fredag 26 maj 2017

Att mp vägrar direktsända sin kongress skadar partiet och är en skandal!Miljöpartiet startar sin kongress idag. Som HBTQ-bloggare hade jag kollat in deras program på förhand och granskat när jag skulle följa direktsändningarna. Vilka programpunkter som var relevanta och när jag skulle kunna ägna mig åt annat i helgen. Det är fint sommarväder i Malmö men viss politisk debatt hade varit kul att följa även om jag är partipolitiskt neutral.

Besöker man partiets hemsida är kongressen inte ens förstanyhet (sic!). Det är helt ofattbart. Jag har besökt partiers hemsidor i decennier inför att de ska hålla kongresser eller motsvarande och det har aldrig hänt förut.

Partiet sänder inte ens propaganda från kongressen:

Idag är ett utspel om skogsbruk förstanyhet på mp:s hemsida. Inte att de börjar hålla det forum som borde vara viktigt för partiets interndemokrati - kongressen. Klickar man på en gammal nyhet om kongressen får man förvissa del av kongresshandlingarna (som jag redan publicerat många bloggposter om) men ingen information om någon direktsändning av tal, debatter och annat. Ena språkröret, Isabella Lövin, höll för någon timme sedan ett anförande - det är inte ens med på partiets hemsida. Partiet vill inte ens föra ut sin egen propaganda. Hur har mp hamnat i den krisen?

Amanda Lind, partisekreteraren, har gjort sitt bästa för att vara proffsigt optimistisk i media senaste dagarna (bl.a. i SVT:s Agenda ca 16 minuter in i programmet, i söndags). Men ytterst är det faktiskt hennes ansvar att låta sprida budskapet från kongressen till folk som vill följa den. Kollade för en stund sedan språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin när de blev intervjuade i TV4 i morse. De verkade inte klara av att hantera kritiken. Den proffsighet som partisekreteraren Lind haft fanns inte hos dem.

Sektmentalitet inom mp.

Lövin verkade bara trött och Fridolin som för flera år sedan varit skicklig på att hantera media betedde sig närmast som "en ond docka" för att referera till vissa skräckfilmer när jag var ung på 1980-talet. En ledande politiker får bara inte se så elak ut som Fridolin gjorde i TV4-intervjun. Det är förvisso främst mp.s interna problem men riskerar även att öka politikerföraktet.

Att mp är pressade internt och av opinionssiffror är inte konstigt. Men att hamna i en sektmentalitet där bara journalister som är välavlönade från etablerade tidningar får möjlighet att följa kongressen gagnar verkligen inte partiet. Där vi som är bloggare för mänskliga rättigheter eller för den delen de som är vanliga mp-sympatisörer som skulle vilja följa kongressen inte får det är faktiskt absurt. Av det parti som för 10 år sedan var Sveriges mest transparenta.


Uppdatering 1.

Mp-ledningen verkar skämmas för sina kongressombud. 

Först flera timmar efter att Isabella Lövin höll sitt kongressanförande orkade partikansliet publicera det på sin hemsida. Det skulle givetvis gjorts inom en halvtimme efter att det avslutats om det varit någon ordning på partiet. Mp får många miljoner av skattepengar för att bl.a. klara sådant. Inte heller fanns det i förmiddags någon som helst tydlig info på partiets hemsida om vad som skulle hända idag på kongressen. Strategin från mp-ledningen är tydligen ännu att inget ska direktsändas från kongressen. Den bedömer att ju mindre som sänds från kongressen desto mindre skada gör det för partiet. Det är närmast ett hån emot kongressombuden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar