onsdag 22 februari 2017

Därför ska jag sluta kritisera inrättandet av en ny jämställdhetsmyndighet.


Riksdagen har debatterat s-mp-regeringens jämställdhetspolitik. Senare idag, strax efter 16.00, kommer en majoritet (s, mp, v och l) rösta för att regeringen bör lämna en proposition om inrättande av en jämställdhetsmyndighet. Regeringen lämnar förmodligen en sådan inom närmaste månaderna med syftet att den nya myndigheten införs 1 januari 2018.

Jag kommer nu att sluta problematisera reformen. Det betyder inte jag ändrat mig i sak. En jämställdhetsmyndighet riskerar bli främst en symbolåtgärd. Men ibland måste man välja sina strider. Det finns många allvarliga problem i Sverige, inrättandet av en ny jämställdhetsmyndighet är inte ett av dem. Det blir något hycklande när Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna nu känner sådan oro för att tillfälliga jämställdhetsprojekt inte blir permanenta. När Sverige hade en Alliansregering 2006-2014 hade de borgerliga partierna möjlighet att fixa det men de föredrog att de där projekten var tillfälliga.

Jämställdhetsmyndigheten bör inte avskaffas om det blir borgerlig regering 2018.

När en jämställdhetsmyndighet finns på plats vore det konstigt om m, sd, c och kd inför riksdagsvalet 2018 drev att den skulle avskaffas. Deras kritik har handlat om problem med omorganisation (att kompetens försvinner), att göra en sådan - återigen - efter valet 2018 vore därför inkonsekvent. Mitt tips är att myndigheten kommer finnas kvar oavsett vilken regering det blir efter nästa riksdagsval. 

För mig handlar det härefter om att granska att en ny jämställdhetsmyndighet inte blir heteronormativ. Att inrättandet av den aldrig får bli en ursäkt för partier att inte genomföra jämställdhetsreformer i övrigt.

Sverige är ett av de mest jämställda länderna. Modiga liberaler och socialister och senare gröna har varit pådrivande - ofta mött med motstånd från konservativa.  Men egentligen handlar det om att vi är bland de minst dåliga. De patriarkala strukturerna finns kvar trots att jämställdheten ökat betydligt senaste decennierna.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar