måndag 27 juli 2015

Tips. Låt Stockholm Pride bli en parad i hela länet.


Senaste dagarna har det varit en livlig debatt om vilka som får demonstrera för HBTQ-rättigheter och var. I princip tycker jag vem som helst som står upp för allas lika rätt och värde oavsett sexuell läggning, könsidentitet, kön, etnicitet etc ska bli respekterade om man försöker göra något. Ibland är människor så förtryckta i ett område att det faktiskt finns orsak att människor utifrån ger dem stöd. Men givetvis bör det helst finnas en dialog med de grupper i ett område som främst berörs. Och de som arrangerar ska givetvis ha en trovärdighet när det gäller HBTQ-rättigheter. Det är något som sd-nära siten Avpixlat och ansvariga för Pride Järva saknar idag.

Vilka problem finns det då med att arrangera gay-parader i invandrartäta områden? En del hävdar att Pride handlar om "kärlek och folkfest" men de är faktiskt historielösa. Kärlek och folkfest blir det först när opinionen i ett område är tydligt positiva. När de första gayparaderna hölls i New York 1970 (och ännu tydligare i Stonewall-kravallerna året dessförinnan) var det verkligen inte någon folkfest. Det var kamp och inget annat. Det var provocerande för många. En rörelse som inte vågar provocera delar av befolkningen är inte värd sitt namn.

Kamp, inte kärlek, har främst varit fokus när demonstrationer startat.

Majoriteten av befolkningen i New York var 1970 homofober. Eller hade i bästa fall attityden "live and let live". Andelen icke-HBT-personer som omfamnade gayparaden eller kände sig upplysta av kärlek var synnerligen få där och då. Likadant när Prideparader hållits i vissa städer i Östeuropa eller Asien senaste åren.  Det är genom kamp som vi så småningom kan nå nivån "de flesta gillar oss" oavsett om det är bland kristna, muslimer, vänster- eller högerfolk.

Queerrörelsen startade 1990 som en revolt för just kamp. Slogan var "We´re here, we´re queer, get used to it". I New York som då blivit betydligt liberalare än 1970 men där USA generellt var genomsyrat av heteronormativa värderingar. De första queer-aktivisterna förmedlade inte främst "kärlek" och "folkfest". Jag lovar. Låt oss vara ärliga med det. HBTQ-rörelsen handlar inte främst om att vara "snäll". En rörelse som inte är beredd att få fiender kommer aldrig få några riktiga vänner heller.

Andra problem i kommuner som Danderyd.

Den andra invändningen emot evenemang i invandrartäta förorter är att även om det handlar om toleranta människor utan koppling till sd är att det riskerar peka ut människor. Jag tycker argumentet är generellt irrelevant, i Sverige ska officiella svenska värderingar gälla överallt. Utan undantag. Men visst finns det en viss risk för utpekande. Därför är mitt konstruktiva tips att faktiskt arrangera Stockholm Pride och dess parad som en typ av stafett. Fixa en demonstration i Danderyd en dag, i Rinkeby nästa, Täby sedan, därefter Järva etc.. Finalen blir i Stockholm city på lördagen.

Just i Danderyd har det analyserats att det finns få personer som är öppet HBT. I överklassen har problemet sällan varit våld som i vissa invandrartäta förorter eller bruksorter för den delen. Snarare en dubbel-moral. Så länge du låtsas vara hetero utåt så bryr sig folk inte om vad du gör privat. Även det är givetvis ett allvarligt attitydproblem om än absolut inte lika illa som i vissa områden med religiösa extremister.

Samma koncept kan med fördel användas i Göteborgs- och Malmöområdet vid respektive stads parad. Ingen blir utpekad. Det ges en signal om att HBT-personer ska respekteras överallt.

Tipset är gratis. ;-)


Uppdatering 1.

Förklaring - "Live and let live"

"Live and let live" är en beteckning av en attityd att man tycker det finns vissa "konstiga" del-kulturer i ens bostadsområde och region men att man inte bryr sig så länge man inte själv blir direkt inblandad. Det kan handla om kultur som är "typisk" för minoritetsgrupper som HBT-personer (ett begrepp som dock inte fanns 1970), svarta, latinos, muslimer, judar, högerkristna etc.

"Live and let live"-attityden finns i alla länder men har kanske varit extra viktig för att få USA med sin mångfald att hålla ihop som land. Historiskt har många kristna i de mer liberala delarna av USA haft just den attityden till den grupp som idag kallar HBT-personer.

"Live and let live" ska inte blandas ihop med folk som vill bekämpa en viss kultur (som höger-kristna emot HBT-kulturen) och inte heller med folk som respekterar och tycker en viss del-kultur bidrar med något positivt till ett område.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar