måndag 27 februari 2017

Transpersoner offras när det ska bli "ordning och reda" för s.


Att Socialdemokraterna och dess ordförande Stefan Löfven (bilden) nu försämrar sin HBT-politik genom att bli emot införande av ett tredje juridiskt kön kan för en del tyckas vara en gåta. Här ska jag dock ge en förklaring till den negativa svängningen från sossarnas partistyrelse.

Socialdemokraterna har i decennier låtit Miljöpartiet och Vänsterpartiet (senare även Feministiskt initiativ) vara de partier som lockar till sig "politiskt korrekta" röd-gröna sympatisörer medan sossarnas roll varit att nå "Medel-Svensson". S har marknadsfört sig som trygga, lite tråkiga men ett regeringsdugligt parti. Historiskt har den rollfördelningen ofta säkrat en röd-grön majoritet i riksdagen. Sverigedemokraternas framgångar har dock ändrat situationen radikalt.

S fokuserar nu på plikt, krav och skyldigheter.

När Socialdemokraterna politiskt närmade sig Miljöpartiet 2007-2008 blev s mer "politiskt korrekta". Oftare blev det fokus om mänskliga rättigheter för minoritetsgrupper. Men s missade också ibland att göra riktiga konsekvensanalyser vilket tidigare varit partiets styrka, att saker ska fungera på riktigt. Kulmen nåddes hösten 2015 när massor av människor sökte asyl. I praktiken styrde Miljöpartiet flyktingpolitiken. Regeringen ändrade sedan - i panik - migrationspolitiken.

Socialdemokraterna fokuserar inför sin kongress i april på att vara partiet som är för "ordning och reda" inom diverse politikområden. De bedömer - säkert med rätta - att sd och m annars kan locka till sig en del s-sympatisörer inför valet 2018. Efter att i samarbetet med mp 2014-2015 nästan helt släppt retoriken om "ordning och reda" tvingas nu s vara övertydliga. Plikt. Krav. Skyldigheter.

Tredje juridiskt kön blir en symbol för det som Nya socialdemokraterna är emot.

I den nya s-agendan är det inget problem att regeringen så småningom lämnar förslag om att transpersoner ska skyddas av hetslagen. Tvärtom är det en del av "skärpta-straff-agendan". Att införa ett tredje juridiskt kön betraktas dock som något "flummigt" för Nya socialdemokraterna.  Det passar inte in i sossarnas budskap till metallarbetaren som tvekar mellan s och sd. Om det handlat om att helt avskaffa juridiska kön idag hade jag delat analysen. Det är en flummig reform på riktigt när Sverige behöver könsindelad statistik för att bekämpa patriarkala strukturer. Eller om det handlat om att varje offentlig verksamhet ska vara HBTQ-certifierad av RFSL.

Att låta individer tillhöra ett tredje juridiskt kön skadar dock ingen annan. Men för Nya socialdemokraterna blir ett tredje juridiskt kön en symbol. "Visst är vi transvänliga men det måste vara ordning och reda när det gäller juridiska kön". Metallarbetaren som tvekar mellan s och sd håller med. "Visst är det så, folk får klä ut sig som de vill, jag har inget emot After dark och de där,  men antingen är man man eller kvinna, eller hur?"

Reformen tredje juridiskt kön förvandlas till en bricka i en politisk agenda som egentligen inte främst handlar om transpersoners situation.


Uppdatering 1.

S vill desarmera kritik från m och sd.

När Socialdemokraterna mött journalisterna senaste dagarna har en del frågat om de nya utspelen egentligen inte är Moderaternas politik. Vanligen skulle sådant betraktats närmast som kränkande men partisekreteraren Lena Rådström Baastad verkade inte vara besvärad av den "anklagelsen" i en intervju i TV-programmet Agenda igår. Nu fokuserar partiledningen på att ha budskapet "ordning och reda". Att det blir en del protester är närmast en del av strategin för Nya Socialdemokraterna. Det handlar om att desarmera kritik från m och sd om att s blivit "flummigt" - protester inom och utanför partiet blir en del av dramat. Nästa år inför valet lär dock partiet markera tydligt vad de tre största partierna är oense om. Kanske s då återigen börjar bli ett parti som utvecklar sig positivt inom HBTQ-politiken. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar