måndag 22 februari 2010

Brittiska regeringen sviker elever i religiösa friskolor.

I Sverige gäller samma läroplan för offentliga som för friskolor. De ska bl.a. motarbeta diskriminering och ge saklig information om homosexualitet. När riksdagen i början av 1990-talet debatterade det dåvarande förslaget till läroplan så reserverade sig visserligen kds (senare Kristdemokraterna) för att skolan skulle få "vilsna elever med osäker könsidentitet" (sic!) att bli heterosexuella.

Men kd har dessbättre lämnat det resonemanget sedan och är idag för det förslag till skollag som regeringen lämnade december förra året. Ett förslag som är lika tydligt emot homofientlighet som emot främlingsfientlighet.

När man som svensk därför följer den brittiska debatten så är det som om de vore decennier efter Sverige. Den socialdemokratiska regeringen har visserligen genomfört många viktiga HBT-reformer det senaste decenniet. Men ofta när det gäller relationen till samfunden så sviker de HBT-personer igen och igen. T.ex. så har Storbritannien ett sådant undantag för samfunden när det gäller förbudet mot diskriminering inom arbetsmarknaden att landet fått kritik av EU för att inte följa direktiven emot diskrimninering.

Det senaste är att regeringen återigen föreslår att religiösa friskolor ska få framföra sin policy när det gäller homosexualitet och att det blir frivilligt för dem att lämna saklig information till eleverna. Och det här är inte något marginellt problem eftersom ca en tredjedel av de brittiska skolorna är religiösa friskolor.

Från den brittiska HBT-siten Pinknews.


The government has been accused of performing a U-turn over an amendment allowing faith schools to teach about homosexuality in line with their "religious character".

Last week, schools secretary Ed Balls tabled an amendment to the Children, Schools and Families Bill that would allow faith schools to teach sex education "in a way that reflects the school’s religious character".

The amendment was designed to make clear that equality requirements do not force governing bodies or heads to teach about issues such as homosexuality and contraception in a particular way.

The Catholic Education Service claims to have successfully lobbied for the amendment on its website.

Campaigners say this means faith schools will be permitted to teach that homosexuality is wrong and that contraception and abortion are sinful. Around a third of schools in England are faith schools.



Regeringsförslaget har, med rätta, fått kritik av många. Bland dem landets tredje största parti, Liberal Democrats .


Liberal Democrat shadow schools secretary David Laws said the U-turn was "serious and undesirable".



Hur det konservativa partiet Tory reagerar är en annan sak. Men dess partiordförande David Cameron uttalade sig i januari i år för att skolor bör ge saklig information om homosexualitet.

Från en annan Pinknewsartikel.

Tory leader David Cameron told a recent meeting on education that schoolchildren should be taught about gay relationships and equality.... Cameron said that more emphasis on equality would address the problem of homophobic bullying and "create a fairer country".


I artikeln förtydligas att bland de tre viktigaste partierna i det brittiska parlamentet är det bara liberalerna som tydligt är för att alla skolor måste ge saklig information.

Earlier this month, Liberal Democrat leader Nick Clegg said that faith schools should be forced to teach that homosexuality is "normal and harmless”.



David Cameron från Tory har annars riktat försiktig kritik emot Church of England, Englands motsvarighet till Svenska kyrkan i Sverige.

Från en artikel i Pinknews.

Cameron then went on to comment on how the Church of England should change their attitudes on homosexuality:

“I think the church has to do some of the things that the Conservative Party has been through – sorting this issue out and recognising that full equality is a bottom line full essential.”



Det är bra att de tre viktigaste brittiska partierna är homovänliga. Men det är absurt att socialdemokrater och konservativa inte tydligt är för att även religiösa friskolor ska vara skyldiga att ge saklig information om homosexualitet.



Uppdatering 1

Till något annat.

Den kristna tidningen Dagen avslöjar i en artikel att popsångaren Elton John menar att Jesus var homosexuell.

8 kommentarer:

  1. Med "Around a third of schools in England are faith schools", avses en tredjedel av antalet skolor? För det kan väl inte vara så att en tredjedel av alla skolelever går i religiösa friskolor, de offentliga skolorna torde ju genomsnittligt vara markant större än dessa.

    SvaraRadera
  2. Fredrik

    Ja, det är nog så kanske. Men egentligen kvittar det, det måste vara betydligt större andel elever i Storbritannien än i Sverige som är i religiösa friskolor. Och till sist handlar det om en principsak, även om bara det vore en religiös friskola bör den följa samma läroplan som övriga skolor.

    Bengt

    SvaraRadera
  3. Jo, självklart bör alla skolor följa samma läroplan. Jag var mest nyfiken, en tredjedel är väldigt mycket.

    SvaraRadera
  4. Bra England. Äntligen ett land som står emot homo-lobbyn.

    SvaraRadera
  5. Anonym

    Det är ungefär samma typ av argument som att ge en eloge till arabländerna att stå emot judelobbyn. Av någon orsak är det sällan konservativt kristna hävdar det senare.

    Eller att folket i Schweiz stod emot muslimlobbyn.

    Inga jämförelser i övrigt mellan brittiska regeringen, Saudiarabien och folkomröstningen i Schweiz.

    Bengt

    SvaraRadera
  6. Saudiarabien är inte så eftergiven homolobbyn heller... Länder negativt inställda till homosexuella är inte direkt så sällsynta att man måste utropa "äntligen" när man råkar på ett, oavsett hur hbt-fientlig man än är.

    SvaraRadera
  7. Bästa HBT Held,
    Två snabba kommentarer från Storbritannien. Religiösa friskolor har en mycket starkare ställning här än i Sverige: dels är fenomenet betydligt äldre, dels är det framför allt väl etablerade samfund som katolska och anglikanska kyrkorna som står som huvudmän. Dessutom har religiösa friskolor ofta varit betydligt vassare när det gäller akademiska prestationer än sina statliga och kommunala kolleger. Många familjer blir väldigt religiösa just när barnen skall gå från förskola till grundskola och grundskola till gymnasium, bara för att få förtur till St Marys, St Patricks eller Notre Dame.
    Värt att påpeka är oxå Ed Balls svar på kritiken; även katolska skolor måste t ex undervisa om preventivmedel, även om har de har rätten att lägga till nyanseringen "men så tycker inte vi". Storm i ett vattenglas eller väsentlig sakfråga.....vi får väl se. Man behöver inte vara cyniker för att inse att Labour flörtar med kyrkliga väljare!

    SvaraRadera
  8. Hej Ola!

    Tack för kommentaren. Jo, det är nog som du skriver. Men det är inte någon ursäkt för Labours del.

    Bengt

    SvaraRadera