. För en sak som kan få betydande effekter för samkönade par i USA.

1 kommentar:

  1. Noterade samma sak som du har gjort Bengt, angående Dagens felaktiga rapportering av ämnet. Dock hittade jag dit genom mitt dagliga besökande av Sveriges mest komiska sida, APG29.se. :P
    Som frekvent besökare av andra bättre sidor också finner jag en ganska så växande misstro mot Obama inom den amerikanska gay-rörelsen, och detta just för att han har hållt igen så mycket på dessa reformer.
    Själv tycker jag att han verkar vara på rätt väg och ser MYCKET hellre honom än en bibel-viftande Sarah Palin eller annan republikansk potta. John McCain har ju öppet visat sin homofobiska sida under borttagandet av DADT (jag tar för givet att du vet vad den är/var) :P. Det vore trist att se Obama falla nu.

    SvaraRadera