söndag 15 mars 2015

HBT-kultur. På Gloom - Kim Andrée.


Fick den här boken som recensions-exemplar. Visste inte om det skulle finnas någon HBT-koppling i På Gloom (2015) av Kim Andrée. Från förlagets presentation av boken.
Ingen tydlig handling, ingen huvudperson. Istället en serie sparsmakade scener från livet i ett Stockholm som sällan syns. Välkommen till Gloom. Här ligger ständigt en dimma över tillvaron. Ändå finns inga filter. Allting som sker förmedlas direkt, utan kommentar. Bara människor som är. Som festar, har sex, blir förälskade. Kanske är detta skildringen av en alternativscen, ett avantgarde, ett kollektiv, en förlorad generation. Eller så är det bara en dröm, ett minne av någonting som inte hänt.
Den här boken är inte lik någon annan jag recenserat. Till en början kan det vara jobbigt (och främst ovant) att gå igenom referat av vad personer gör. Det finns ingen "berättelse" förutom de detaljerna. Men så småningom konstaterar jag att det kanske avslöjar något om hur vårt samhälle fungerar idag. Varje sak ska förmedlas - helst direkt - i social media. Typ "jag är just nu på ett möte", "nu lämnar jag mötet och ska hem".

Män som har sex med män utgör ca hälften av personerna i boken. Det blir sex på efterfester och besök på "videoklubbar". Boken är också synnerligen Stockholms-fokuserad. Sida efter sida rabblas det var exakt personerna befinner sig. Eftersom jag besökt staden många gånger har jag hyfsad koll på det. Men jag kan förstå att folk som aldrig eller sällan varit i Stockholm tycker att det där är ointressant. Det finns en del teman. Sexualitet, droger, mörker, hopp etc.

Är då boken bra? Nja, den är relativt medioker litterärt. Men verkligen inte ointressant. Den är lätt porrig utan att vara pornografi. Den har ett mörker och avslöjar utanförskap utan att vara pretentiös.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar