onsdag 24 maj 2017

EU måste skärpa till sig!Högerinstitutet Timbro har en intressant artikel om EU och att det läckt ut via en tysk tidning att det finns planer att tvinga Sverige att införa euron som valuta senast 2025. Ni som följer min blogg vet att jag är en varm EU-anhängare och även federalist (vilket betyder att EU bara ska bestämma saker där unionen tillsammans är bättre på att hantera saker än vad medlemsländerna klarar själva).

EU har aldrig varit i en sådan kris som idag. Brexit. Högerpopulism. En euro-valuta som inte fungerar optimalt. Unionen riskerar att kollapsa så småningom även om det förvisso inte är sannolikt. Det vore en katastrof för Europa och skulle bara glädja Putin och "nationalistiska" partier. Partier på vänsterkanten bör akta sig för att önska att EU kollapsar. Önskningar inträffar ibland. Och hade EU brakat ihop skulle säkert främlingsfientliga partier vara vinnare långt mer än socialistiska.

Att försöka tvinga Sverige införa euron hade bara provocerat även EU-anhängare.

De lärdomar som tagits sedan 1950-talet hade till betydande delar lämnats bort. Bl.a. att demokratier i Europa måste samarbeta och kompromissa istället för att hänge sig åt nationalism. Att mänskliga rättigheter, inklusive HBTQ-rättigheter, måste försvaras igen och igen.

Det verkar närmast finnas en dödsdrift hos vissa politiker och byråkrater inom EU. Att göra projektet så impopulärt som möjligt. Det är möjligt att en majoritet i Sverige så småningom bedömer att euron som valuta är rätt. Men det avgör vi själva. EU har ansvaret att reformera euro-projektet så att det blir lockande för andra länder. Där är vi inte idag. Skulle EU besluta att vårt land tvingas införa den gemensamma valutan hade det bara provocerat även oss som är varma anhängare av unionen. Även det mest EU-positiva svenska partiet, Liberalerna, bör förklara det för folk i Bryssel.

Skärpning EU!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar