torsdag 25 februari 2010

Amnesty kritiserar Tysklands regering.

Amnesty International skickade i måndags ett offentligt brev till Tysklands borgerliga regering och dess familjeminister, kristdemokraten Kristina Schröder. I brevet riktar man tydlig kritik mot den tyska regeringens blockering av ett förslag till EU-direktiv mot diskriminering.

Avsändarna till brevet är Amnestyfolk från 20 EU-länder, bland dem Sverige och Tyskland. Det måste vara ovanligt att man gör det här, men så är också situationen extraordinär. Sedan ungefär ett år så är det ett förslag till nytt antidiskrimineringsdirektiv i EU. Enligt det ska alla länder i unionen vara skyldiga att ha lagar mot diskriminering p.g.a. kön, sexuell läggning, etnicitet, funktionshinder, religion och ålder inom i princip alla samhällsområden.

I det nuvarande EU-direktivet så måste länderna ha förbud mot diskriminering p.g.a. sexuell läggning, funktionshinder, religion och ålder inom arbetsmarknaden. Kravet att ha lagar mot diskriminering inom i princip alla samhällsområden gäller bara för kön och etnicitet.

Givetvis är det helt absurt att den tyska regeringen ensam ska kunna blockera förslaget till nytt EU-direktiv för 27 länder. Oppositionspartierna i Tyskland är för övrigt för direktivet.

Några delar från brevet.
At a time where:

- There are serious concerns on the conformity of Lithuania’s legislation on the protection of minors from detrimentalpublic information and the right to be free from discrimination on the grounds of sexual orientation;

- The EU has made a historical move to become party to the UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities;

- The Euro-barometer survey indicates an increase in discrimination based on age;

- Some are tempted to seek example from the Swiss referendum to ban minarets to marginalise further the religious freedom of the Muslim communities in our societies,

EU inaction is harmful and potentially damaging to the protection of universal human rights.
Analysen är rätt. Det här är inte bara en teoretisk debatt. Effektiva lagar mot diskriminering kan förbättra vardagen för många människor i EU. Den tyska borgerliga regeringen motiverar sitt nej till direktivet med att "det försvårar för tyska företag". Argumentet blir extra absurt eftersom Tyskland för några år sedan i princip genomförda alla delar av direktivet när landet hade en regering av kristdemokrater och socialdemokrater. Socialdemokraterna fick kristdemokraterna att acceptera det.

I höstas var Sverige som bekant ordförandeland i EU. Då försökte statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och övriga i den borgerliga regeringen få alla medlemsländer att säga ja till förslaget till nytt EU-direktiv mot diskriminering. Men Tyskland blockerade. Risken är att situationen blir densamma nu i vår när Spanien är ordförandeland i EU.

Om den borgerliga regeringen i Tyskland är eniga emot direktivet så är de desto mer oense om homoadoptioner. Den tyska siten n-tv.de avslöjar att det närmast blivit en offentlig konflikt i regeringen efter att en statlig utredning i en rapport för några veckor sedan konstaterat att det inte är förenligt med konstitutionens principer att vägra samkönade par samma rätt till att bli prövade som adoptivföräldrar som olikkönade par. Idag är det bara närståendeadoptioner som är tillåtet för homopar i Tyskland.

Förra sommaren publicerades en tysk utredning som konstaterade att barn i samkönade familjer mår lika bra som andra barn. Och författningsdomstolen i Tyskland konstaterade för någon månad sedan att samkönade par som ingått partnerskap bör ha samma juridiska rättigheter som olikkönade par som ingått äktenskap. Om man ska lämna den principen måste det vara sakliga orsaker.

Det här har gjort att liberala FDP:s socialpolitiske talesperson Michael Kauch argumenterat för att det är en fördel för barnen att jämställa adoptionslagarna för homopar och heteropar. Kristdemokratiska CDU-CSU är emot och menar att det är bäst för barn att bo med "en pappa och en mamma". Eftersom oppositionspartierna, socialdemokratiska SPD, de gröna och vänstersocialistiska Linke är för samma policy som FDP är det egentligen majoritet i det tyska parlamentet för reformen. Men CDU-CSU har som regeringsparti hittills blockerat.


Uppdatering 1

Jag skrev i bloggposten följande

"Sedan ungefär ett år så är det ett förslag till nytt antidiskrimineringsdirektiv i EU. Enligt det ska alla länder i unionen vara skyldiga att ha lagar mot diskriminering p.g.a. kön, sexuell läggning, etnicitet, funktionshinder, religion och ålder inom i princip alla samhällsområden."

Kanske en del konstaterat att könsidentitet inte är med. Orsaken till det är att det här till viss del är ett kompromissförslag mellan politiska grupper i EU-parlamentet. En del ville ha med könsidentitet i direktivet mot diskriminering men högergruppen i EU-parlamentet accepterade inte det. Det var svårt nog för liberaler, socialdemokrater, gröna etc. att få med högergruppen på något som helst förslag. Därför fick man acceptera förslaget som kompromiss.

I Sverige är alla riksdagspartier, även Moderaterna och Kristdemokraterna som är med i högergruppen i EU-parlamentet, för att direktivet även ska ge skydd åt transpersoner. Hittills är det bara fyra länder i EU som har ett sådant förbud, Sverige, Tyskland, Irland och Ungern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar