torsdag 24 november 2011

Carl Bildt (m) måste fördöma ryska politiker.


Flera tidningar har idag artiklar om ett absurt förslag i S:t Petersburg (näst största staden i Ryssland) om att förbjuda offentlig information om HBT. Från Dagens Nyheter.
Det är "offentligt agerande, ledande till propaganda för sodomi, lesbianism, bisexualitet, transsexualitet bland minderåriga" som ska bötesbeläggas i mångmiljonstaden, enligt ett förslag som lagts av lokala företrädare för maktpartiet Enade Ryssland.

Frågan skulle ha tagits upp till en andra behandling i onsdags, men sköts då upp i en vecka för ytterligare diskussion om bland annat böternas storlek.

Protesterna från människorättsaktivister har varit stora. Den oklara ordalydelsen bäddar för att kunna döma i princip vilket agerande eller uttalande som helst.

– En så luddig formulering kommer att leda till godtycklighet, säger Oleg Orlov från människorättsgruppen Memorial till nyhetsbyrån Ria.

Internationella organisationer och politiker har reagerat.

– Tolv EU- och Europarådsländer har begärt ett möte med dem som tagit initiativ till det här för att diskutera och framföra vår oro. Vi anser att det strider mot Europarådets rekommendationer vad gäller hbt-personers rätt till saklig information och icke-diskriminering, säger Jan Nyberg, Sveriges generalkonsul i S:t Petersburg.

Det ryska överhusets talman Valentina Matvijenko — tidigare guvernör i just S:t Petersburg — har samtidigt uttalat sig positivt om att genomdriva de lokala reglerna även på nationell nivå.

– Om det inte finns något i förslaget som står i konflikt med gällande lagstiftning så är det fullt möjligt att överföra det här till federal nivå. Gränser bör sättas upp för allt som skadar barn, sade Matvijenko till Ria för en vecka sedan.

Liknande lokala regler har tidigare drivits igenom i bland annat Rjazan och Archangelsk. Aktivister jämför med Sovjettiden — och till och med Nazityskland.

– Alla totalitära regimer har börjat med att förfölja bögar. Jag uppmanar allmänheten att fördöma det här förslaget som ett steg mot ett totalitärt samhälle, säger människorättsaktivisten Aleksandr Vinnikov till engelskspråkiga The St Petersburg Times
Ryssland skulle bli som Vitryssland när det gäller (avsaknad av) HBT-rättigheter.

Skulle det här absurda förslaget genomföras inte bara i S:t Petersburg utan i hela Ryssland hamnar landet ungefär i samma situation som diktaturen Vitryssland när det gäller HBT-personers rättigheter (eller avsaknaden av dem). Där finns inte någon motsvarande lag i Vitryssland men å andra sidan kontrollerar den homofientliga regimen media.

En del ryska HBT-aktivister har beklagat att omvärlden varit så tyst. Jämför vilka reaktioner det annars brukar bli mot förslag om allvarligt kränkta mänskliga rättigheter. Bl.a. Litauen pressades dessbättre ordentligt när parlamentet försökte genomföra ett liknande förslag. Sedan gjorde dock parlamentet en helomvänding och drog tillbaka det. Visst kan man hänvisa till att Litauen är medlem i EU och det naturligt blir mer debatt i unionen. Men det är nog inte hela förklaringen. Det finns ibland en tendens att tiga om brott mot mänskliga rättigheter i Ryssland Det är enklare att ge sig på mindre länder.

Brittiska regeringen fördömer det HBT-fientliga förslaget.

Den borgerliga brittiska regeringen har dock offentligt fördömt lagförslaget. Från Pinknews.
The UK’s Foreign Office has described plans by lawmakers in St Petersburg to implement a law against “gay propaganda” as “wrong” and “mistaken”.
Jag har idag besökt den svenska borgerliga regeringens hemsida men hittar ingen som helst kommentar om det ryska homofientliga förslaget. Inte heller har det förts någon debatt eller lämnats någon fråga eller interpellation (flera frågor) enligt riksdagens hemsida. Regeringen och främst utrikesminister moderaten Carl Bildt (bilden) måste nu tydligt och offentligt fördöma förslaget i S:t Petersburg. HBT-rättigheter är mänskliga rättigheter.

Jag har skrivit på en namninsamling mot det HBT-fientliga förslaget och jag rekommenderar er bloggbesökare att göra detsamma. Namninsamlingen hittar ni här.


Uppdatering 1.

Mats Lindberg, professor i statsvetenskap på Örebro universitet, har i Dagens Nyheter en debattartikel om Sverigedemokraterna. Att det är bristfälliga kunskaper bland en studenter har det varit notiser om. Men att okunskapen även nått folk som är professorer i statsvetenskap hade varit komiskt om det inte varit så tragiskt.
Förslaget har skrivits av SD:s förre ordförande, Mikael Karlsson, som i sitt förord hänvisar till partiledaren Jimmie Åkesson.
För det första heter han som skrivit utkastet till programförslaget Mattias Karlsson. För det andra har han aldrig varit ordförande i partiet. Det borde tillhöra sådant som politiskt intresserade ska känna till - i alla fall om man är professor i statsvetenskap. Den förre ordföranden i sd heter Mikael Jansson. Tyvärr gör sådana här fadäser att hans berättigade kritik mot det främlingsfientliga sd kanske inte betraktas som seriös. Hur hade reaktionen blivit om någon på DN Debatt förklarat att Per Schlingmann tidigare varit ordförande för Moderaterna?

När det gäller övriga innehållet i debattartikeln är dock det mesta sant om än att Mats Lindberg är ovanligt polemisk för att vara statsvetare. Jag har tidigare kommenterat sd:s landsdagar i helgen här och här.

När det gäller HBT-rättigheter inom utrikespolitiken (som aktualiseras med det absurda förslaget i S:t Petersburg) kan man göra en snabb lista över några reformer och vad riksdagspartierna tycker om dem.

1. Sverige ska jobba i EU för att alla medlemsländer ska bli skyldiga att förbjuda diskriminering p.g.a. sexuell läggning inom i princip alla samhällsområden. (är en del av ett förslag till direktiv från EU-kommissionen men som dock inte blivit antaget ännu)

Ja: S, m, mp, fp, c, v, kd
Möjligen: Sd
Nej:

2. Sverige ska jobba i EU för att alla medlemsländer ska bli skyldiga att förbjuda diskriminering p.g.a. könsidentitet inom i princip alla samhällsområden.

Ja: S, m, mp, fp, c, v, kd
Möjligen: Sd
Nej:

3. Sverige ska jobba i EU för att alla länder i unionen ska vara skyldiga att erkänna samkönade äktenskap eller partnerskap om ett gift homopar från något annat EU-land flyttar dit.

Ja: S, m, mp, fp, c, v, kd
Möjligen: Sd
Nej:

4. Sverige ska i FN jobba för en HBT-konvention.

Ja: S, m, mp, fp, c, v, kd
Möjligen: Sd
Nej:

Det är enkelt att konstatera att sju av åtta riksdagspartier (även kd som ofta är HBT-negativa inom inrikespolitiken) har ett tydligt HBT-engagemang i utrikespolitiken. Något som sd saknar. Det betyder inte att sd skulle tycka det är bra att HBT-personer blir förföljda. Snarare att de sällan bryr sig. Och så är deras attityd ofta till mänskliga rättigheter för de som inte är etniska svenskar.


Uppdatering 2.

Flera tidningar avslöjar de senaste siffrorna från Synovate om partisympatier bland svenska folket. Hade resultatet blivit verklighet skulle Alliansen få egen majoritet i riksdagen. Socialdemokraterna får 25,1 %, den sämsta siffran någonsin från Synovate. De två HBT-negativa riksdagspartierna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, får tillsammans 9,6 % jämfört med 11,3 % i riksdagsvalet 2010.


Uppdatering 3.

Jag konstaterar att DN nu rättat de pinsamma (för skribenten) felen i debattartikeln av Mats Lindberg.

Fler artiklar om sd och dess landsdagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar