söndag 7 februari 2010

Albanien förbjuder diskriminering av HBT-personer.

I torsdags röstade ett enigt parlament i Albanien ja till en lag som förbjuder diskriminering av HBT-personer inom i princip alla samhällsområden. Däremot så blev det ingen könsneutral äktenskapslag som landets statsminister förra sommarna meddelade att han var positiv till.

Det här betyder att Albanien blir först med lagar som skyddar HBT-personer bland länder där islam är den vanligaste religionen. Sedan är Albanien visserligen det mest sekulariserade av muslimska länder. Men även arbetet för homorättigheter i kristna länder startade ofta först i sådana som var sekulariserade, Sverige, Norge, Danmark etc.

Albaniens lag skyddar även transpersoner vilket annars ännu är ovanligt. Det är bara fyra andra länder i Europa som idag förbjuder diskriminering p.g.a. könsidentitet, Sverige, Irland, Tyskland och Ungern. När det gäller transsexuella (alltså personer som håller på att "byta kön" eller har gjort det) har de skydd i alla EU-länder p.g.a. EU-rätten). Alla EU-länder är också skyldiga att ha lagar mot diskriminering p.g.a. sexuell läggning inom arbetsmarknaden.

Från hemsidan för ILGA-Europe (motsvarigheten till RFSL på Europanivå9

On 4 February 2010, the Parliament of Albania unanimously adopted all inclusive anti-discrimination law which bans discrimination in on the grounds of various characteristics, including sexual orientation and gender identity.

ILGA-Europe welcomes this development and congratulates Albanian human rights groups and LGBT activists as well as Albanian politicians for making a joint effort to tackle discrimination.

Albania is a potential candidate country for joining the European Union and is required to adopt comprehensive anti-discrimination legislation. ILGA-Europe regards new Albanian anti-discrimination legislation as very positive step as Albania is now one of a very few countries in Europe which explicitly bans discrimination on the grounds of gender identity. It also goes further compared to some latest EU Member States which only ban discrimination on the grounds of sexual orientation in employment and not in other areas of life.

En viktig orsak till den nya lagen i Albanien är alltså att landet vill bli medlem i EU. Men det är inte något nytt. Även flera andra länder i östra Europa har skaffat sig HBT-vänligare lagar för att få bli en del av unionen.

Albanien var från 1944 till 1990 en kommunistdiktatur som nästan inte hade några kontakter med andra länder. Jag skrev tidigare här på bloggen att Sovjet avskaffade förbudet mot homorelationer 1917 men att Stalin sedan åter började förfölja homosexuella i början av 1930-talet. I Tjeckoslovakien så startade kommunistpartiet några statliga gaybarer på 1980-talet med syftet att homosexuella skulle vara där och inte engagera sig i den politiska oppositionen. Men i övrigt har alla kommunistdiktaturer förföljt homosexuella fram till 1990-talet.

De senaste 10 åren har det blivit en viss förändring i en del länder. Kommunistdiktaturen Kuba planerar en partnerskapslag och Kina har accepterat några gaybarer och en hemsida om homosexuella. I Nepal har kommunistpartierna blivit ganska homovänliga. Men i Nordkorea så är regimen ännu homofientlig och de låtsas inte ens om att det bor några homosexuella där.

De flesta kommunistpartier i Europa har gjort en helomvändning från homofientlighet till homovänlighet de senaste decennierna. Men kommunisterna i Ryssland, Ukraina, Vitryssland och Grekland är ännu homofientliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar