måndag 22 maj 2017

HBTQ-kultur. Första kärleken - Mozetic och Kastelic.

Från presentationen av Första kärleken (2017) av Brane Mozetic.
.... Författaren tar oss tillbaka till 70-talets förskola då könsnormer var viktiga att upprätthålla. Men hur underbar är inte den första kärleken. De två pojkarna på förskolan fattar tycke för varandra, sjunger och dansar för varandra, men alla gläds inte åt pojkarnas nyfunna kärlek. Hinder uppstår men kärleken består. ”När jag var 6 år gammal hade jag en kompis på dagis. Han hette Alex och vi var tillsammans hela tiden. Han var min första kärlek. Men fröknarna tyckte inte om det. De delade på oss och visade att våra känslor var fel. Det var först många år senare som jag förstod att de inte hade rätt”....
Det är sällan jag får mail från förlag om böcker som ännu inte getts ut. Men den här boken skulle vara något extra. Nu har ett recensionsexemplar sänts. Och den håller förväntningarna.

Brane Mozetic är okänd i Sverige men en av Sloveniens ledande HBTQ-aktivister. Slovenien var en del av kommunistdiktaturen Jugoslavien. Politiken var mansdominerad men regimen ville att både män och kvinnor skulle jobba och därför fanns det en utbyggd förskola precis som i Sverige och övriga länder i Norden. Det gör att igenkänningsfaktorn är betydande.

Pojkars romantiska känslor inför varann.

Det här handlar om barn och därför är det givetvis inte någon typ av vuxensexualitet. Men däremot om att barn också kan ha romantiska känslor för varann. Mozetic avslöjar att han tidigt blev intresserad av Eurovision song contest. Om att framträda, intresset för det som vi vuxna kallar för kitsch och som är en central del av bögkulturen. Bäst är dock Maja Kastelic illustrationer. Pojkarna är söta. Samhällets homofobi finns förvisso också där. Och alla sagor slutar inte lyckligt. Men den här boken är riktigt bra.

Boken vänder sig främst till 6-9-åringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar