torsdag 3 mars 2016

HBTQ-kultur. Varje gång jag ser dig.


Från presentationen av Varje gång jag ser dig (2014) regisserad av Daniel Riberiro.
Leonardo är blind och tonåring i Sâo Paulo, han blir ofta retad på skolan, men hans bästa vän Giovana står upp för honom och skyddar honom mer än han förstår. Leonardo drömmer om ett självständigt liv långt bort men en dag börjar en ny kille i klassen och allt förändras, Leonardo får känslor som han inte tidigare känt medan Giovanas svartsjuka växer.
Egentligen startade det 2010 med en kortfilm (17 minuter) som fick en del priser. Filmbolaget i Brasilien skaffade sedan fram pengar för att göra en längre version av berättelsen. Som egentligen är ganska vardaglig och närmast banal - att två tonåringar blir förälskade medan en av dess kompisar blir svartsjuk.  Om det inte vore för att de som blir förälskade i varann är två killar och att en av dem är blind.

Dessbättre fokuserar handlingen inte allt för mycket just på att det är samkönat par. Det är förvisso i Brasilien som är ett paradoxalt land.  Det finns en betydande acceptans för HBTQ-personer inom delar av befolkningen och domstolar har precis som i USA drivit på när det gäller juridiska rättigheter. Men hatbrotten emot gruppen är kanske värre statistiskt än i något annat land.

Intersektionalitet en central del.

Här finns dock andra perspektiv än att de är av samma kön. Att Leonardo (skickligt spelad av Ghilherme Lobo) är blind är centralt. Det blir en intersektionalitet. Att det inte är givet att funktionshindrade är icke-HBTQ-personer och vice versa. Men även vad killarna gillar för musik. En av dem, Gabriel (Fabio Audi) föredrar pop, den andre klassisk musik. Leos tidigare bästa vän Giovana (Tess Amorim) känner sig utanför. Ett annat tema är tonåringens uppror emot beskyddande från sina föräldrar.

Ribeiros film är relativt konventionell, den är inte nyskapande om man granskar den konstnärligt. Men skådespelarinsatserna från de två grabbarna - som faktiskt är söta tillsammans- är något positivt. Och just att en av dem är blind lämnar nya perspektiv till genren "två tonåringar av samma kön som blir förälskade".

Trailer (Youtube).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar