torsdag 10 mars 2016

HBTQ-kultur. Carol.

Från en presentation av Carol (2015) regisserad av Todd Haynes.
Therèse Belivet jobbar i ett av Manhattans många varuhus, men hon drömmer om ett mer meningsfullt och spännande liv. En dag träffar hon den förföriska och vackra Carol Aird som är fast i ett misslyckat äktenskap. En gnista tänds mellan dem, och ju djupare deras relation blir, desto mindre oskyldig blir den. Men deras vänskap och kärlek visar sig ha ett högt pris. Carol är en smärtsamt vacker skildring av kärlek mot alla odds - ett kraftfullt drama om en gift kvinna som i 50-talets USA riskerar allt när hon inleder en romans med en yngre kvinna. Carol är baserad på Patricia Highsmiths, på sin tid kontroversiella, självbiografiska roman The price of salt från 1952. Cate Blanchett tilldelades priset för bästa kvinnliga skådespelare vid filmfestivalen i Cannes tidigare i år, där Carol dessutom blev en de mest omtalade filmerna.
Det som är i fokus är relationen mellan något framfusiga men också bräckliga Carol (spelad av Cate Blanchett) och blyga Therese (Rooney Mara). En relation som startar försiktigt, blir passionerad men som senare visar sig svår att hantera. Blanchett och Mara glänser verkligen i sina roller. Det dröjer ungefär en timme av filmen innan de ens ger varann första kyssen som senare följs av en explicit sex-scen. Men att det finns en attraktion blir tydligt tidigt.

Carol hamnar i en vårdnadstvist med Harge (Kyle Chandler) som hon håller på att skilja sig ifrån. Positivt är att han inte utmålas som någon bara ond person även om han så småningom beter sig illa just i vårdnadstvisten. Det här är - oftast - en stillsam dramafilm. Kanske ibland något för lugn. Men den blir trots det inte tråkig. Det är tydligt att regissören försökt få fram en genuin 1950-talsstämning.

Filmen är riktigt bra.

Trailer (Youtube).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar