lördag 27 april 2013

HBT-kultur. Hitta hem - Ann-Helen Laestadius.


Det som är unikt med boken Hitta hem (2012) är att den beskriver homosexualitet i samiska miljöer. Ann-Helen Laestadius har god kunskap om samisk kultur och det är tydligt. Samer är en grupp som generellt blivit stigmatiserad och förföljd av majoritetsbefolkningen. Det blir oundvikligt att dra paralleller till HBTQ-personer.

Som när någon med stolthet har på sig samiska kläder på sig. På väg till ett samiskt engagemang i Stockholmsområdet. Kopplingarna till HBTQ-pride blir oundvikliga. Berättelsen kretsar kring en tjej från en Stockholmsförort som blir förälskad i en kille. Båda har samiskt ursprung. Först kretsar det kring Stockholm, senare kring "sametrakter" i Norrland. Och i slutet av boken krockar det att vara bög och same. Jag har läst en del recensioner av boken och trodde att huvudpersonen skulle komma ut som lesbisk. Istället är det två män som kommer ut som bögar. Men egentligen kvittar det. Fördomar finns - i alla kulturer. Men i minoritetskulturer - som den samiska - kan det vara extra svårt.

Homofobi bland samer.

Ann-Helen Laestadius har alltså ett angeläget ärende. Att synliggöra homofobi inom samisk kultur. Men det betyder verkligen inte att den här boken automatiskt håller att högt litterärt värde. Laestadius är ju ingen debutant utan har skrivit flera böcker i den här serien. Därför blir det något förvånande att hon skriver en bok som litterärt bara är strax över medel. Visst är det spännande men ibland blir det för mycket klyschor. Den där riktigt komplexa skildringen av figurerna i boken saknas.

Men den här boken tillför något till oss som är icke-samer. Vi får en inblick i samisk kultur. Och hon beskriver vackert om ursprung och tillhörighet något som vi nog alla kan relatera till. I synnerhet i dessa tider av debatten om klimatförändringar. Vad betyder ursprung och tillhörighet?

Boken hamnar bara strax över medel litterärt. Men för den som är intresserad av samisk kultur, Norrland och debatten om ursprung och tillhörighet är den given. Och till sist kanske det handlar det om hur det är att vara människa.

Jag önskar mina bloggbesökare en trevlig helg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar