torsdag 26 mars 2015

Granskning av Vänsterpartiet.


Varför kallar Hans Linde, gruppledare för v i riksdagen och själv öppet homo, det för "pinkwashing" när en debattör vill veta vad Sverige gjort för att påverka de starkt homofientliga organisationerna PLO och Hamas? Han har avslöjat i en riksdagsdebatt att han suttit och haft möten med Hamas, en organisation som om de fått bestämma skulle velat avrätta honom för att han är bög, har Linde också förhandlat med fascisterna i Jobbik i Ungern eller Gyllene gryning i Grekland. Om inte - varför dras han just till arabiska fascister?

Och hur är det med Vänsterpartiets attityd idag till kommunistdiktaturen Kuba där fria HBTQ-organisationer är förbjudna?

Där är några saker som kommer att avhandlas i min granskning av Vänsterpartiet i en serie av bloggposter.

Principer för nyhetsvärdering.

Bloggen Helds HBT-nyheter väljer nyheter utifrån flera principer. Några är givetvis självklara.

1. Det ska ha koppling till HBTQ-rättigheter eller till centrala värden som demokrati, jämställdhet, yttrandefrihet etc. Däremot överlämnar jag med varm hand den vanliga höger-vänster-debatten till andra bloggar.

2. Det ska helst vara aktuellt (när det gäller vanliga bloggposter, sedan publicerar jag ibland annat mer tidlöst)

3. Makten ska granskas. Ju större ett parti är desto mer blir det granskat. Men också ett parti som är litet kan bli tydligt granskat om det är nära den politiska makten. Så var det för de mindre borgerliga partierna tidigare, så är det för mp och v idag.

Vänsterpartiet har samma roll som Dansk folkeparti tidigare hade.

Just Vänsterpartiet har fått en roll som närmast kan liknas vid den som Dansk folkeparti hade till den tidigare borgerliga danska regeringen (inga jämförelser i övrigt). Alltså att både kunna påverka budgetförslag men sedan agera som oppositionsparti efteråt.

Partiet har idag en nivå runt 6-7 % och kan möjligen växa om det blir ökat missnöje med s-mp-regeringen.

Historiskt har Vänsterpartiet (Vpk hette de tidigare) haft flera olika roller. De var det första svenska riksdagspartiet som blev tydligt homovänligt (som det hette då) på 1970-talet. Men fram till 1990 hade Vpk också nära kontakter med extremt homofientliga kommunistpartier i Östeuropa.

Idag är v ett tydligt HBTQ-vänligt parti. Men hur är partiets relation till muslimska homofientliga samfund, vissa utländska homofientliga organisationer etc? Det ska jag granska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar