fredag 12 maj 2017

Sd:s budskap till sina HBTQ-sympatisörer är oförskämt.


Jag talade för några år sedan i telefon med Sverigedemokraternas HBTQ-politiske talesperson, Per Ramhorn (bilden). Det är inte enkelt få mobilnummer till sd-ledamöter, många av dem har blivit hotade. Men jag försäkrade en riksdagsledamotskollega till honom att jag är en seriös bloggare. Eftersom både jag och Ramhorn bor i Malmö blev det först en del resonemang om staden. Så fungerar det ofta. Hittar man något gemensamt blir det enklare att ha en ärlig dialog.

Sverigedemokraterna är emot att samkönade par får adoptera förutom närståendeadoptioner. Samt emot att lesbiska kvinnor får bli inseminerade vid kliniker. Jag och Per Ramhorn hade en kort diskussion om det och kunde konstatera att vi var ense om att vara oense. Men det intressanta var att Ramhorn inte trodde att sd vill försämra lagarna när de nu är på plats. Han ville behålla nuvarande lagar där. Några dagar senare erkände han i ett mail att han bedömt situationen fel. Sd vill ännu avskaffa reformerna.

Kd har blivit för jämställd adoptionslag.

Att HBTQ-politiska talespersoner är något mer HBTQ-vänliga än sitt parti är givetvis ingen sensation. Men i slutet av det här året får Sverigedemokraterna på sina landsdagar (kongress) ta ställning till om de vill förbli det enda riksdagspartiet som vill försämra möjligheten för samkönade par att bli föräldrar. Kristdemokraterna har blivit för en jämställd adoptionslag. De är tyvärr ännu principiellt emot att lesbiska kvinnor får bli inseminerade vid kliniker men partiet har accepterat reformen.

Partistyrelsen förbereder nu hur den ska förhålla sig till sin politik inför landsdagarna. Få sd-politiker är genuint HBTQ-vänliga men många vill att partiet ska acceptera att samkönade och olikkönade par får prövas på samma villkor när det gäller adoptioner samt att både lesbiska och olikkönade par får bli inseminerade vid kliniker.

En del HBTQ-personer stödjer sd. Men hittills har partiet lämnat budskapet till de flesta av dem "du är olämplig som förälder, vi vill försämra dina juridiska rättigheter".

Det är faktiskt oförskämt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar