lördag 23 april 2016

Varför har liberalt styva penisen bara en pungkula?
Liberalerna (f.d Folkpartiet liberalerna) har idag presenterat sin nya logga efter att de bytte namn i höstas och den symboliserar kanske mer än partiledningen själva vill erkänna.

Jag har aldrig sett en partisymbol som så tydligt har koppling till ett könsorgan. Liberalerna är tillsammans med Vänsterpartiet det parti som idag tydligast driver HBTQ-rättigheter. Det hedrar givetvis l. Om de nu i sin flirt med bögar (och andra av olika kön som är fascinerade av styva penisar, även en del heteromän är det) är den nya loggan logisk. "Det är stake" i l tycks vara budskapet. Och visst har l senaste året blivit tydligare efter att de hamnat i opposition.

Men det finns bara en pungkula. Och det kanske sammanfattar Liberalernas kris. De har definitivt möjlighet att bli ett 10-%-parti om inte 2018 så 2022. Men det är som om något fattas för dem i kommunikationen utåt. Senaste åren har de i sin skattepolitik främst riktat sig till höginkomsttagare. De placerar sig där längst ut på högerkanten bland riksdagspartierna, t.o.m till höger om Centerpartiet.

M har idag betydligt högre andel av människor i LO-yrken bland sina sympatisörer än l.

L har flera poänger i sin skattepolitik - att inte driva ut höginkomsttagare och företag från landet vid en ökande hårdnande konkurrens. Fler partier borde ta det på allvar. Men l är idag också i samma situation som tyska fdp, ett högerliberalt parti, som åkte ur parlamentet i senaste valet. Att betraktas som "partiet för de välbeställda". Även m har idag betydligt högre andel av människor i LO-yrken bland sina sympatisörer än l. Historiskt har Folkpartiet varit ett parti som haft hyfsat stöd i olika yrkesgrupper, från arbetare till direktörer. Men senaste 30 åren har den typiske fp-l-sympatisören successivt allt mer blivit någon som tjänar långt över medel-inkomsten.

L beter sig alltså som att de "bara har en pungkula" (riktad till välbeställda) och får nöja sig med ca 5 % i opinionsmätningarna istället för att vara ett 10-%-parti. Hur styva de än låtsas vara i debatterna. Nästan alla l-sympatisörer är idag liberaler. Men av de ca 30-35 % av befolkningen som betecknar sig som liberaler är det alltså mindre än en sjättedel som sympatiserar med l.

Ett byte av loggan ändrar förmodligen inte i sig på det problemet. ;-)

2 kommentarer:

  1. Vad är HBT skyldigheterna då?

    SvaraRadera
  2. Hej K.R.

    Skyldigheterna för HBTQ-personer är samma som för andra, att efter bästa förmåga göra rätt för sig.

    Fler frågor?

    SvaraRadera