fredag 11 mars 2016

Riksdagen behandlar förslag om juridiska könsbyten för barn och surrogatmödraskap.


Riksdagens socialutskott ska lämna ifrån sig betänkandet (rapporten) Hälso- och sjukvårdsfrågor 22 mars.  Det som behandlas är bl.a. motioner (förslag) om surrogatmödraskap, embryodonationer (att tillåta både donerad sperma och äggceller vid assisterad befruktning), situationen för äldre HBT-personer, blodgivningsregler för män som har sex med män, åldersgräns för byte av juridisk könstillhörighet.

Utredningen Olika vägar till föräldraskap lämnade för några veckor sedan förslag om att tillåta embryodonationer men avvisade - tyvärr - införande av altruistiskt (icke-kommersiellt) surrogatmödraskap.  S-mp-regeringen kommer förmodligen att om några månader skicka utredningsförslagen på remiss så att myndigheter, organisationer etc får möjlighet att lämna kommentarer. Liberalerna föreslår i en partimotion att altruistiskt surrogatmödraskap ska tillåtas.

S-mp-regeringen har inte lämnat förslag om sänkt åldersgräns.

Utredningen Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering föreslog i början av 2015 att 12-17-åringar bör få byta kön juridiskt, för 12-14-åringar efter vårdnadshavares godkännande. Samt att 15-17-åringar i vissa situationer och med vårdnadshavares godkännande ska få besluta om ingrepp i egna kroppen för könskorrigeringar. Utredningen har sedan skickats ut på remiss.. Regeringen har ännu inte meddelat om och när de planerar lämna några konkreta lagförslag. Socialdemokraterna har dock principiellt tagit ställning för att åldersgränsen för juridiska könsbyten bör sänkas (dock utan att precisera exakt vilken som ska vara den nya) och Miljöpartiet vill avskaffa den helt.

Riksdagens socialutskott brukar ha som praxis att inte kommentera motioner om blodgivningsregler utan hänvisar till att det är Socialstyrelsen som avgör det.

Riksdagen i sin helhet debatterar och röstar om betänkandet 27 april. Vill du försöka påverka ledamöterna i socialutskottet bör du göra det närmaste dagarna.


Uppdatering 1.

Moderaterna tar principiellt ställning för surrogatmödraskap.

I en debattartikel i Aftonbladet kommenterar Jessica Polfjärd, gruppledare för m i riksdagen, och Cecilia Widegren, socialpolitisk talesperson för partiet, debatten om surrogatmödraskap. De meddelar att Moderaterna är "öppna för att altruistiskt surrogatmoderskap bör tillåtas" men att de vill avvakta hur det ska regleras.

Därmed är tre riksdagspartier för reformen. Förutom m även Centerpartiet och Liberalerna. Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna är emot medan de två regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet ännu inte har någon officiell åsikt och är båda internt oeniga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar