fredag 4 november 2011

Katolsk krönikör "homosexualitet orsakad av djävulen vetenskapligt bevisat"


Pinknews berättar att en katolsk tidnings krönikör hävdar att "homosexualitet är orsakad av djävulen". Den typen av bisarra kommentarer avslöjar främst hur extrem katolska kyrkan är. Vanligen hade jag lämnat det därhän- Orsaken till att jag trots det publicerar citatet här på bloggen är krönikörens hänvisning till vetenskap.
The Pilot based in Boston, Massachusetts, is the oldest Roman Catholic paper in the US and the Boston Diocese’s online paper.

The column, penned by an adviser at the US Conference of Catholic Bishops was entitled “Some fundamental questions on same-sex attraction.”

It said: “Scientific evidence of how same-sex attraction most likely may be created provides a credible basis for a spiritual explanation that indicts the devil.”

The 182-year-old newspaper withdrew Daniel Avila’s column this week and replaced it with the author’s apology.

Mr Avila, an attorney, wrote that the views he expressed “do not represent the position of the United States Conference of Catholic Bishops and the column was not authorized for publication as is required policy for staff of the United States Conference of Catholic Bishops.”.
Det är väl bra i sig att de drar tillbaka artikeln men tyvärr har katolska kyrkan och påven Benedict XVI (bilden) samma hatiska attityd mot homorelationer även om de flesta formulerar sig mer civiliserat än Daniel Avila.

Patetiskt när religiösa extremister gömmer sig bakom vetenskapen.

Det jag dock tycker är både komiskt och tragiskt är att Avila hänvisar till vetenskapen. Som om seriösa människor inom vetenskapen någonsin skulle för för sig att förklara saker med att de är "orsakade av djävulen". Annars vänder sig många religiösa emot "fokuseringen på vetenskap". "Den kan inte förklara allt". Trots det gömmer sig en del religiösa extremister bakom vetenskap när de ska hitta på "extra bevis" för sina tokerier. Det är patetiskt.

Dagens Nyheter har en artikel om presidentvalet där på söndag.
Nicaragua kan en läkare dömas till upp till tio års fängelse för att ha utfört en abort. En kvinna som avbryter sin graviditet riskerar ett nästan lika långt fängelsestraff – och det oavsett om Länkhennes liv är i fara.

Nära ett dygn gick. Leslie ringde desperat till bekanta och frågade om illegala abortkliniker. Men läkarna vägrade låta henne lämna sjukhuset. Till slut började hon skaka i kramper av smärtan. Hon yrade och var nära medvetslöshet.

I feberdimman hörde hon en kvinnlig läkare säga: ”Nej, nu kan vi inte utsätta henne för mer tortyr! Vi måste göra något!”

Den läkarens mod räddade Leslies liv....

Men i presidentvalet på söndag är ingen av kandidaterna för en avkriminalisering – tvärtom.

Den sittande presidenten, Daniel Ortega, slöt en pakt med katolska kyrkan innan han valdes 2006 och hans sandinistparti röstade sedan igenom den nya och extremt hårda abortlagen.

När en fattig tolvårig flicka i veckan tvingades till kejsarsnitt firades det av Ortega och hans fru som ett Guds mirakel eftersom både flickan och spädbarnet sägs ha överlevt. Någon oberoende bekräftelse av flickans tillstånd finns inte. Men hon ska ha blivit gravid efter en våldtäkt.

– Hur kan denna flicka anses ”må bra”? Då har man inte tänkt på de psykologiska följderna eller de hormonrubbningar som hon riskerar, säger Marta María Blandón på organisationen Ipas.
Högern och vänstern i Nicaragua ense om abortlag.

Nicaragua har världens mest restriktiva abortlag. Det är inte tillåtet med abort ens om mammans liv är i fara. Även om jag är för Sveriges abortlag har jag respekt för att andra kan vilja ha en mer restriktiv lag. Men hur är någon funtad som tycker det är rätt att riskera en människas liv i syfte att hindra en abort? Eller firar att ett barn som blivit våldtaget inte får göra abort?

Det är tydligen inte "ondska". Däremot om två vuxna människor i trohet älskar och respekterar varann i en samkönad relation. Katolska kyrkans policy är absurd. Och det värsta är att i Nicaragua är både högern och vänster för abortlagen där.

Tydlig majoritet på kyrkomötet för att inte tillåta homofoba präster att "vigselstrejka".

I Sverige har vi kommit mycket längre än de flesta länder. Men även här förs en kamp mellan folk som vill förbättra för HBT-personer och de som vill stoppa reformer eller t.o.m. vill försämra. För någon vecka sedan höll Svenska kyrkan sitt kyrkomöte. När det gäller homofoba "vigselstrejkande" präster blev det en tydlig majoritet för att alla präster ska ha vigselbehörighet. Kyrkomötet beslutade det med röstsiffrorna 161-77 och 6 som avstod.

De nomineringsgrupper som argumenterade emot utskottet (Moderaterna, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Kristdemokraterna i Svenska kyrkan och Frimodig kyrka) har tillsammans 105 mandat. Förmodligen var även Sverigedemokraterna emot utskottet, sd har 7 mandat. Det betyder att det nog var många från Moderaterna och Partipolitiskt obundna som inte ville följa sin grupps policy utan tyckte att det är fel att homofoba präster ska kunna "vigselstrejka". Efter beslutet startade, igen, en debatt på en del hemsidor om hur "förföljda" konservativt kristna är. Jag lämnade följande kommentar vid en artikel på Dagens hemsida.
Det var ett förfärligt gnällande från en del konservativa inom Svenska kyrkan.

1. Hur var det när Svenska kyrkan inte tillät präster att välsigna homopar och vissa präster trots det, från 1990-talet och fram till 2005, gjorde det och fick veta från biskopar att de inte fick det. Försvarade ni då de präster som välsignade homopar? För ni värnar väl principen om icke-inblandning från centralt håll och att präster ska få göra som de vill? Helst ska de tydligen inte få någon respons från lokala kyrkoråd heller, då är de "beskäftiga".

2. Vad tycker ni om att Pingströrelsen inte tillåter någon av sina präster att viga homopar? Trots att det tydligen är några få präster inom det samfundet som vill det. Använder då Pingströrelsen också "maktspråk" och "kör över" en minoritet inom sitt samfund?

3. När Missionskyrkan för något år sedan beslutade att lokala församlingar fick viga homopar om de vill blev det också kritik från en del konservativt håll. Men med det omvända argumentet, att det här var för viktigt för att låta församlingar avgöra själva.

Ert gnällande blir något patetisk.Det är ingen arbetsgivare som betalar ut lön till sina anställda utan krav på att man följer arbetsgivarens regelverk. Ogillar ni regelverket är ni fria att byta arbetsgivare.

Jag ogillar att en del kristna är emot homorelationer. Men jag respekterar att människor som Ulf Ekman i alla fall är konsekventa. De är inte med i Svenska kyrkan och vill ha betalt i lön från den för att sekunden efteråt berätta hur fel svk:s teologi är.

Sluta tyck synd om er själva. Byt samfund om ni ogillar svk:s teologi. Eller acceptera att er arbetsgivare faktiskt har rätt att ställa vissa motkrav för att ni får lön.

Främst var konsekventa. Bör samfund tillåta församlingar och präster att ha en helt motsatt teologi än centralt och där arbetsgivaren häcklas igen och igen. Är svaret ja bör det väl gälla både för konservativa präster i svk och homovänliga präster i samfund som centralt är emot homovigslar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar