onsdag 27 april 2016

After dark bidrog till att bryta ner heteronormativitet i Stockholm.


Lasse Flinckman har efter en längre tids sjukdom avlidit, 66 år. Mest känd är han kanske för sin medverkan i en av mina absolut favorit-låtar La dolce vita från Melodifestivalen 2004. I Stockholm blev han dock långt tidigare en profil inom vissa kretsar genom att vara en del av dragshow-gruppen After dark tillsammans med Christer Lindarw och andra. Efter att han dragit sig tillbaka från nöjes-genren bedrev han i flera år ett café i skånska Tågarp.

After dark fick inte någon avgörande betydelse nationellt i det vi idag kallar HBTQ-kampen. Men just i Stockholmsområdet bidrog de tydligt till att bryta ner heteronormativa attityder. I slutet av 1990-talet hade de flesta i huvudstaden börjat fatta att det vi idag kallar HBTQ-rättigheter är mänskliga rättigheter. Flera år senare skulle övriga landet följa efter.

Betraktade inte sig som "bra förebilder"

Han syns i videon (Youtube) från ca 1,45 minuter in i låten där han "spelar" Anita Ekberg i den kända filmen La dolce vita - regisserad av Federico Fellini 1960. Både han och Christer Lindarw var inför sin närmaste omgivning öppet homo redan när de startade på 1970-talet. Men som Lindarw förklarade offentligt flera decennier senare "vi ville inte gå ut i media om det för vi trodde inte vi var bra förebilder för homosexuella". Och när många okunnigt blandade ihop sexuell läggning och könsidentitet-könsuttryck var det säkert en riktig analys. Dessbättre är kunskapen om att det är två olika saker vanligare idag.

Vi ska alla dö en dag. Men om vi jobbar för mänskliga rättigheter, att jobba för människor som har det tufft socialt, fixar en populär låt etc. eller annat som gjort det lite lättare för en del andra, finns något kvar efteråt.

För mitt bland diskriminering, hatbrott etc. finns också - La dolce vita (det ljuva livet).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar