torsdag 11 april 2013

Homofientlige Mustafa skadar HBTQ-vänliga s.

Socialdemokraterna har senaste åren blivit ett tydligt HBTQ-vänligt parti. De är för nästan alla HBT-reformer. Men Omar Mustafa (bilden)  blev oväntat vald till ersättare i partistyrelsen förra helgen på kongressen. Dagens nyheter rapporterar om den kritik som nu, med rätta, framförs, mot honom.
RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund är väldigt kritisk till att Islamiska förbundet bjudit in personer med öppet homofoba åsikter.

– Vi kan aldrig acceptera homofobi oavsett om det är av politiska eller religiösa skäl, och det gäller alla religioner, säger hon till TT.

Hon anser att det uppstår en ny situation att Omar Mustafa, som företräder Islamiska förbundet, nu valts in i Socialdemokraternas partistyrelse.

– Det måste Socialdemokraterna förklara. Vi har en annan uppfattning än Islamiska förbundet, men Socialdemokraterna har ju varit drivande för samkönade äktenskap. Det måste ju gälla alla personer, även muslimer. Och om man sitter i partistyrelsen för ett parti, bör man rimligen omfamna det partiets program, och S har ju stått upp för HBT-personer, säger hon.

– Vi har ju muslimska medlemmar och vet att man kan vara muslim och HBT-person, säger Ulrika Westerlund.
 HBT-socialdemokraterna är också kritiska. 

 – Jag tycker att Mona Sahlin har uttryckt det mycket bra när hon säger att vårt parti inte ska vara en plattform för extrema åsikter, vi ska bekämpa dem, säger Anders Selin, ordförande i HBT-socialdemokrater i Sverige. 

Han säger att föreningen har styrelsemöte i helgen och ska diskutera frågan vidare, men han tycker att Omar Mustafa borde överväga om han ska vara kvar eller inte. 

 – Jag har inte pratat med honom själv eller vet var han står i dag, men det känns inte som om de aktiviteter som han har stöttat och varit med och bidragit till är riktigt förenliga med att sitta i partistyrelsen, säger Selin. 

TT: Räcker det om han gör något som undanröjer tvivel? 

 – Det är klart att det skulle förändra situationen om han skulle ta bladet från munnen och säga att jag står inte för vad jag sagt tidigare längre och jag tror verkligen på alla människors lika värde och rätt. Då måste man mena det, man kan inte kompromissa om att människor är lika värda, säger Selin som hänvisar till uttalanden om homosexualitet som Omar Mustafa gjorde i ett radioprogram 2010. 
Jag har tidigare ibland kritiserat både RFSL och dess ordförande Ulrika Westerlund för undfallenhet mot muslimsk homofobi. Att föreningen ofta inte tillräckligt tydligt markerat utåt. Därför är det positivt att Ulrika Westerlund är så tydlig emot Mustafa. Anders Selin, ordförande för HBT-sossarna, bedömer jag ha ett genuint engagemang emot homofobí oavsett från vilket håll den kommer så hans kommentar är mer väntad men icke desto mindre välkommen.

Ordföranden för Socialdemokrater för tro och solidaritet har kallat homofientliga, antisemitiska och kvinnoföraktande Muslimska brödraskapet för "folkhemssossar". Bisarrt givetvis. Men att Muslimska brödraskapet är folkhemska är mycket tydligt för alla andra demokrater.

Det är så kul att vissa s-politiker talar om dialog med fascister (islamister) om de är mörkhåriga men har nolltolerans även med kontakter med sd som är ett demokratiskt men intolerant parti. Det blir noll trovärdighet.

Det finns många duktiga s-politiker som har invandrarursprung och/eller är muslimer. Att i den situationen välja Omar Mustafa istället för någon s-politiker som inte vänslas med homohatare, judehatare och kvinnoföraktare är för mig och många en gåta.

De som försvarar Omar Mustafa hävdar nu att han inte kan ta ansvar för värderingarna hos varje människor han bjuder in och inte kan veta exakt vad de sagt i andra sammanhang. Och till viss del har de en poäng. Vi människor är ofullkomliga och gör alla misstag. Hade Omar Mustafa av misstag bjudit in en judehatande islamist vid ett tillfälle tycker jag inte det varit diskvalificerande för honom att hamna i partistyrelsen OM

1. Han sedan blivit noggrannare i sin koll.
2. Erkänt det var ett misstag.

Men Mustafa har tvärtom fortsatt att bjuda in extremister och inte erkänt något fel utan tvärtom gått till attack mot de som granskar extremism bland muslimer och kallat dem islamofober. Tom Janne Josefsson och Uppdrag granskning blev anklagade för att främja islamofobi när de avslöjade extremism i moskeer. Att berätta om vidriga värderingar är alltså värre än de vidirga värderingarna i sig själv. Absurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar