fredag 24 juli 2015

Stockholm Pride har temat "göra slut".

På måndag börjar Stockholm Pride. Det kvittar vad folk tycker om evenemanget, det som händer där blir ibland riksnyheter. Därför finns det orsak att granska programpunkterna som finns på deras hemsida. Årets tema är "Göra slut". Först var jag skeptisk emot en sådan negativ paroll men den kan också vändas till något positivt. Något som blir bättre efteråt.

Öppna moderater i Stockholm ställer det på sin spets med sitt seminarium Gör slut med staten! Historiskt har i Sverige tilltron till staten varit starkare än i de allra flesta andra länder. Och i synnerhet bland folk till vänster. Men just där har det också varit en viss konflikt där statskramare debatterat med en mer frihetlig vänster. Jag är socialliberal och i mitt samhälle spelar det offentliga givetvis en viktig roll för att garantera social trygghet. Men en mer skeptisk och mindre okritisk attityd till staten som något bara positivt vore välkommet bland vissa. Vi HBTQ-personer har ofta mött den negativa sidan med diskriminerande lagar.

RFSL möter politiker.

RFSL och RFSL Ungdom möter bl.a. justitieminister Morgan Johansson (s), utbildningsminister Gustav Fridolin (mp) samt partiledarna Anna Kinberg Batra (m) och Ebba Busch Thor (kd). HBT-liberaler har ett seminarium där de argumenterar för att införa en civilrättslig äktenskapslag (alltså att bara borgerliga vigslar ska ha juridiska verkan). Feministiskt initiativ arrangerar ett möte om normer inom kommunal välfärdspolitik. Vänsterpartiet vill diskutera "myten om den rike bögen". LO presenterar en uppföljning av rapporten Öppenhet i arbetslivet som presenterades 2011. Om hur facket försöker bekämpa problem som HBTQ-personer möter på arbetsmarknaden.

Hatbrottsmyndigheten i Stockholm arrangerar seminariet "en diskussion om att vara HBTQ-person och tillhöra en religiös eller annan etnisk grupp.". Queersamfundet Olivträdet fixar en interreligiös gudstjänst med folk från olika religioner. Rfsl är ansvarigt för ett seminarium om fri rörlighet för HBTQ-personer inom EU. Föreningen kommer också ha second-hand-försäljning till förmån för sitt projekt för att hjälpa HBTQ-asylsökande. Recycle the Rainbow. Historiska museet har en utställning om hur människor på vikingatiden betraktade kön, könsidentitet och sexualitet.

I nästa bloggpost granskar jag projektet Pride Järva, startat av en politiker inom Sverigedemokraterna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar