onsdag 16 november 2011

Reinfeldt, Juholt, Hägglund och Åkesson i samma säng.


På söndag, 20 november, är det Transgender Day of Remembrance. Från Wikipedia.
Transgender Day of Remembrance (TDoR) is a day to memorialize those who have been killed as a result of transphobia, or the hatred or fear of transgender and gender non-conforming people, and acts to bring attention to the continued violence endured by the transgender community.

The Transgender Day of Remembrance was founded in 1998 by Gwendolyn Ann Smith, a transgender graphic designer, columnist, and activist, to memorialize the murder of Rita Hester in Allston, Massachusetts.

Since its inception, TDoR has been held annually on November 20th, and has slowly evolved from the web-based project started by Smith into an international day of action. In 2010, TDoR was observed in over 185 cities throughout more than 20 countries.
I Stockholm och Borås arrangerar RFSL tillsammans med flera andra föreningar evenemang 20 november.

Fyra partier tvekar ännu om diskrimineringsförbud i regeringsformen för transpersoner.

Fredrik Reinfeldt, Håkan Juholt, Göran Hägglund och Jimmie Åkesson har något gemensamt. Rubriken till den här bloggposten kan ge associationer till att de fyra männen har gruppsex i någon säng. Men jag har inga bevis för att det skulle vara sant (kanske till någons besvikelse men andras lättnad). Inte heller handlar det om att SVT placerat dem vid samma bord och att det blivit bråk om det.

Nej, de fyra är ledare för partier som ännu tvekar om att i regeringsformen förbjuda diskriminering p.g.a. könsidentitet.

Sedan 1 januari 2009 har Sverige en lag, som gäller inom arbetsmarknaden etc, som förbjuder diskriminering p.g.a. kön, sexuell läggning, etnicitet, funktionshinder, religion, ålder och könsidentitet. Regeringsformen (kapitel 1 och-eller kapitel 2) har motsvarande förbud mot alla de sju typerna av diskriminering i den "vanliga" lagen. Förutom könsidentitet. Det är oacceptabelt i en situation där transpersoner ännu ofta har det svårt. Och där Sverige ännu har en könstillhörighetslag som medför tvångsskilsmässor och tvångssteriliseringar för transsexuella som juridiskt vill byta kön.

Fyra riksdagspartier och sju ungdomsförbund för.

Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet är redan för reformen precis som Ssu, Grön ungdom, Luf, Cuf, Ung vänster och Kdu. Muf är egentligen emot att "grupper" ska vara omnämnda i lagar mot diskriminering men så länge vi har det systemet vill de att även "könsidentitet" ska vara med.

Vill du kontakta politiker från Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna för att få partierna att bli för reformen kan du ringa eller maila ledamöter i konstitutionsutskottet som i riksdagen är ansvarigt för den här typen av reformer.

Ett argument som du kan möta är att sju riksdagspartier de senaste åren enats om vissa förändringar av grundlagen (som började gälla 1 januari 2011) och att det vore "ett svek" om något parti sedan vill göra fler förändringar. För det första kan man konstatera att mp, fp, c och v är för att transpersoner ska få diskrimineringsskydd i regeringsformen. Det tycker de fyra partierna även efter att riksdagen nu röstat ja till förändringar av grundlagen.

För det andra är det ingen som förväntar sig att det blir en ny utredning om det här de närmaste åren. Det handlar om ett principbeslut om s, m, sd och kd säger ja till att transpersoner ska få skydd av diskrimineringsförbud i regeringsformen. Och att transpersoner ännu har sämre juridiskt skydd än flera andra grupper visar att evenemang som Transgender Day of Remembrance är motiverade.


Uppdatering 1.

En rättelse.

Från en bloggpost 20 oktober.
Av de två nya polska parlamentsledamöterna är transpersonen Anna Grodzka med i liberala RP och homosexuelle Robert Biedron i socialdemokratiska SLN.
Robert Biedron gick före valet i år i Polen med i det nya liberala partiet RP. Båda de nya parlamentsledamöter som är öppet HBT är alltså med i det partiet.

Dansande homopar problem för främlingsfientlig politiker.

Flera tidningar berättar att en parlamentsledamot i Finland har vissa problem med dansande homopar.
Sannfinländske riksdagsledamoten Pentti Oinonen vill inte dansa på president Tarja Halonens stundande festmottagning.

Det har inbjudits för få "vanliga medborgare" och krigsveteraner, anser han. Det värsta är dock att det kan finnas homosexuella på festen.

– Homosexuella dansare kränker mig personligen. En krigsveteran har redan kontaktat mig och undrat hur det är möjligt att homosexuella dansar på slottet. Jag tycker nog också att det är lite konstigt, säger Oinonen till tidningen Iltalehti.
HBT-föreningen Regnbågsankan skickade inför parlamentsvalet i Finland i april en enkät till politiker. En av frågorna i enkäten var följande.
Tycker du det är lämpligt att två män eller två kvinnor dansar pardans på Presidentens bal i direktsänd tv?
Nästan alla, även de från HBT-negativa Sannfinländarna och HBT-fientliga Kristdemokraterna, tyckte enligt enkäten att det var alright med homosexuella som dansade på balen. En kristdemokrat var dock negativ .
Nej, det tycker jag inte.
Nu är det avslöjat att också en homofientlig politiker från främlingsfientliga Sannfinnländarna av någon orsak känner sig attackerad av homopar som dansar. Man får ju hoppas för hans hälsas skull att ingen man som är bög och krigsveteran bjuder upp honom. Kanske det blir vad man kallar blandade känslor.

2 kommentarer:

 1. I Göteborg har Amnesty en ljusmanifestation tillsammans med RFSL Ungdom och HåBeTeQu på Järntorget klockan 17.30 på söndagen, för att högtidlighålla Trangender day of rememberance.

  SvaraRadera
 2. Hej Lova!

  Tack för infon.

  Jag googlade snabbt för att hitta evenemang i Sverige och hittade de i Stockholm och Borås. Är ni fler bloggbesökare som vet om annat arrangemang i helgen kan ni givetvis precis som Lova tipsa om det här.

  Bengt

  SvaraRadera