tisdag 8 februari 2011

Bush för homoäktenskap. Islamister med dubbla budskap.

Igår skrev jag här på bloggen om att delstatsparlamenten i två USA-delstater, Maryland och New York kanske röstar ja till en könsneutral äktenskapslag senare i år.

Även i Rhode Island är det möjligt att samkönade par snart kan få ingå äktenskap.

I New York har kampanjen för en könsneutral äktenskapslag startat ett samarbete som kanske är oväntat för en del. Barbara Bush, dotter till f.d. presidenten George W Bush, är en av de som gjort ett videomeddelande om homoäktenskap.

Från Pinknews.
In a short video for the gay group, she says: “I am Barbara Bush, and I am a New Yorker for marriage equality.

“New York is about fairness and equality. And everyone should have the right to marry the person that they love.”....

In 2004, Mr Bush endorsed a constitutional amendment banning gay marriage.
Homofientlige George W Bush var som president emot alla reformer för att förbättra situationen för homosexuella och bisexuella.

Magnus Norell, forskare om bl.a. säkerhetspolitik i Mellanöstern och internationell terrorism, skriver i en intressant debattartikel i Svenska Dagbladet om Muslimska brödraskapet i Egypten. En islamistisk förening som är antisemitisk, HBT-fientlig och patriarkal.

Visst kan det vara strategiskt rätt att inkludera dem i demokratiseringsprocessen (de kanske gör värre skada om de hålls utanför) men det är fascinerande hur många som nu tycks göra samma typ av felbedömningar som vid revolutionen i Iran 1979. Det måste givetvis inte leda till samma typ av förtryck och förföljelse av HBT-personer och andra om islamister skulle hamna i en regering i Egypten. Men även islamisterna i Iran spred dubbla budskap 1979 där de låtsades vara samarbetsvilliga, till en början bildade regering med liberaler och vänsterfolk som dock manövrerades bort när väl den nya regimen etablerat sig.

Även 1979 var det det en del svenska politiker som ensidigt hyllade islamisterna och övriga i den nya regimen i Iran, bl.a. dåvarande oppositionsledaren i Sverige, Olof Palme (s).


Uppdatering 1.

Nya artiklar om situationen i Egypten.


Uppdatering 2.

Några politiker från Feministiskt initiativ skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet bl.a. följande.
En återkommande rädsla har varit att muslimska brödraskapet ska få makt i Egypten och skapa en stat lik Iran vilket i förbifarten antas vara illa även för kvinnorna.
Hallå? I förbifarten? Som om islamistiska regimer, i bl.a. Iran, inte skulle betyda allvarligt förtryck av bl.a. kvinnor, HBT-personer och judar oavsett land.
Det är anti-intellektuellt att jämföra Egypten 2011 med en helt annan rörelse i Iran 1979 där synen på islam var väldigt olik den som företräds av Muslimska brödraskapet i Egypten.
Hur är den olik? Det avslöjar inte Schyman etc. Feministiskt initiativ har närmat sig Sverigedemokraterna när det gäller att bete sig oseriöst. Trots att de ofta har olika värderingar. Men båda har grupper, "män" respektive "invandrare", som beskylls för nästan alla problem i samhället.

Så här skrev Gudrun Schyman i en debattartikel i Expressen 2008.
Hur gör vi när föräldrarnas rätt att bestämma över sina barns uppfostran kolliderar med barnens rätt till en allsidig undervisning? Enligt internationella konventioner har familjen rätten att låta barnen gå i skolor som överensstämmer med deras religiösa och filosofiska övertygelse. Är verkligen en skärpning av lagen lösningen på den konflikten? Ska flickorna simma i bassängen med kläderna på? Ska det bli polishämtning till sex och samlevnadsundervisningen? Är inte dialog att föredra framför konfrontation? Kanske kan ökade resurser ge möjlighet till delade grupper?
Feministiskt initiativ resonerar här ungefär som de mest konservativa kristdemokratiska politiker. Orsaken är enkel. Fi-politikerna har inte kurage nog att kritisera reaktionära muslimer. Däremot kritiserar de, med rätta, reaktionära etniskt svenska kristna typ folk från Livets ord.

Feministiskt initiativ har inte någon som helst trovärdighet kvar i den här debatten.

2 kommentarer:

  1. Angående min debattartikel som du komenterar:
    Du gör allt för att hitta fel som inte existerar.
    "I förbifarten" syftar på att de som använder kvinnors rättigheter som argument i mellanösternfrågor i detta fall snarare vill få bort muslimer men i förbifarten legitimerar det med kvinnors rättigheter. Självklart är könsapartheid i Iran något som måste få ett slut.
    Egypten 2011 är inte Iran 1979. Khomeini var en samlande figur inför revolutionen där, med inledningsvis brett stöd bland alla politiska krafter. Han hade en teokratisk filosofi om prästerskapet som högsta maktinstitution (inte folket), men som han framförde i svårtillgängliga skrifter – inte populära tal.
    Muslimska Brödraskapet har ingen karismatisk ledarfigur med brett stöd. MB har max 20 procent stöd enligt oberoende källor. De kan inte vinna val och har varken möjlighet eller vilja att ta makten med våld. MB ser INTE prästerskapet som högsta maktinstitution, utan folket genom ett representativt styre.

    Men det är en bisatts. Huvudfrågan är att om vi ska argumentera om vad som är bäst för kvinnor i egypten så måste vi fråga dom vad de vill. Vi ska inte tro att vi vet det bättre än dom. Det är deras liv och vi ska inte prata åt dom.
    Vi skriver:
    ”Om man värnar kvinnors rättigheter så är det dags att vi börjar lyssna på vad kvinnorörelsen själv vill i Nordafrika och Mellanöstern. Då ser vi att det är diktaturerna understödda av väst som är problemet och att uppresningen för demokrati och jämställdhet är framtiden.”

    Mvh Jonas Göthner, styrelseledamot i Fi

    SvaraRadera
  2. Jonas

    "Huvudfrågan är att om vi ska argumentera om vad som är bäst för kvinnor i egypten så måste vi fråga dom vad de vill. Vi ska inte tro att vi vet det bättre än dom. Det är deras liv och vi ska inte prata åt dom."

    Som om inte ni från Fi lika mycket som andra debattörer "pratar åt dem". När det gäller vad kvinnor, eller män för den delen, är det ofta svårt att veta vad de vill i en diktatur. Och alla av samma kön vill inte samma saker, något som ni i Fi ofta felaktigt antyder. Ert egna katastrofala valresultat borde ge en signal om något att en kompakt majoritet av Sveriges kvinnor inte tyckte ni är de som bäst för fram deras attityder.

    Något fritt val har inte hållits i Egypten som bekant. Men protesterna verkar ha ett brett folkligt stöd bland båda könen.

    Men det hindrar ju inte att folk faktiskt bör framför oro för en grupp som Muslimska brödraskapet. Det är nu andra länders regeringar kan försöka stoppa en utveckling mot islamistisk diktatur, när den väl är införd blir det synnerligen svårt.

    Jag noterar att du inte bemötte det Schyman skrev om föräldrars rätt att stoppa sina barn (döttrar) från att få sexualundervisning. Något som annars bara de mest konservativa kristdemokrater framför som argument i debatten.

    Bengt

    SvaraRadera