söndag 6 mars 2016

HBTQ-kultur. The danish girl.


Från presentationen av The danish girl (2015) regisserad av Tom Hooper.
En kärlekshistoria baserad på den danska transsexuella konstnären Lili Elbes äktenskap med hustrun, Gerda. I filmen spelas de av Oscarvinnaren Eddie Redmayne (The Theory of Everything) och svenska Alicia Vikander. Båda är dessutom nominerade till bästa manliga huvudroll respektive kvinnliga biroll för The Danish Girl. Regisserar gör Oscarbelönade Tom Hooper (The King's Speech). Året är 1926 och i Köpenhamn bor konstnärsparet Einar och Gerda. Einar är känd för sina landskapsmålningar och Gerda för sina porträtt. Deras äktenskap är starkt och kärleksfullt, om än en aning kryddlöst. Bristen på dramatik undanröjs dock med besked den dag då Gerda ber sin make täcka för en kvinnlig modell i ett porträtt hon snabbt måste få klart. Einars upplevelse av att bära klänning inleder en inre transformation, och hon inser att livet som Lili är ett uttryck för hennes äkta jag.
Den här filmen har blivit känd i Sverige kanske främst för att Vikander vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll. För HBTQ-rörelsen är det givetvis intressant i sig att en film görs om en av de viktigaste historiska individerna bland den grupp vi idag kallar transpersoner. Tyvärr finns det dock betydande brister i The danish girl.

Anpassad för heterosexuella cis-personer.

En del har riktat kritik emot att rollen som Einar-Lili inte porträtteras av en skådespelare som själv är transperson. Just den invändningen tycker jag är fånig identitetspolitik. Det avgörande måste vara om en skådis är trovärdig i sin roll. Tyvärr är inte Eddie Redmayne riktigt det. Det blir tydligt att filmen är "heterofierad" och "av-queeriferad" för att anpassas till främst progressiva heterosexuella cis-personer som målgrupp. För fokus är främst på relationen mellan Einar-Lili och Gerda och deras kärlek till varann.

Miljöskildringarna från Köpenhamn är bra men att skådespelarna talar engelska blir något udda. Och de flesta karaktärerna i filmen verkar vara för "moderna" för att vara trovärdiga som personer i början av 1900-talet, även om de vistas i progressiva konstnärskretsar.  Filmen är verkligen inte dålig. Tekniskt är den välgjord. Estetisk. Vackra kläder. Aldrig tråkig. Vikander framför bra och nyanserat rollen som Gerda. Även om det kanske inte är värt en Oscar.

Matthias Schoenaerts spelar rollen som Hans Axgil (en helt påhittad karaktär) som så småningom blir parets gemensamma nära vän. Han har verkligen utstrålning och är vacker trots att han inte ser ut som någon fotomodell.

Men filmen hade haft möjlighet att bli bättre. Om fokus mer hade varit på äkthet och innehåll än poserande och estetik.

Trailer (Youtube).Inga kommentarer:

Skicka en kommentar