fredag 12 april 2013

Varför hatar s-politikern Patrik Björck judar?

Igår mailade jag ett antal s-politiker om Omar Mustafa, om att han umgåtts med antisemiter och själv gjort homofientliga kommentarer. Nu har Patrik Björck (bilden), riksdagsledamot för Socialdemokraterna, lämnat en kommentar via mail.
Se upp nu Bengt!
Hat förblindar. Ditt hat mot Omar och muslimer får dig att närma dig SD. Din fiendes fiende är inte nödvändigvis din vän.
Ta ett djupt andetag och räkna till tio. Om det inte hjälper, ta en promenad hälsar
Patrik Björck.
Här är mitt mailsvar till honom.
Hej Patrik!

Den här kommentaren visar vilken kris delar av s är i etiskt. Och det självförakt som tydligen finns inom delar av HBTS.

1. Jag hatar inte muslimer. Tvärtom har jag tydligt förklarat på min blogg att jag struntar i om någon är kristen, muslim, ateist etc om vederbörande respekterar HBTQ-rättigheter och andra mänskliga rättigheter. Däremot granskar jag muslimska samfund precis som kristna och andra samfund. Och vad jag vet är alla muslimska samfund homofientliga dvs accepterar inte samkönade relationer inom egna samfundet. Eller känner du till något homovänligt muslimskt samfund Patrik?

2. Flera av de personer som nu skarpt kritiserar Mustafa är själva muslimer bl.a. Evin Baksi vars artikel jag länkade till i mailet.

3. Jag berömmer inte Sverigedemokraterna. Tvärtom är sd det riksdagsparti jag oftast kritiserar på min blogg. Sd är ett HBT-negativt främlingsfientligt islamofobt parti.

4. Omar Mustafa har gjort homofientliga kommentarer. Som socialdemokrat borde du fördöma det. Istället försvarar du honom och kallar kritik mot honom för "hat". Du beter dig som de bögar i Tyskland i början av 1930-talet som röstade på nazistpartiet för att "de hade de snyggaste männen". Några år senare var samma bögar i koncentrationsläger.

5. Din egen förenings, HBT-S, ordförande är mycket kritisk emot Mustafa. Tydligen "hatar" Anders Selin också både Mustafa och muslimer. Från en artikel i Dagens Nyheter, HBT-socialdemokraterna är också kritiska.

– Jag tycker att Mona Sahlin har uttryckt det mycket bra när hon säger att vårt parti inte ska vara en plattform för extrema åsikter, vi ska bekämpa dem, säger Anders Selin, ordförande i HBT-socialdemokrater i Sverige. Han säger att föreningen har styrelsemöte i helgen och ska diskutera frågan vidare, men han tycker att Omar Mustafa borde överväga om han ska vara kvar eller inte.

– Jag har inte pratat med honom själv eller vet var han står i dag, men det känns inte som om de aktiviteter som han har stöttat och varit med och bidragit till är riktigt förenliga med att sitta i partistyrelsen, säger Selin. Mitt råd till dig förblir därför detsamma.

Patrick, ta ett djupt andetag och räkna till tio. Om det inte hjälper ta en promenad. Men din enfald försvinner dock säkert inte. Är jag islamofob är du antisemit Patrik Björck. Är du Patrik kritisk emot Israels politik? Då är du antisemit. När ska du sluta hata judar Patrik? Two can play that game.

Du borde skämmas. Men jag tror inte du har vett att göra det, du är nog skamlös.
Jag förbehåller mig rätten att publicera den här konversation i mitt HBT-nyhetsbrev för april som jag skickar ut till drygt 600 individer inom föreningar, samfund, media etc.


Uppdatering 1.

Mustafa bör berätta vad han tycker om samkönade relationer inom muslimska samfund.

Omar Mustafa själv lämnar nu en skriftlig kommentar till debatten, i en debattartikel i Aftonbladet. Jag ska här fokusera på den del som handlar om homosexuellas rättigheter.
Jag tror på och försvarar den svenska äktenskapslagstiftningen som bland annat ger rätt till homosexuella par att ingå äktenskap samtidigt som den ger rätt till religiösa församlingar att själva definiera sina riter och vigseltraditioner, så länge de inte strider mot svensk lag.
Det kan låta bedrägligt tolerant att Mustafa accpeterar att Sverige har en könsneutral äktenskapslag. Men t.o.m. Sverigedemokraterna har accepterat att homoäktenskap tillåts. Så radikalt var det. Det avgörande blir då vad Omar Mustafa tycker om samkönade relationer inom muslimska samfund. Lars Gårdfeldt, HBT-engagerad präst i Svenska kyrkan kommenterade Omar Mustafa på Newsmill i en debattartikel häromdagen.
Jag tänker nu närmast på Omar Mustafa, ordförande i Islamiska Förbundet och nyinvald ledamot i partistyrelsen för Socialdemokraterna. Omar Mustafa förklarade i P1:s Studio Ett (24 mars 2010) att ”om man lever som muslim…då lever man i ett äktenskap som är byggt mellan man och kvinna”. I en intervju med Devrim Mavi, införd i RFSL:s tidning ”Kom Ut” (nr 8, 2006) deklarerade Mustafa (som då företrädde Sveriges Unga Muslimer) att Koranen är fulländad, att Koranen har fungerat i 1400 år och att där står det tydligt att sex är förbjudet utanför äktenskapet. Och eftersom äktenskapet bara är tillåtet mellan man och kvinna finns det alltså inget utrymme för homosexualitet.

Slutsatsen kan inte bli någon annan än att muslimska homosexuella måste välja: endera vara muslim och då avstå från sin kärlek. Eller också vara homosexuell och då inte godkännas som muslim. Med andra ord: välj mellan hjärta och lungor. Endera får ditt hjärta slå, men då får du inte andas. Eller också väljer du dina lungor, men då får du stanna ditt hjärta. Ett val lika grymt som döden. Nu är Omar Mustafa, liksom Jockes konfirmationspräst, och andra religiösa ledare, fria att tycka vad de vill i den här frågan. Homofientligheten ligger helt inom religionsfrihetens lagar. Annorlunda förhåller det sig med det Socialdemokratiska partiet.

Socialdemokraterna har ställt sig bakom kraven på jämlika rättigheter för homosexuella i alla delar av det svenska samhället. Som högt placerad företrädare för Socialdemokraterna kan man alltså inte vara för homosexuellas rättigheter ”på de flesta områden”, samtidigt som man är mot homosexuellas rättigheter på andra områden (det vill säga de religiösa). Som medlem i partistyrelsen måste nu Omar Mustafa bekänna färg: tar du avstånd från dina tidigare uttalanden angående homosexuella muslimer? Är du en av dem som vill verka för större öppenhet för Sveriges homosexuella muslimer? Bejakar du homosexuella muslimers rätt till kärlek och äktenskap? Är du en av dem som vill att troende homosexuella - som Jocke, eller min muslimska bögkompis Ahmed - ska orka leva?

Vilken människosyn står du för, som ledamot i partistyrelsen? Jag skulle bli jättetacksam om du svarade, Omar! Och kanske kan man även hoppas på ett svar från vår partisekreterare, Carin Jämtin? Gäller fortfarande Socialdemokraternas värdegrund när det gäller homosexuellas rättigheter? Ska homosexuella integreras på jämlika villkor med alla andra, i alla delar av samhället? Var går partiets smärtgräns när det gäller homofientliga åsikter från socialdemokratiska ledares sida? Kan man förbli medlem i partistyrelsen samtidigt som man propagerar för att muslimska homosexuella ska utestängas från vissa rättigheter?
Lars Gårdfeldt, som själv är socialdemokrat, har en given poäng. För om någon kristen politiker sagt att man inte kan vara både homosexuell i en samkönad relation och samtidigt kristen hade vederbörande säkert inte valts in i partistyrelsen 2013. Varför ska andra regler gälla för muslimer?


Uppdatering 2.

Mattias Säksjärvi, ordförande för HBT-S i Stockholm försvarar,förvånande nog, i en debattartikel på Newsmill Omar Mustafa.
Men det finns många socialdemokrater som gjort betydligt mindre för att bevisa sitt avståndstagande än den muslimska kille som ägnat sin tid och kraft för att öppna upp till samtal både inom den islamska världen, samarbetat med många hbtq-personer, och genom att ha varit med och bildat en gemensam socialdemokratisk förening för både judar, muslimer och kristna.
Det intressanta är att Mustafa främst kallas en "muslimsk kille". Det här visar hur långt identitetspolitiken gått inom Socialdemokraterna. Mustafa är en politiker med makt, han är suppleant i partistyrelsen för s. Han är ingen "vanlig kille". Tror ni någon man i 30-årsåldern som är kristen hade kallats "kristen kille" om han blivit vald till ersättare i partistyrelsen? Det Mattias sysslar med är att avslöja sina egna fördomar. Muslimer är främst muslimer och inget annat.

Det är så kul det här med dialog. Varje år hålls det fotbollsmatcher mellan regeringen och oppositionen. Men sd fick inte vara med i oppositionslaget förra året. Mp accepterade det "klart vi ska kunna spela boll med dem" sa ett av deras språkrör Gustav Fridolin. Det handlade alltså inte om politik, utan om fotboll. Men sossarna vägrade att ens delta i samma fotbollslag som sd. Ett parti som har obehagliga värderingar ibland men är för parlamentarisk demokrati vilket islamister inte är. Men det mest fascinerande är att Mattias Säkajärvi bortser från de homofientliga kommentarer, att man inte både kan vara homosexuell i en samkönad relation och muslim, som Mustafa lämnat.

Mattias Säksjärvi ger kulturrelativismen ett ansikte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar